Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Bocuse d’Or 2023 – kokkien maailmanmestaruuskilpailujen finaali lähestyy

09.01,2023 Kokkikilpailuja
bocuse d'or metos

Kokkien maailmanmestaruuskilpailujen, Bocuse d’Orin finaali järjestetään Ranskassa Lyonissa 22.-23.1.2023. Suomen joukkue kilpailee toisena kisapäivänä. Suomen tavoite on olla kolmen parhaan joukossa.

Palkintosijaa Suomelle jahtaavat Bocuse d’Or -edustaja Johan Kurkela assistenttinaan Aino Kasanen ja valmentajanaan Kalle Tanner.

Maailman vaikeimmiksi tituleeratuissa kisoissa 24 eri puolilta maailmaa valittua joukkuetta tekee 5h30min kilpailusuorituksen, jonka aikana valmistuu kaksi eri kilpailutehtävää.

Suomen joukkueen harjoittelumahdollisuudet ja kilpailun näkyvyyden takaa K-ryhmän keräämä laaja kumppaniverkosto, johon myös Metos kuuluu. Joukkue harjoittelee parhaillaan kiivaasti Haaga-Helian restonomikampuksella tarkoitusta varten suunnitellussa harjoituskeittiössä. Harjoituskeittiön laitteet ovat pääsääntöisesti Metokselta.

Kolmen ruokalajin kurpitsamenu lapsille

Ensimmäisenä valmistuvassa tehtävässä valmistetaan 15 kappaletta kolmen ruokalajin menua, jonka pääraaka-aineena on kurpitsa ja kohderyhmänä lapset. Alkuruoan on oltava kylmä, pääruoka on lämmin ja siinä on kurpitsan lisäksi pakollisena raaka-aineena kananmuna. Jälkiruoassa korostuu ravintolamaisuus, ja siinäkin pakollinen raaka-aine on kurpitsa.

Ammattituomaristo arvioi ruoan normaalien kokkikisastandardien mukaan, ja sen lisäksi antaa 20 pistettä annoksen hauskuudesta, yllätyksellisyydestä, tekstuureista ja muista ominaisuuksista, jotka voisivat miellyttää lapsia.

– Kolmen ruokalajin kurpitsamenun suunnittelu on ollut täysin uudenlainen kisatehtävä. Jo edellisessä finaalissa valmistettiin kolmen ruokalajin menu tomaatista, mutta lapsille suunnattu menu on Bocuse d’Orissa aivan uusi haaste. Se varmasti haastaa myös tuomarit: menun arvioijat ovat aikuisia alan ammattilaisia, joiden täytyisi asettua lasten asemaan ja pisteyttää annokset osaksi sen mukaan, mistä he ajattelevat lasten innostuvan, pohtii Johan Kurkela.

Merikrottia vadilta tarjoiltuna

Toisen tehtävän pakollisina raaka-aineina ovat merikrotti sekä kampasimpukka ja sinisimpukka. Kilpailuruoka tehdään 15 hengelle ja se tarjotaan kilpailua varten suunnitellulta suurelta ja näyttävältä tarjoiluvadilta. Suomen vadin suunnittelee muotoilija Laura Meriluoto.

Merikrotti nostetaan vadille kahtena kokonaisena palana, jotka leikataan ja annostellaan tuomariston lautasille. Lisäksi vadilla nähdään kampasimpukkaa ja kaksi kasviksiin perustuvaa lisuketta. Sinisimpukoista ja kullekin maalle tyypillisistä palkokasveista tehdään lisuke, joka tarjoillaan erillisestä astiasta.

Merikrotti-tehtävä nostaa Bocuse d’Or-kisaajien maiden raaka-aineet ja niiden tarinat esiin. Tehtävässä vaaditaan käyttämään omia paikallisia, ruokakulttuurille tyypillisiä raaka-aineita ja tulkitsemaan oman maan perinteisiä reseptejä. Lisäksi näistä on osattava kertoa sekä tekstillä että suullisesti 24 maasta saapuvalle kansainväliselle tuomaristolle, joista suurimmalle osalle ruokakulttuurimme on tuntematon.

Mikä Bocuse d’Or?

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja, vuonna 2018 menehtynyt Paul Bocuse.

Kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Karsintakierrosten kautta valikoituu 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa.
Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 15 kertaa. Maamme parhaat sijoitukset ovat Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen 4. sija vuonna 2019. Lisäksi olemme olleet kahdesti viidensiä.

Suomen Bocuse d’Or -menestyksen kilpailukaudella 2022-2023 mahdollistavat K-ryhmän tukemana Arla Pro, Fredman, HKScan ja Hellmans. Lisäksi kumppaneina toimivat E. Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Järvikylä, Olvi Vichy, Santa Maria. Joukkueen vaatettaa Medanta. Bocuse d’Or Academy Finland ry:n kumppaneina toimivat lisäksi Haaga-Helia ja Perho Liiketalousopisto.

Bocuse d’Or vie Suomen osaamista ja makuja maailmalle

Bocuse d’Or Suomen verkkosivuille