Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Bocuse d’Or vie Suomen osaamista ja makuja maailmalle

10.10,2022 Kokkikilpailuja
Bocuse d'Or Metos

Suomen osallistuminen Bocuse d’Or -kokkikilpailuihin nostaa esiin suomalaista ruokakulttuuria ja keittiöosaamista maailmalla. Metos on ollut tapahtuman yhteistyökumppani jo useamman vuoden ajan.

Bocuse d’Or on yksi maailman arvostetuimmista ja vaativimmista kokkikilpailuista. Palkintosijaa tulevissa finaaleissa jahtaa Suomen Bocuse d’Or -edustaja Johan Kurkela assistenttinaan Aino Kasanen ja valmentajanaan Kalle Tanner. Suomen joukkueen harjoittelumahdollisuudet ja kilpailun näkyvyyden takaa K-ryhmän keräämä laaja kumppaniverkosto.

– Teemme tätä työtä yhdistyksessä kumppaniemme kanssa, koska uskomme, että oikein hyödynnetty kansainvälinen Bocuse d’Or -menestys luo suuria ilmiöitä. Yhden kokin voittoisa kilpailumatka tuo potin koko Suomelle maan ruokakulttuurin ja ruokaosaamisen tunnettuuden nousuna, kertoo Aki Wahlman, Bocuse d’Or Academy Finland ry:n puheenjohtaja.

Suomen joukkue harjoittelee täysipäiväisesti kilpailuihin tarkoitusta varten suunnitellussa harjoituskeittiössä Haaga-Helian restonomikampuksella. Harjoituskeittiön laitteet ovat pääsääntöisesti Metokselta.

Metoksen myyntipäällikkö Olli Vuori pitää yhteistyötä alan kehittämiseksi kilpailujen kautta äärimmäisen tärkeänä.

– Alan kehitys koko ajan nousujohteista, kuten huippu-urheilussakin. Ensin on koulutuksen ja opiskelupaikkojen sekä nuorten väliset suomenmestaruustason kilpailut. Seuraavassa vaiheessa sitten varsinaiset SM-kilpailut, ja lopulta huipentumana maailmanmestaruudesta kilpaileminen. Tämä sama polku on esillä myös Suomen gastronomian kehityksessä, ja sen vahvistamista pitää olla mukana voimakkaasti tukemassa, jokaisessa vaiheessa, hän painottaa.

– Ruoan maailmassa tuo gastronominen polku kulkee Taitaja-kisoja pitkin Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuihin, ja lopuksi se huipentuu Bocuse d’Or -maailmanluokan kilpailuun, Vuori jatkaa.

Vuoren mielestä kaikessa kilpailutoiminnasta on tärkeää, että laitteet ja välineet ovat yhdenmukaiset – oli sitten kyseessä kansalliset kisat tai maailmanluokan huippukilpailut.

– Me Metoksella olemme varustaneet, suunnitelleet ja toimittaneet kilpailukeittiöt jo vuosien ajan erityyppisiin kilpailuihin. Keittiöt ovat vastanneet parasta mahdollista teknologista tasoa ja ergonomiaa, jotta saadaan paras mahdollinen sijoitus, mitä tekniikan avulla vain voi ikinä saada.

– Mielestämme on erityisen tärkeää kilpailla huippuluokan laitteilla ja välineillä alusta alkaen. Näin voimme seurata suoritusten kehitystä kilpailupolun joka vaiheessa, hän painottaa.

Yhteistyön kautta Metos saa myös arvokasta tietoa laitteiden luotettavuudesta tositoimissa sekä soveltuvuudesta tiukkoihin ja vaativiin toimiin.

Merikrottia vadilta tarjoiltuna – Suomen raaka-aineet valokeilassa

Kilpailuissa tehdään kaksi eri tehtävää, joista ensimmäinen paljastettiin kilpailijoille syyskuun lopussa. Ensimmäisessä tehtävässä pakollisina raaka-aineina ovat merikrotti sekä kampasimpukka ja sinisimpukka. Kilpailuruoka tehdään 15 hengelle ja se tarjotaan kilpailua varten suunnitellulta suurelta ja näyttävältä tarjoiluvadilta. Suomen vadin suunnittelee muotoilija Laura Meriluoto.

Merikrotti nostetaan vadille kahtena kokonaisena palana, jotka leikataan ja annostellaan tuomariston lautasille. Lisäksi vadilla nähdään kampasimpukkaa ja kaksi kasviksiin perustuvaa lisuketta. Sinisimpukoista ja kullekin maalle tyypillisistä palkokasveista tehdään lisuke, joka tarjoillaan erillisestä astiasta.

Merikrotti-tehtävä nostaa Bocuse d’Or-kisaajien maiden raaka-aineet ja niiden tarinat esiin. Tehtävässä vaaditaan käyttämään omia paikallisia, ruokakulttuurille tyypillisiä raaka-aineita ja tulkitsemaan oman maan perinteisiä reseptejä. Lisäksi näistä on osattava kertoa sekä tekstillä että suullisesti 20 maasta saapuvalle kansainväliselle tuomaristolle, joista suurimmalle osalle ruokakulttuurimme on tuntematon. Suullinen tehtävä lankeaa Suomen tuomarin, Eero Vottosen harteille, jolla on kaksi minuuttia aikaa selvittää suomalainen traditio, joka on Kurkelan ja tiimin näkemyksen pohjalla.

Bocuse d’Or -finaali käydään 22.-23.1.2023 Lyonissa. Kilpailua voi seurata paikan päällä kisakatsomossa ja Suomessa striimin välityksellä. Median akkreditoituminen kilpailuihin on avattu.

Bocuse d’Or Academy Finland ry vastaa Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kilpailuihin ja kehittää Bocuse d’Or -kilpailutoimintaa Suomessa. Suomen Bocuse d’Or -menestyksen kilpailukaudella 2022-2023 mahdollistavat K-ryhmän tukemana Arla Pro, Fredman, HKScan ja Hellmans. Lisäksi kumppaneina toimivat E. Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Järvikylä, Olvi Vichy, Santa Maria. Joukkueen vaatettaa Medanta. Bocuse d’Or Academy Finland ry:n kumppaneina toimivat lisäksi Haaga-Helia ja Perho Liiketalousopisto.

Lisätietoja Bocuse d’Or verkkosivuilta