Kuva: Voiton vei Henri Grönholm (keskellä), 2. sija meni Juuso Miettiselle (vasemmalla) ja Niko Pirtinsola ylsi 3. sijalle (oikealla).
Henri Grönholmin osallistuminen Fastfood Champion -kilpailuun meni tiukalle, sillä deadlinen päättymiseen jäi aikaa vain kaksi minuuttia. Osallistuminen kannatti, sillä Henristä kruunattiin Suomen ensimmäinen Fastfood Champion 2023 maaliskuussa FFCR-messuilla Helsingin Messukeskuksessa.
Haastattelimme voittajaa!
Mitä tavoitteita sinulla oli kisan suhteen ja kuinka valmistauduit?
Tavoitteena oli aluksi pitää hauskaa ja oppia uusia asioita. Tavoitteet kuitenkin muuttuivat matkan varrella kunnianhimoisemmaksi.
Valmistin tuotteita aina ehtiessäni. Välillä testasin tuotteita erilaisten etikoiden ja sitruksien kanssa, ja välillä hain ainesosien suhteita kohdilleen, jotta sain halutun hapon, makeuden ja suolaisuuden annoksiin. Hain aika kauan makumaailmaa annoksiin, ja olisi ollut kiva maistella muidenkin annoksia, niin olisi voinut verrata omaa tekemistä niihin.
Mietin valmistautuessa myös strategiaa, ja koska vegeruoka ei ole vahvuuteni, niin valitsin sen ensimmäiseksi. Näin todennäköisyys tippua pois oli pienempi, koska vastassa oli enemmän kilpailijoita siinä vaiheessa.
Millaisia haasteita kohtasit kilpailussa?
Käytettävissä oleva aika oli haaste. Esimerkiksi hodariannoksessa kokeilin paljon erilaisia sämpylöitä ja pikasämpyläohjeita, ja lopulta päädyin testaamaan baobun-taikinaa, josta tuli mielestäni hyvä. Sämpylä piti pystyä tekemään 41 minuutissa, jotta se ehtii levätä minuutin. Aikaa annosten kokoamiseen jäi kolme minuuttia, joten aikataulu oli tiukka!
Burgeriannoksessa halusin savustaa pihvin, ja mietin että millä savustan ne kisapaikalla, koska valmistautumisvaiheessa parilalla tai uunissa testaillessa siitä tuli usein omaan makuun liian kitkerää. Päädyin tilaamaan savustuspistoolinkin, ja kokeilin sitä muutaman kerran aika huonolla menestyksellä. Vasta kisapaikalla päätin savustaa pihvit raakana, tuplata savun määrän ja toivoa parasta.
Tarvitsin livekarsinnassa höyryuunia, ja mietin, että jos joku muukin tarvitsee höyryuunia samaan aikaan, niin suunnitelmat menevät uusiksi. Etsin siksi kaikki kisailijat ja kyselin laitteiden käyttötarpeita etukäteen. Onneksi saimme sovittua laitteen käytöstä yhteisesti ja kaikki meni hyvin!
Mitä ajattelet kilpailusta nyt?
Kilpailu oli mielestäni kokonaisuutena hyvä. Siellä tuli nähtyä paljon uusia juttuja ja sai paljon uusia ideoita. Mielestäni tämän kaltaiset kisat voisivat hyvin kehittää Suomen fastfood-kulttuuria entistä paremmaksi!
Millaisia suunnitelmia sinulla on tulevaisuudessa?
Kesällä avaamme pop-up -streetfoodkojun Turkuun yhdessä ystäväni kanssa. Olemme sitä varten jo suunnitelleet ja jalostaneet tuotteet valmiiksi, ja siitä testatusta reseptiikasta muokkasin myös kilpailun finaaliin hieman erilaisen version. Tervetuloa herkuttelemaan!
Henrin kisa-annokset finaalissa
Baobun-hodari
• Itse tehty “bao bun” hodarisämpylä
• Korean bbq-coleslaw
• Chorizo vegenakki
• Tomaatti-inkivääri-chili -ketsuppi
• Limejogurtti
• Friteerattu kikherne
• Korianteri
Burgeri
• Tummaan olueeseen tehty sämpylä
• Savustettu pekonipihvi
• Piparjuurimajoneesi
• Montegrey jack -juusto
• Sipulihilloke
• Salaatinlehti
• Tomaatti
• Suolakurkku
“Buritto bowl”
• Friteerattu tortillalettu
• Chimichurririisi
• Romesco
• Tuore jalopenopikkeli
• Pico de gaio
• Kurkkuraitakastike hunajalla
• Tacomaustettu ja pankopaneroitu broilerin paistileike
• Korianteri
Fastfood Champion -kilpailun finaalin annoksia.