Joonas Heino on Vuoden Tarjoilija -kilpailun kymmenes voittaja. Edustusvuodeltaan hän odottaa sitä, että pääsee nostamaan positiivista näkyvyyttä alalle ja vaikuttamaan sitä kautta alan vetovoimaan. Hän kannustaa kaikkia toimijoita puhumaan rohkeasti ammattiylpeydestä.
– Se, miten innostuin alasta itse aikoinaan, on itse asiassa vähän hassu tarina. Heitin nimittäin ihan vitsinä yläasteen kotitaloustunnilla, että voisin alkaa huippukokiksi. Opettaja kommentoi siihen, etten ikinä tule pääsemään ravintolakouluun. Otin sen haasteena ja päätin näyttää!
Haasteena vastaan otetun heiton ansiosta Heino aloitti opinnot Ravintolakoulu Perhossa, jossa hän oli ensimmäisen vuoden ajan vakuuttunut siitä, että hänestä tulee kokki. Ulospäin suuntautuneena ja sosiaalisena persoonana hän kuitenkin päätyi pyytämään vaihtoa tarjoilijapuolelle.
– Koin sen enemmän omakseni, koska siinä saa olla ihmisten kanssa. Enkä lopulta vieläkään ole kovin hyvä kokki, hän naurahtaa.
Heino on työskennellyt alalla jo 15 vuotta. Parhaillaan hän työskentelee Michelin-tähdellä palkitussa Finnjävel Salongissa, jossa työskentelyn hän aloitti muutama kuukausi sitten.
– Halusin palata fine diningin pariin. Tykkään siitä, että fine diningin puolella keskitytään asiakaspalvelun lisäksi pieniinkin yksityiskohtiin paljon enemmän, ja tekeminen on hyvin vaativaa ja tarkkaa.
Heino on Vuoden Tarjoilija-kisan lisäksi monissa muissa alan kisoissa menestynyt konkari. Taitaja-kisoista hän kahmaisi kultaa vuonna 2008, jonka jälkeen kisaura jatkui World Skills-kisoissa. Kilpailutoiminta on kulkenut hänen urapolullaan koko ajan mukana – myös valmentajan ja tuomarin roolissa.
– Olen ollut myös tuomaroimassa kisoja, ja Perhossa työskennellessäni sain valmentaa kilpailujoukkuetta. Siinä samalla nousi jälleen myös se oma kilpailukärpänen, hän kertoo.
Heino haki ensimmäistä kertaa Vuoden Tarjoilija -kilpailuun vuonna 2021. Tuolloin hän jäi toiseksi – aivan kuten Vuoden Kokki 2022 Jonathan Slottekin. Toiseksi tulemisen kokemus jätti kovan palon ja tekemisen halun seuraavaa Vuoden Tarjoilija -kilpailua varten.
Joonas Heino Vuoden Tarjoilija -kilpailussa lokakuussa 2022.
Kisoihin Heino valmistautui harjoittelemalla aktiivisesti viikoittain. Hän jäi usein harjoittelemaan töiden jälkeen esimerkiksi cocktailien tekemistä ja toistamaan reseptiikkaa.
– Tiesin aiemman kokemukseni ansiosta, mitkä omat vahvuuteni ja heikkouteni ovat, ja käytin sitä tietoa hyväkseni. Käytiin sitten Jonathanin kanssa hakemassa seuraavana vuonna kilpailun voitto.
Kilpailutoiminnan kautta tapahtuva itsensä haastaminen on ollut Heinolle yksi hänen uransa huippuhetkiä, mutta myös osaamisen jakaminen alaa opetteleville.
– On tärkeää, että nuorille annetaan mahdollisuuksia oppia. Osaamisen jakaminen on ehkä se tärkein asia, mitä meidän alallamme pystyy tekemään, sillä monesti alaa opitaan mestari-kisälli -malliin. Vanhempien osaajien tehtävä on opastaa nuorempia ja ohjata heitä uralla eteenpäin, niin oppilaitoksissa kuin alan yrityksissäkin.
Heinolle itselleen on jäänyt oppimispolullaan mieleen se kerta, kun hän sai ensimmäistä kertaa vetää ison serviisin hovimestarina, ollen siitä täydessä vastuussa.
– Kaikki mitä silloin tapahtui, nojasi ensimmäistä kertaa omaan tekemiseen. Se jännitti silloin niin paljon, että pidin tosi tiukan kontrollin. Kollegat antoivat siinä kohtaa minulle tilaa kokea ja tehdä sen oman polkuni. Se opetti myös minulle itselleni tosi paljon. Totesinkin, että en halua olla tiukka ja sotilaallinen, vaan haluan johtaa tiimiä siten, että jokainen pystyy tuomaan omat vahvuutensa mukaan tiimiin.
– Näissä tilanteissa pitää pystyä arvioimaan itseään ja ottamaan vastaan arviointeja muilta. Sitä kautta pystyy kehittymään.
Heinon mielestä kyky muuntautua on yksi tarjoilijan ammatin tärkeimmistä taidoista. Asiakkaat ovat erilaisia ja eri pöydissä erilaisissa tilanteissa. Tarjoilijan pitää pystyä lukemaan niitä tilanteita, ja muokkaamaan omaa käytöstään sen mukaan.
– Tätä työtä tehdään ihmisille. Työssä ollaan joka ilta asiakkaiden edessä, ja siinä pitää antaa joka ilta kaikkensa. Työtä tehdään etulinjassa. Palvelulla on todella iso merkitys siihen, miten asiakas kokee myös ruoan. Hyvä palvelu pystyy pelastamaan jopa epäonnistuneen annoksen – vaikka asiakaskokemuksen syntyminen onkin koko tiimin yhteinen asia, Heino painottaa.
Koko ravintola- ja cateringalaa vaivaa huutava työvoimapula. Heinon mielestä keino vaikuttaa siihen on alan arvostuksen nostaminen tuomalla esille sen hienoutta ja alan osaamista.
– Alalla on tosi kovaa ammattitaitoa. Tiedetään viineistä, tunnetaan tuotteet, ymmärretään ihmisiä ja kulttuuria. Tämä on vaativaa työtä, muun muassa siksi, että työssä korostuu sosiaalinen vastuu. Sen takana pitää pystyä seisomaan, mitä ja kuinka tehdään. Vastuullisuusnäkökulmat korostuvat koko ajan enemmän, hän jatkaa.
Heinon mielestä on hienoa päästä tekemään alan huippuosaamista ja ammattitaitoa näkyvämmäksi myös Vuoden Tarjoilija -kilpailun juhlavuoden voittajana.
– Kannustan kaikkia toimijoita tähän mukaan! Lisätään yhdessä alalle positiivista näkyvyyttä, koska me olemme kaikki osa sitä. Meillä on Suomessa huipputason tekemistä ja toimintaa, toivon, että me olisimme kaikki yhdessä rohkeammin äänessä kertomassa siitä. On ihan ok nostaa röyhistää rintaa ja sanoa, että olemme ylpeitä siitä, mitä me täällä teemme!
Lue myös: Vuoden Kokki 2022: Jonathan Slotte inspiroituu luonnosta ja pyrkii koko ajan parempaan