Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Astianpesukorit ovat olennainen osa keittiöhygieniaa

18.10,2017 Neuvokit

Marle_kori

Puhdasta jälkeä, entistä miellyttävämpi työympäristö

Astianpesu on yksi keittiön selkeimmistä prosesseista. Toisesta päästä sisään menee likaisia astioita, toisesta purkautuu puhtaita. Kun insinöörit ovat määritelleet puhtaan astian laatukriteerit, niin homman pitäisi olla työohjeita seuraamalla hanskassa. Niin yleensä onkin, kunhan työvälineet ovat kunnossa. Yksi tärkeä tiskarin apulainen on astianpesukori.

– Olennaista on, että kori pitää astiat hyvin paikoillaan. Lisäksi hyvä kori mahdollistaa vesisuihkujen pääsyn astioihin, ei kerää likaa ja vettä, on kevyt kestävä ja tukeva, luettelee Metoksen kouluttaja Marja Leena Tuomi tärkeimpiä ominaisuuksia.

Satoja astianpesuosastoja urallaan kouluttanut Marja Leena Tuomi kertoo ilahtuneensa siitä, että kehitystyö ei ole jäänyt pelkkiin pesukoneisiin, vaan myös koreihin on tullut uusia ominaisuuksia. Toistuvia liikkeitä, nostamista ja kantamista sisältävä astianpesu on yksi keittiöergonomian painopistealueita. Täysi lautaskori painaa lähes kymmenen kiloa, joten ei ole yhdentekevää miten niitä siirrellään.

– Metoksen lautaskori on erinomainen esimerkki onnistuneesta kehitystyöstä. Piikkien muotoilun ansiosta sama kori käy sekä syville että matalille lautasille. Tämä säästää pesuosastolla tilaa ja edesauttaa sitä, että oikea kori on aina saatavilla.

Tukeva kanto-ote vähentää lihasvoiman tarvetta

Marja Leena Tuomi mainitsee, että toinen hyvä pikku oivallus, josta on käytännössä paljon hyötyä on korin kädensijojen sijoittaminen diagonaalisesti. Täydestäkin lautaskorista saa aina tukevan otteen ilman, että kantajan täytyy jännittää lihaksia pitääkseen korin tasapainossa. Keittiön korivalikoimassa säästämällä luodaan usein kustannuspaineita muualle. Koriin mahtuvat 18 lautasta maksavat moninkertaisesti lautaskorin verran ja korikuljetinkoneeseen juuttuvat huonokuntoiset pesukorit saattavat aiheuttaa laiterikkoja ja turhia huoltokäyntejä. Pesukorin hinta on varsin pieni myös työtunnin kustannukseen verrattuna.

– Pääsääntöisesti suomalaisissa keittiöissä on asianmukaiset korit. Kehityskohteita toki löytyy paljon. Yhtenä tällaisena mainitsisin jalkalaseille sopivat lokerokorit. Näiden valikoima on todella laaja, joten siitä hankinta ei jää kiinni. Sopiva, ei liian korkea eikä liian matala lokerokori pitää jalkalasit paikallaan. Saadaan kerralla puhdasta jälkeä ja kalliit lasit pysyvät paremmin ehjinä.  Toinen lempivarusteeni on painoverkko. Jos tämä puuttuu, niin kevyemmät astiat lentelevät usein pesun aikana minne sattuu ja sitten niitä pestään uudelleen, Marja Leena Tuomi kuvailee.

Muina hyvinä keittiön pikku apulaisina Marja Leena Tuomi mainitsee tippuvesialustat, koreille suunnitellut johdevaunut sekä eri lasikorien tunnistamista helpottavat värilliset korotuskehykset. Pesuosaston varustusta suunnitellessa hän neuvoo käymään prosessin huolellisesti läpi ja miettimään miten tavaravirta saadaan sujuvasti liikkumaan yhteen suuntaan siten, että puhdas ja likainen astia eivät kohtaa.

Tarpeelliset välineet esille, tarpeettomat varastoon

Marja Leena Tuomi neuvoo varaamaan pieneenkin keittiöön vähintään kaksi koria per laji. Näin vältetään turhalta odottelulta, korien sekatäytöltä ja astioiden edestakaiselta siirtelyltä. Korit, joita ei pitkään aikaan tarvita, kannattaa varastoida muualle.

– Huonokuntoisten korien oikea osoite on kierrätys. Vanhemmat korit saattavat menettää kovassa käytössä muotonsa ja pullistua pohjasta. Kupukoneessa tällainen vielä menettelee, mutta korikuljetinkoneessa tällaiset ”raskaana olevat korit” saattavat lähteä keulimaan ja jumittaa kuljettimen. Erityinen tarkastelun paikka on lasikorit, jotka kannetaan linjastoon asiakkaiden näkyville. Naarmuton ja ryhdikäs lasikori linjastossa viestittää, että keittiöhygienia on hallinnassa. Ja jokerikysymys loppuun – laitetaanko lautanen naama vai kylki edellä tunnelikoneeseen?

– Molemmilla tavoilla tulee puhdasta, jos kone on kunnossa. Metoksen korikuljetinkoneissa käyttöohje kertoo kääntämään korit niin, että lautaset menevät kylki edellä koneeseen. Näin toimittaessa verhot pysyvät paremmin kiinni ja veden kulkeutuminen on vähäisempää. Itse koulutan aina niin. että lautaset laitetaan korikoneeseen naama edellä, jolloin pesusuihkut tavoittavat likaisen pinnan hieman paremmin. Korkeat kappaleet, kuten tarjottimet, GN-astiat ja katelautaset suosittelen laittamaan kylki edellä, jolloin väliverhojen aukioloaika minimoituu, Marja Leena Tuomi neuvoo.

Ja haastavin artikkeli pesuosastolla on…

– Ehkä nokkamukin kansi. Ergonomisesti muotoiltu jakelukauha tulee hyvänä kakkosena. Näistäkin on toki selvitty. Aina on kori löytynyt ja saatu puhdasta tehokkaasti ja taloudellisesti, Marja Leena Tuomi lupaa.

Lisää tietoa ammattikeittiön astianpesusta

Oikein mitoitetut lokerokorit auttavat pitämään herkästi rikkoontuvat lasit ehjinä ja helpottavat pesun lisäksi myös kuljetusta ja varastointia. Pesutuloksen ja käsittelyn helppouden kannalta paras ratkaisu on mahdollisimman hyvin lasin korkeutta vastaava kori. Oletko kiinnostunut saamaan lisää tietoa ammattikeittiön astianpesusta? Ohessa linkkiarkisto Metoksen tuottamista materiaaleista:

Näin lasket tarvittavan astianpesukapasiteetin, eli vinkkejä pestävän korimärän laskentaan ja sopivan konetyypin valintaan.

Näin lasket astianpesukorien kapasiteetit, eli paljonko aterimia, lautasia tai laseja mahtuu mihinkin koriin.

Metoksen astianpesukorien valikoima on nähtävillä Tuotesivuillamme, löydät sieltä käyttötarvettasi vastaavat korit.

Astianpesukoneen puhdistus. Vain puhtaalla koneella saadaan puhtaita astoita ja säästetään myös käyttökustannuksia.

Koulutusvideo Korita oikein – valitse oikea pesukori, on saatavilla kahdeksalla eri kielellä.

 

Suomeksi: Vinkkejä ammattikeittiön astianpesuun: Korita oikein – valitse oikea pesukori

Svenska: Diskråd för storkök: Välj passande korg -fyll korgen rätt

Norska: Oppvasktips for storkjøkken: Velg riktig kurv – fyll kurven riktig

English: Instructions for dishwashing in a professional kitchen:  Select a suitable basket – Load the basket properly

по-русски: Практические советы по мытью посуды на большой кухне: выбирайте подходящую корзину – заполняйте корзину правильно

Eesti keel: Näpunäiteid nõudepesuks  suurköögis: Valige sobiv korv – täitke korv õigesti

Latvija: Padomi trauku mazgāšanai profesionālā virtuvē: Izvēlieties piemērotu grozu – Piepildiet grozu pareizi

Lietuvių: Patarimai profesionaliai virtuvei, kaip plauti indus: pasirinkite tinkamą indaplovių kasetę – taisyklingai sudėkite indus į kasetę