Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Monta tapaa keittää hyvää suodatinkahvia

09.08,2020 Neuvokit
Metos kahvikuppi ja kakkupala

Näin valitset kahvinkeittimen ammattikeittiöön

Keitä, keitä, kahvinkeitin on käännöshitti, jonka Markku Into levytti vuonna 1974. Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa, eikä ykköstilaamme mittarilla kulutus/asukas näytä uhkaavan mikään. Suodatinkahvi on pitänyt hyvin pintansa, vaikka erikoiskahveista on tullut arkipäivää aina liikenneasemista henkilöstöruokailuun ja toimistoautomaatteihin. Mutta se kahvinkeitto. Mitä tulisi ottaa huomioon, kun ostaa kahvinkeittimen ammattikäyttöön.

– Volyymi tietysti ratkaisee kaiken. Keittimen kapasiteetti tulisi optimoida niin, että kahvia on aina saatavilla ilman tarpeetonta hukkaa. Ja tietysti työajan käyttö on tärkeää. Keittimen täyttäminen ja puhdistustoiminnot vievät aina oman aikansa, joten laitteiston on oltava sellainen, että kahvinkeitto ei vie liikaa aikaa asiakaspalvelulta ja muilta toiminnoilta, Metoksen kahvilaitteiden tuotepäällikkö Pia Lindén kertoo.

Lisävarusteet tarpeen mukaan

Pia Lindén, tuotepäällikkö, Metos

Kahvilaitteiden tuotepäällikkö Pia Lindén neuvoo kiinnittämään valmistusvolyymin lisäksi huomiota myös kahvilaitteiden lisävarusteisiin. Automaattinen vedentäyttö ja muuta vastaavat ratkaisut voivat säästää todella paljon työaikaa.

Lukumäärällä mitattuna Metoksen myydyimmät kahvinkeittimet ovat pieniä lasikannukeittimiä, jolla kannullinen (1,8 l) suodattuu kuudessa minuutissa. Kun tuon laskee teoreettiseksi tuntikapasiteetiksi, niin päästään 144 kupilliseen. Keittimen päällä oleva lämpölevy tarjoaa nopeasti saatavilla olevan ja tilaa säästävän puskurivaraston valmiille kahville. Pia Lindén kertoo, että kahvilaitteiden myyjältä kannattaa kysyä laitteiden ominaisuuksista ja etenkin lisävarusteista.

-Volyymien lisääntyessä valitsisin keittimen, jossa on automaattinen vedentäyttö. Tämä nopeuttaa keittimen lataamista ja on erinomainen apu myös laadun valmistamisessa. Kun vesitäyttö tapahtuu suoraan hanasta, niin mahdollisuus käyttää rasvoittunutta kahvikannua vedentäyttöön on suljettu kokonaan pois, Pia Lindén opastaa ja antaa toisenkin vinkin tarpeellisesta varusteesta.

Vaikka suomalaiset ovat kahvikansaa, niin myöskään teenjuojia ei saa unohtaa. Yhä suurempi osa teenjuojista on laatutietoisia ja kysyy mielellään tarjolla olevista vaihtoehdoista ja siitä, miten ne valmistuvat.

– Keittimen yhteydessä oleva kuumavesihana tarjoaa turvallisen ja nopean tavan kuuman veden annosteluun. Tällöin lämpötila on varmasti oikea ja vesi on varmasti puhdasta vieraista aromeista.

Säiliökeittimiä suureen ja pieneen kahvijanoon

Kun suodatinkahvia tarvitaan kerralla suurempi määrä, on säiliökeitin perusteltu hankinta. Laadukkaan säiliökeittimen tunnusmerkkejä ovat tarkkaan hallitut lämpötilat niin uuttamisessa kuin säilytyksen aikana. Metoksen ComBi-line -sarjan keittimistä on tarjolla versioita aina viidestä litrasta 2 x 40 litraan, joilla päästään jo yli 1400 kupillisen tuntikapasiteettiin.Metos säiliökeitin, annostelu kahvikuppiin

Nyrkkisääntönä valmiille kahville pidetään kahden tunnin säilytysaikaa. Jonkun koulukunnan mukaan kahvi pitää aina nauttia heti valmistamisen jälkeen.

– On totta, että maku muuttuu jonkin verran säilytyksessä. Käytännössä tätä ei kuitenkaan huomaa, joten kyllä säiliökeittimellä saadaan todella laadukasta kahvia. Säilytysaikaa on kuitenkin syytä tarkkailla. Esimerkiksi Metos CBS-termoskeittimissä on säilytysajan ilmaisin, josta henkilökunta näkee pikavilkaisulla kauanko kahvi on ollut säiliössä. Säiliökeitinten etuna on ajastusmahdollisuus. Näin suurikin kahvimäärä voidaan ajoittaa valmistumaan esimerkiksi juuri sillä hetkellä, kun tilaisuudessa alkaa kahvitauko, Pia Lindén kertoo.

Metos ComBi-line -sarjan keittimiä pienempi vaihtoehto on Metos CBS-termoskeitin. Nämä saivat aikanaan lempinimen ”gallonakeitin”, joka juontaa juurensa yhden gallonan (3,79 l) vetoisesta teräksisestä säiliöstä. CBS-keitin sopii erityisesti kohteisiin, jossa tarjoilutasolla on niukasti tilaa. Säiliö voidaan nostaa linjastoon erillisen telineen päälle, joka vie vain 205 x 230 mm pöytätilaa. Säilön koko ja rakenne on suunniteltu siten, että vaihtamisrutiinit käyvät mahdollisemman joustavasti ja turvallisesti.

Bacaro Doppio -kahvila

Metos CBS-termoskeittimen terässäiliö tarjoaa hyvän vaihtoehdon kahvit itseottoon. Tukevalla kahvalla varustettu, 3,79 litran säiliö vie todella vähän pöytätilaa ja on nopea vaihtaa uuteen, kun kahvi loppuu.

Hävikin hallinta tärkeää

Trendeistä kysyttäessä Pia Lindén mainitsee ensimmäisenä hävikin vähentämisen. Asiakkaille halutaan tarjota aina tuoretta kahvia, eikä suomalaiselle kahvikansalle voi myydä ”eioota”. Kahvia pitää olla. Samaan aikaan kukaan ei halua heittää kahvia menemään. Onhan se sääli, jos litratolkulla huolella keitettyä ja lämpösäilytettyä kahvia päätyy viemäriin.

– Automaattikeittimen etuna on se, että kahviannokset voidaan valmistaa menekin mukaan kuppi kerrallaan. Valikoima on todella runsas. Kahvijauhetta käyttävien mallien lisäksi tarjolla on instant-uutetta käyttäviä laitteita ja omalla papumyllyllä varustettuja automaattikeittimiä. Volyymikohteissa suositaan mallia, jossa on oma säiliö valmiille kahville. Tämä mahdollistaa nopean annostelun myös silloin, kun useampi asiakas tulee yhtä aikaa ottamaan.

– Yksi vaihtoehto hävikin hallintaan on automaattikeitin, joka valmistaa kahvin pakastetusta instant-uutteesta. Valmistusaika on lyhyt, joten kahvia voidaan valmistaa suuriakin määriä kysynnän mukaan. Yhdellä laitteella jopa satoja kuppeja tunnissa. Toinen etu näissä on se, että suodatusjätettä ei synny lainkaan, vaan kaikki kahvi päätyy kuppiin, Pia Lindén kertoo.

Erikoiskahvit ovat lisänneet automaattikeitinten suosiota

Automaattikeittimet ovat vakiinnuttaneet asemansa suodatinkahvin valmistuksessa. Toimistokäytössä automaatit ovat olleet tuttuja jo vuosikymmenten ajan. Varsinainen boomi koettiin, kun suuret liikenneasemat alkoivat rakentua osaksi suomalaista ravintolatarjontaa. Tällöin markkinoille tuli paljon laadukkaita vaihtoehtoja ja volyymin ohella alettiin kiinnittää erityistä huomiota myös kahvin makuun. Sanalla ”automaattikahvi” ei ole samanlaista kaikua kuin -80-luvulla.

Toinen automaattien suosiota lisännyt seikka on erikoiskahvien yleistyminen. Yhä useampi palveluntarjoaja haluaa tarjota asiakkailleen muitakin vaihtoehtoja kuin suodatinkahvia ja silloin laadukas automaattikeitin on perusteltu hankinta. Erikoiskahvit ja tavallinen kahvi valmistetaan yleensä eri laitteilla eri laitteilla. Tähän on teknisiä syitä, mutta jako on järkevä myös palvelun sujuvuuden kannalta. Näin saadaan ruuhka-aikoina suurempi läpimeno, koska suodatinkahvin annostelu on nopeampaa ja sitä menee yleensä enemmän.

Perkolaattorilla perinteitä kunnioittaen

Vielä yksi laite listalle. Jutun alussa mainittu musiikkikappale on alkuperäiseltä nimeltään Percolator. Siis vanha kunnon perkolaattori, jossa käytetään pannukarkeaa jauhatusta ja jonka kahvin makua kutsutaan usein pehmeäksi ja perinteiseksi. Keitin toimii siten, että sen alaosassa olevan säiliön vesi nousee höyrystyessään putkea pitkin ylös, putoaa keittimen yläosassa olevaan suodatinsuppiloon ja kulkee näin kahvijauheen läpi kahvisäiliöön. Ammattikeittiöön tarkoitetut Metos-perkolaattorit ovat kooltaan 12 ja 15 litraa.

– Perkolaattori tarjoaa hyvän vaihtoehdon kohteisiin, jossa tarvitaan suurta hetkellistä kapasiteettia, mutta käyttö on niin epäsäännöllistä, että laitteisiin ei ole järkevä sitoa suuria pääomia. Esimerkiksi seurakunnat, leirikeskukset, kylätalot, tapahtumajärjestäjät ja urheiluseurat ostavat paljon perkolaattoreita. Edullisen hankintahinnan vastapainona on hitaampi valmistusaika. Täysi säiliö valmistuu 50 tai 65 minuutissa, joten kahvinkeitto pitää muistaa ajoittaa oikein, Pia Lindén kertoo.

Entä loppuun vielä tuotepäällikön vinkit hyvän kahvin ystäville.

Vedensuodatin ja säännöllinen kalkinpoisto! Veden laatu on kahvinvalmistuksessa aivan ykkösasia. Suomessa ei ole niin kalkkipitoinen vesi kuin Etelä- ja Keski-Euroopassa, mutta siitä huolimatta ammattikeittiöissä ja kahviloissa suodatin on järkevä hankinta erityisesti suurissa yksiköissä.

– Säännöllinen huolto kuuluu niin pienille kuin isoille kahvilaitteille. Kahvin maun kannalta ja laitteen toimivuuden takaamiseksi ei pidä unohtaa kalkinpoistoa. Kalkki vaikuttaa suoraan kahvin makuun, joten se on syytä poistaa keittimestä tasaisin väliajoin.

Metos Verkkokaupan kahvilaitteiden valikoimaan pääset tutustumaan tästä linkistä.

Roberts Coffee, Mall of Tripla -kauppakeskus, Helsinki

.