Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Myymälän teräskalusteet uudistuvat – vetolaatikkoja, työpisteajattelua ja uutta värimaailmaa

29.09,2020 Neuvokit
Metoksen valmistamat myymälän palvelupisteen työpöydät. Mutsa väri. S-Market Sokos Helsinki

Yksilölliset taustapöydät tuovat väriä palvelulinjastoihin

Myymälöiden palvelulinjastoja hallitsevat matalat palvelulasikot, jotka tarjoavat hyvän näyteikkunan lihalle, kalalle ja erilaisille valmisruokatuotteille. Näiden kalusteiden parina on totuttu näkemään teräksisiä liukuovipöytiä, jotka toimivat sekä pakkaustasoina, työtasoina ja erilaisten pienkoneiden jalustana. Toisin kuin ammattikeittiön teräskalusteet nämä myymälöiden pöydät ovat asiakkaiden katseiden alla. Ikään kuin paraatipaikalla avokeittiössä.  

Aikaisemmin pöydät olivat lähes järjestään liukuovella varustettuja ja usein vakioyksiköistä koottuja. Tänä päivänä palvelualueet erottuvat yhä selkeämmin samalla, kun ergonomia on tullut korostetummin esille. Metoksen myymäläratkaisuista vastaava avainasiakaspäällikkö Juhani Kokora kertoo, että yksilölliset ratkaisut ovat tulleet vahvasti myös myymälämaailmaan.

– Pöytiä tehdään yhä useammin täysin räätälöitynä. Suurin muutos on ollut värimaailma, jolla halutaan korostaa myymälän tai brändin omia värejä. Esimerkiksi Sokos Helsingin myymälään tuli kesällä tehdyn remontin myötä mustat pöydät, jotka sointuvat hyvin marketin myymäläkalusteiden pääväriin. Chef Wotkin´s tunnetaan taas punaisesta väristä, joten heidän palvelupisteensä Espoon Hannuksessa sai punaiset pöydät ja yläkaapit.

Erikoisvärit tehdään maalaamalla pöytien etuseinät kulutusta kestävällä maalilla. Näkyvien päätyosien pinnoituksena voidaan käyttää samaa värisävyä olevaa teippaamista. Kaikki kulutukselle alttiina olevat osat, kuten kannet ja roiskereunat säilytetään teräspintaisina.

Juhani Kokora korostaa, että pöytien suunnittelussa kannattaa käydä huolellisesti myymälän prosessit läpi. Näin syntyy näkemys työpisteistä ja niihin tarvittavista pöytämoduuleista.

– Palvelutiskillä ollaan asiakkaita varten, joten kaikki täytyy olla käden ulottuvilla. Yksi tarpeellisimmista on roska-astia. Mietipä sitä määrää, mitä esimerkiksi kertakäyttöhanskoja käytetään tänä päivänä. Aikaisemmin roska-aukot olivat pöydän kannessa, nykyään useimmin ovilehdessä, joten ne eivät vie yhtään pöytätilaa.

Metoksen valmistamat myymälän palvelupisteen työpöydät. Punainen väri. Chef Wotkin´s myymälä Hannus, Espoo

Chef Wotkin´s käyttää punaista väri logossaan. Liha- ja kalatuotteiden palvelumyyntiin keskittynyt Espoon Hannuksen sai brändinmukaisen ilmeen, kun teräskalusteiden maali valittiin samasta värikartasta. Palvelulinjasto toimitettiin mahdollisimman pitkillä kansitasoilla, jolloin saumojen määrä saatiin minimiin.

Vaunuja ja vetolaatikoita

Metoksen valmistamat myymälän palvelupisteen työpöydät. Mutsa väri. S-MArket Sokos Helsinki

S-Market Sokos Helsinki on varustettu mustilla myymäläkalusteilla, joten sama väri valittiin myös myymälän taustapöytiin. Etualalla näkyy pöytään integroitu jätevaunu. Vetolaatikoissa säilytetään pakkaustarvikkeita.

Myymälöissä on pyritty vähentämään kaikenlaista nostamista ja kantamista. Tämän vuoksi jäteastiat kulkevat usein pyörillä. Jätevaunu sujahtaa pöydän sisään ja roskat päätyvät jätesäiliöön pöydän kanteen tai sivuoveen tehdyn aukon kautta. Jätekaapissa ei ole pohjaa, joten se puhtaanapito on helppoa. Kahdella vaunulla operoidessa uuden astian vaihto käy nopeasti ja hygieenisesti. Nopeus on valttia, sillä toimitus tapahtuu usein asiakaan silmien alla.

Liukuovimaailmasta on siirrytty asteittaan avattaviin kaapinoviin ja vetolaatikoihin. Leveitä, 800 mm vetolaatikoita käytetään yleensä suurikokoisille pakkausmateriaaleille. Vetolaatikosta löytyy yleisimmin annosrasioita ja käärepapereita. Ulos vedettynä laatikko tarjoaa kerralla näkymän koko sisältöön ja mahdollistaa tuotteiden ottamisen ilman kurkottelua. Alakaappien korvaaminen vetolaatikoilla on kotikeittiöistä tuttu ilmiö.

Liukuovi vai saranoitu ovimalli?

Liukuoven hyvänä puolena on tilansäästö. Saranoilla varustettu ovi ottaa aina oman tilansa, joten ahtaalla käytävällä, kun palvelutiski on lähellä taustapöytiä, liukuovi voi olla ainut vaihtoehto. Puhtaanapidon ja hygienian kannalta saranaovi ja moderni liukuovi ovat lähellä toisiaan.

– Metoksen pöydissä liukukisko on oven yläosassa, kannen taitoksen alla. Näin se on suojassa kaikilta roiskeilta eikä jumiudu esimerkiksi oven alaosaan tippuneiden papereiden johdosta. Oven alaosassa kulkeva liukukisko on hankala puhdistaa ja herkkä jumiutumaan vierasesineistä. Yläkiskon ansiosta kaapin pohja on tasainen levy ja pienen kallistuksen ansiosta todella helppo pitää puhtaana, Juhani Kokora vertailee ja antaa yhden arvion sille, miksi saranaovet ovat lisänneet suosiotaan.

– Liukuovi on siisti ja mahdollistaa kapeammat käytävät. Mutta muistetaanko ne ovet aina sulkea? Saranalliset kaapinovet ja vetolaatikot laitetaan aina kiinni, eikä niissä oleva sisältä näy asiakkaille.

Metoksen valmistamat myymälän palvelupisteen työpöydät. Liukuovimalli. K-Supermarket Hyrrä, Tuusula

Tuusulassa sijaitseva K-Supermarket Hyrrä sai kevään 2020 remontissa entistä pidemmän palvelulinjaston. Liukuovipöydät suunniteltiin niin, että kansitasot tulivat mahdollisimman pitkiksi ja jalkojen määrä saatiin minimiin.

Räätälöityjä ratkaisuja ja vakiopöytiä

Myymäläpöydät voidaan suunnitella asiakkaan tarpeiden mukaan joko Proff tai Classic malliston kalusteilla. Pyörteitä kulmia ja massiivisempaa linjaa edustava Proff-mahdollistaa helpommin ulkonäöltään yhtenäisten rakenteiden toteuttamisen esimerkiksi yhdistämällä kylmiä ja neutraaleja kalusteita samaan linjaan. Kantikasta muotoilua edustava, kevytrakenteisempi Classic eroaa Proffista myös korkeampien jalkojensa ansiosta. Kaappitilaa on siis jonkin verran vähemmän ja jalusta puolestaan avonaisempi

Metoksen valmistamat myymälän palvelupisteen työpöydät. Liukuovimalli. K-Supermarket Hyrrä, Tuusula, sushipiste

Sushipisteessä tarvitaan paljon laskutilaa ja myymälätilaan rakennettaessa tilankäytön tulee olla tehokasta. K-Supermarket Hyrrän keskilattiapöydät on rakennettu neljästä yksiköstä ja alakaapit on varustettu liukuovilla.

Metoksen keittiösuunnittelija Päivi Pulsa on ehtinyt 31 vuotta talossa ollessaan suunnitella pöydän jos toisenkin.

– Molemmissa ratkaisuissa, Proffissa ja Classicissa löytyy kaikki vaihtoehdot aina integroiduista roskiksista yhtenäisiin kansitasoihin ja kylmäyksiköiden yhdistämiseen. Asiakas määrittää sen kummalla muotoiluvaihtoehdolla lähdetään ja kuinka paljon budjetissa on varaa räätälöinnille.

Kansitasot voidaan rakentaa vaikka neljä metriä pitkinä, mutta useimmat asiakkaat haluavat 400 mm välein tehtäviä perusmoduuleja 1200–2000 mm.  Syvyysmitoiksi on vakioitunut 650 ja 700 ja myymäläpöydät halutaan usein 60 mm roiskereunalla. Pöydät suunnitellaan aina asiakkaan tarpeiden mukaan ja valmistetaan tilauksesta. Moduulimittojen ansiosta pienet räätälöinnit, kuten yhtenäiset kansitasot eivät nosta hintaa kohtuuttomasti.

– Esimerkiksi kylmän ja neutraalin kalusteen yhdistäminen yhden kansitason alle on ihan arkipäivää. Tuosta pienestä muutoksesta voi olla marketissa erinomainen hyöty, kun yksi sauma ja jalkapari jäävät taustapöydästä pois.  Kun mennään hinta edellä, niin pyritään löytämään mahdollisimman paljon vakioratkaisuja ja tekemään pöydät valmiista yksiköistä, Päivi Pulsa kertoo.