Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Attendo Portti Kuopio

12.04,2021 Referenssit

Attendo Portin kokki Otto-Ville Mikkanen valmistaa ruoat niin asukkaille kuin kodin henkilöstölle. Kompaktissa keittiössä monitoimilaitteet helpottavat arkea. Kaksipannuinen Metos VarioCookingCenter (iVario) toimii niin paistinpannuna kuin keittopatana. Laitteen painetoiminto tuo lisänopeutta kypsennykseen ja mahdollistaa mm. yön yli hauduttamisen.

Attendo on Pohjoismaiden suurin julkisten hoivapalvelujen yksityinen tuottaja. Attendolla on Suomessa noin 400 hoiva- ja palvelukotia Hangosta Inariin. Attendo tarjoaa palveluasumista ikäihmisille, mielenterveyskuntoutujille ja kehitysvammaisille. Tämän lisäksi Attendo tuottaa terapiapalveluita, kuten fysio- ja puheterapiaa ja toimii kuntien kumppanina lastensuojelun koko palveluketjun osalta. Attendo-kodit toimivat pääosin kiinteistöissä, jotka on suunniteltu ja rakennettu palveluasumisen tarpeisiin. Attendo työllistää maassamme noin 13 000 henkeä.

Tärkeintä hoiva- ja palvelukodeissa on laadukkaiden palvelujen takaaminen ja kodinomainen asuminen. Oman henkilökunnan osaamisen kehittämiseen ja työviihtyvyyteen panostetaan voimakkaasti. Jotta arki sujuu hyvin, Attendo-kodeissa panostetaan myös hyvään ja monipuoliseen ruokaan sekä viihtyisään ruokailuympäristöön.

Attendo Portti Kuopio sali

Kotoisa ruokasali ja keittiö sijaitsevat hoivakodin keskiosassa. Koko salin levyinen lasiseinäinen terassi tuo päivänvalon saliin. Ruoka katetaan esille keittiön lämpimän puolen päätyyn, joka on avoin ruokasaliin. Avokeittiö antaa lisäksi mahdollisuuden vaihtaa muutaman sanan ja kiitoksen keittiön suuntaan.

Attendo valmistaa itse ruuat 250 valmistuskeittiössään kaikkiin Attendo-koteihin. Ruoan laittaminen on läsnä kotien arjessa ja rytmittää asukkaiden päivää aamiaisesta iltapalaan saakka. Kun ruoka tehdään itse, voidaan varmistua myös sen laadusta, ravitsemuksesta ja mausta. Päivän ruokailuhetket ovat keskeinen osa hyvää elämää niin nuorille kuin vanhoillekin, ja ruokailuhetkiin kätkeytyy arjen kohtaamisia ja juhlatunnelmaa. Ruoan ympärillä syntyy monia hyviä keskusteluita ja solmitaan ystävyyksiä.

Metos on ollut Attendon kumppani jo pitkään ja avustaa Attendoa ammattikeittiöiden suunnittelussa yhteistyössä rakennusliikkeiden kanssa, keittiöhenkilöstön koulutuksessa ja keittiölaitteiden huoltamisessa.

Metos Uutiset kävi vuoden alussa vierailulla Kuopion Porttiin valmistuneessa 30-paikkaisessa Attendo-kodissa, Attendo Portissa. Portin keittiössä työskentelee kokki Otto-Ville Mikkanen, joka valmistaa ruoat niin asukkaille kuin kodin henkilöstölle. Keittiö on varsin kompakti ja tilankäytöltä tehokas, mutta laskutilaa on sopivasti esivalmistukselle.

Suorakaiteen muotoinen keittiö jakautuu kahteen osaan, esivalmistukseen ja lämpimään keittiöön. Esivalmistustilassa on kylmä- ja kuivavarastot ja lämpimän keittiön puolella on pesuosasto. Ruoka katetaan esille keittiön lämpimän puolen päätyyn, joka on myös avoin ruokasaliin. Avokeittiö antaa lisäksi mahdollisuuden vaihtaa muutaman sanan ja kiitoksen keittiön suuntaan.  Laitevalikoima keittiössä on valittu Metoksen mallivalikoiman monikäyttöisimmästä päästä, mikä mahdollistaa automaation hyväksikäytön, silloin kun käsipareja on keittiössä vähän.

– Olen työskennellyt Attendossa nyt vuoden ja tämä on mukava työpaikka. Portissa meillä on kaksipannuinen Metos VarioCookingCenter, jota voin käyttää myös keittopatana. Eilen valmistin hernekeiton käyttäen sen painetoimintoa. Tämä nopeutti olennaisesti herneen kypsymistä, kertoo Otto-Ville.

Metos onnittelee uutta Attendo-kotia. Attendo Portissa otetaan nyt vastaan sen ensimmäinen kevät hyvän hoivan ja ruoan parissa.

Attendo Portti Kuopio keittiö

Monitoimilaitteilla pienellekkin pinta-alalle saadaan valmistuskapasiteettia riittävästi. Kaksiosaisella Metos VarioCookingCenterillä (iVario) voidaan keittää ja vaikka paistaa räiskäleitä samanaikaisesti. Sen painetoiminnon avulla voidaan nopeuttaa kypsennystä tai hauduttaa yön yli. Lattiapinta-alaa säästyy, kun Metos Self cookingCenterit (iCombi Pro) asennetaan päällekkäin. Myös energiaa säästyy, jos välillä pärjää pienemmällä uunikapasiteetilla. Pyörillä oleva keskilattiapöytä tuo mukavasti lisää siirrettävää varasto- ja laskutilaa sekä helpottaa siivoamista.

Attendo Portti Kuopio

Esikäsittelytilat salaattien valmistukseen ja leipomiselle löytyvät lämpimän keittiön takaa. Samassa yhteydessä ovat myös kuivavarasto ja kylmäsäilytystilat. Vihannesleikkuri on Metos CC-32 kapasiteetti on riittävä ja sillä onnistuu myös kuutioiminen, lisänä siihen saa erillisen kutterikulhon. Yleiskone on 20 litrainen lisälaiteliitännällä oleva Metos SP-200.

Attendo Portti Kuopio

Astianpesuosaston kupukoneena on patapesuun soveltuva Metos WD-7, jossa esim. yleiskoneen kulho on helppo puhdistaa. Pesukoneen automaattinen kuvun nosto ja lasku helpottaa työskentelyä. Korivaunun ansiosta lasku- ja säilytystilaa koreille on riittävästi. Vaunun siirrettävyys myös helpottaa alueen siivottavuutta. Laittian puhdistukseen tarkoitettu suihkupuhdistulaite on vasemmalla seinällä esipesupöydän vieressä.