Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Hamburger Börs – kolmas kerta toden sanoo

03.04,2022 Referenssit
Tapasimme Börsin keittiöpäällikön Toni Vanhalan, joka palveli Börsin keittiöpäällikkönä jo Turun Osuuskaupan aikana.

Ja toinen kerta Uuden Scandic Hamburger Börsin keittiöpäällikö Toni Vanhalalle, joka palveli Börsin keittiöpäällikkönä jo Turun Osuuskaupan aikana.

Uusi Hamburger Börs avautui Turussa vanhalla paikallaan torin laidassa viime marraskuun alussa taas yleisölle. Tämä on kolmas kerta, kun hotelli rakennetaan täysin uudestaan. Mutta aidosti voidaan puhua yhä samasta Hamburger Börsistä, koska sen Kauppakadun puolelle sijoittuva Vanha Börs on edelleen jäljellä entistä ehompana. Vanhaa glamouria kunnioittaen Hotellin toinen pääsisäänkäynti on sijoitettu Vanhan Börsin puolelle. Toinen pääsisäänkäynti odottaa vielä torin valmistumista.

Hamburger Börsin historia alkaa vuodesta 1894, kun nykyisen Vanhan Börsin paikalle avattiin Hamburger Bierhalle -ravintola. Neljä vuotta myöhemmin ruotsalais-virolaistaustainen Wallina Valtin osti ravintolan. Talo sai nimen Hamburger Börs. Valtin aloitti nopeasti rakennuksen laajentamisen. Taloon rakennettiin kolmas kerros ja jugend-tyylinen julkisivu. Vuonna 1904 Valtin avasi ravintolan yhteyteen 14 huoneen hotellin, joka tuon ajan mittapuun mukaan edusti ylellisintä luksusta; jokaisessa huoneessa oli muun muassa sähköt ja puhelin

Hamburger Börsin historia alkaa vuodesta 1894, kun nykyisen Vanhan Börsin paikalle avattiin Hamburger Bierhalle -ravintola. Neljä vuotta myöhemmin ruotsalais-virolaistaustainen Wallina Valtin osti ravintolan. Talo sai nimen Hamburger Börs. Valtin aloitti nopeasti rakennuksen laajentamisen. Taloon rakennettiin kolmas kerros ja jugend-tyylinen julkisivu. Vuonna 1904 Valtin avasi ravintolan yhteyteen 14 huoneen hotellin, joka tuon ajan mittapuun mukaan edusti ylellisintä luksusta; jokaisessa huoneessa oli muun muassa sähköt ja puhelin.

Alkujaan vuonna 1894 Kauppakadulle rakennettiin Hamburger Bierhalle -ravintola, joka sitten samaisella vuosikymmenellä muutti nimensä Hamburger Börsiksi saaden myös samalla uuden jugend-julkisivun ja pian myös kolmannen kerroksen, johon valmistui 14 hotellihuonetta. Börsin hotellitoiminta laajeni edelleen vuonna 1909, kun sen viereen torin laidalle rakennettiin 30 huonetta käsittävä jugend-tyylinen lisärakennus. Tämä sai varttua hotellina 1970-luvulle, jolloin sen tilalle Turun Osuuskauppa rakensi uuden 363 huonetta käsittäneen hotellin. Vuonna 2019 Börsin hotellioperaattorina aloitti Scandic Hotels, joka taas päätti purkaa vanhan hotellirakennuksen ja rakensi tilalle uuden 1900-luvun alun rakennustyyliä mukailevan uudisrakennuksen. Vanhaa 1970-luvun rakennusta ei kannattanut lähteä saneeraamaan. Uuden kiinteistötekniikan ansiosta uudisrakennuksen hiilijalanjälki todennäköisesti tulisi elinkaarensa aikana huomattavasti pienemmäksi kuin vanhan saneerauksella olisi saatu. Jokainen purku on toki aiheuttanut turkulaisten parissa suurta tunnekuohua.

Aulassa on avaruutta ja tilaa. Ravintola Más ja baari avautuvat tyylikkäänä aulaan koko leveydeltään. Pehmeät istumaryhmät vetävät puoleensa kuin magneetit.

Aulassa on avaruutta ja tilaa. Ravintola Más ja baari avautuvat tyylikkäänä aulaan koko leveydeltään. Baarin pehmeät istumaryhmät vetävät puoleensa kuin magneetit.

Metos Uutiset kävi tutustumassa uudistuneeseen Scandic Hamburger Börsiin, jonka keittiölaitetoimittajana saimme edelleen jatkaa matkaa Börsin historiassa. Tapasimme Börsin keittiöpäällikön Toni Vanhalan, joka palveli Börsin keittiöpäällikkönä jo Turun Osuuskaupan aikana.

– Nyt kun Scadic sai liiketoiminnan käyntiin uudessa Börssissä onnekseni voin todeta, että olen taas takaisin täällä. Börs on yksi niistä Hotelleista, jonka lähes kaikki suomalaiset tietävät. Tämä kyllä nostaa ammattiylpeyttäni, kertoo keittiöpäällikkö Toni Vanhala.

Hotellin espanjalaisvaikutteinen Ravintola Más toimii aamiais- ja illallisravintolana sekä kokouksiin myydään lounas tilaustuotteena. Ravintolasaliin avautuva tyylikäs avokeittiö tuo ruoanvalmistuksen tuoksuineen asiakkaiden katseltavaksi. Ravintolan yhteydessä on katettu lämmin lasiterassi sekä vain kesäkäytössä oleva lehtipuiden varjostama ulkoterassi, joka paremmin tunnetaan vanhalla kutsumanimeltään ”Börs Pöheikkö”.  Saneerauksen yhteydessä Pöheikön edestä poistettiin rautaportit. Liikennejärjestelyt torin valmistuessa tulevat muuttumaan ja alueelle tulee enemmän kävelykatumaisuutta. Börs Katto on hotellin 9. kerroksen drinkkibaari ja kattoterassi, jossa näkymät avautuvat yli kaupungin kattojen. Grand Börs -kokous- ja juhlatilat sijaitsevat sen upeasti saneeratussa ja nykyaikaisella kokoustekniikalla varustetussa vanhassa jugend-osassa. Grand Börs on myös paikka, jossa on turkulaisille tarjolla perinteiset kansallisten juhlapäiviemme lounaat aina joulua myöten.

Aamiaisbuffetti kätkeytyy päivisin läpinäkyvän rautaverhon taakse. Sen vierestä löytyy koko ravintolatilaa hallitseva avokeittiö.

Aamiaisbuffetti kätkeytyy päivisin läpinäkyvän rautaverhon taakse. Sen vierestä löytyy koko ravintolatilaa hallitseva avokeittiö.

– Turkulaisille Börssi on aina ollut ”börssi”, harva miettii kuka sitä loppujen lopuksi pyörittää. Tästä se uuden historian tekeminen taas alkaa. Vaikka Masin lista pohjaa espanjalaiseen keittiöön, tulevaisuuden menuvalinnoissa huomioidaan toki myös Börsin perinteet. Vanhan puolen 2. kerroksen Gran Börsin juhla- ja kokouspuolen listoja pystyy enemmän räätälöimään Turun alueen ruokaperinteitä vaalien, kertoo Toni.

Toni vie keskustelumme myös vastuullisuuteen ja kertoo, että hotellivalinnassa vastuullisuus ja kestävä kehitys kiinnostaa asiakkaita tänään yhä enemmän.

Keittiössä on Metos iCombiPro -yhdistelmäuunit päällekkäin asennettuna combiduo-asennussarjan avulla. Vierestä löytyy raskaan sarjan Metos Ambach -laitekokonaisuus. Keittiön muu kalustus on rakennettu Metos Proff -laitteista ja kalusteista.

Keittiössä on Metos iCombiPro -yhdistelmäuunit päällekkäin asennettuna combiduo-asennussarjan avulla. Vierestä löytyy raskaan sarjan Metos Ambach -laitekokonaisuus. Keittiön muu kalustus on rakennettu Metos Proff -laitteista ja kalusteista. Ravintolan kylmätilat on liitetty Metos Smart Kitchen -omavalvontajärjestelmään.

– Vastuullisuudessa Scandic on ollut edelläkävijä jo lähes kolmen vuosikymmen ajan. Meillä vastuullisuus on koko ajan aktiivista tekemistä ja parantamista, johon koko henkilöstö osallistuu. Ravintolatoimessa olemme huomanneet, että asiakkaat arvostavat runsaampia kasvisvaihtoehtoja ja selvästi punaisen lihan suosio on laskemaan päin. Tarjontaa vähentämättä, astiakoolla pystytään vaikuttamaan hävikin syntymiseen. Valmistamme tuotteita menekin mukaan. On myös tärkeää, että kaikkea löytyy koko ajan tarjolla. Huolehdimme, että täytöt toimivat eikä asiakkaan tarvitse tulla katselemaan linjastoissa tyhjiä astioita. Ihmiset huomaavat, että kaikkea saa lisää, eikä sitten tule kerralla hamstrattua liikaa lautaselle, mitä sitten ei ehkä jaksetakaan syödä. Keittiössä omaa onnistumistamme mittaamme lisäksi myös Metoksen HävikkiValvojan avulla, kertoo Toni.

Ravintolan yhteydessä on katettu lämmin lasiterassi sekä vain kesäkäytössä oleva lehtipuiden varjostama ulkoterassi, joka paremmin tunnetaan vanhalla kutsumanimeltään ”Börs Pöheikkö”.

Ravintolan yhteydessä on katettu lämmin lasiterassi sekä vain kesäkäytössä oleva lehtipuiden varjostama ulkoterassi, joka paremmin tunnetaan vanhalla kutsumanimeltään ”Börs Pöheikkö”.

– Alustavasti Pöheikön terassille olemme suunnitelleet jotain ruoanvalmistusta ja Katon tarjontaan tulemme lisäämään joitain vitriinituotteita, kuten tapaksia. Pääosa Katosta on terassia, mutta siellä on lisäksi pieni sisätila missä voi olla sään suojassa.

– On hienoa, että ravintolakulttuuri on ollut Turussa nosteessa jo pitkään. Toinen toistaan hienompia ravintoloita on noussut varsinkin Jokirantaan. Nyt kun saadaan Tori vuoden päästä valmiiksi, keskustakin pääsee täysiin oikeuksiinsa entistä ehompana ja tulee ottamaan osansa Turun ravintolakulttuurin rikastajana.

Grand Börs -kokous- ja juhlatilat sijaitsevat sen upeasti saneeratussa ja nykyaikaisella kokoustekniikalla varustetussa vanhassa jugend-osassa. Grand Börs on myös paikka, jossa on turkulaisille tarjolla perinteiset kansallisten juhlapäiviemme lounaat aina joulua myöten.

Grand Börs -kokous- ja juhlatilat sijaitsevat sen upeasti saneeratussa ja nykyaikaisella kokoustekniikalla varustetussa vanhassa jugend-osassa. Grand Börs on myös paikka, jossa on turkulaisille tarjolla perinteiset kansallisten juhlapäiviemme lounaat aina joulua myöten.

Aula yhdistää uutta ja vanhaa. Tilaa on reilusti suurienkin ryhmien samanaikaiseen saapumiseen. Aulasta on käynti terassien läpi Kauppakadulle sekä vastakkaiselta puolelta pääsee uudelle Turun Kauppatorille, joka vielä odottaa valmistumistaan.

Aula yhdistää uutta ja vanhaa. Tilaa on reilusti suurienkin ryhmien samanaikaiseen saapumiseen. Aulasta on käynti terassien läpi Kauppakadulle sekä vastakkaiselta puolelta pääsee uudelle Turun Kauppatorille, joka vielä odottaa valmistumistaan.

Juomien lisäksi baarin vitriinistä löytyy erilaista suolaista ja makeaa. Tänne on helppo tulla, sillä Börssi sijaitsee keskeisesti Kauppatorin reunalla.

Juomien lisäksi baarin vitriinistä löytyy erilaista suolaista ja makeaa. Tänne on helppo tulla, sillä Börssi sijaitsee keskeisesti Kauppatorin reunalla.

Vastuullisuudessa Scandic on ollut edelläkävijä jo lähes kolmen vuosikymmen ajan. Vastuullisuus keittiössä on koko ajan aktiivista tekemistä ja parantamista, johon koko henkilöstö osallistuu. Keittiössä omaa onnistumista mitataan jatkuvasti myös Metoksen HävikkiValvojan avulla. HävikkiValvoja kuuluu Metoksen Smart Kitchen -tuoteperheeseen kuten myös keittiössä käytössä oleva omavalvontajärjestelmä.