Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Hans Välimäki luottaa omavalvonnassa mobiiliin Metos ioLiving-järjestelmään

08.02,2021 Hygienia ja elintarviketurvallisuus

Ranskalaiseen bistroruokaan sekä kalaan ja äyriäisiin keskittynyt Ravintola Bardot on keittiömestarinsa Hans Välimäen johdolla halunnut selvitä mahdollisimman vaivattomasti ja tehokkaasti ravintolan omavalvonnasta. Metoksen ioLiving-omavalvontajärjestelmä toimii ravintolan taustalla ja seuraa sekä tallentaa ravintolan mm. kylmätilojen lämpötiloja automaattisesti pilvipalveluun. Manuaalisena apuna heillä on vain käsipääte, jonka avulla tarkkaillaan ja tallennetaan saapuvan tavaran lämpötilat pilveen. Lämpötilaseuranta on luettavissa reaaliaikaisesti tietokoneelta tai älypuhelimesta. Jos jotain menee pieleen, hälytykset tulevat välittömästi puhelimeen. Jo yksikin hälytys saattaa maksaa koko järjestelmän takaisin.  Metos ioLiving taipuu myös moneen muuhun, kuten: tarkkailulistojen ylläpitoon, hygieniapassien säilytykseen, lukuoikeuden antamiseen suoraan terveystarkastajalle sekä hävikinseurantaan. Omavalvonnasta säästynyt työaika kuluu nyt tuottavammin misaamisen parissa. Asennus ja käyttö ei tämän helpompaakaan voi olla! Videolla Hans Välimäki kertoo Aki Wahlmanin haastattelemana kokemuksistaan ioLivingin parissa. Alla tiivistelmä juttutuokiosta.

Katso myös sivuillamme: nopeasti alkuun ioLiving EASY START, Metos Smart Kitchen, ioLiving verkkokaupassa, Bardot referenssijuttu Metos Uutisissa

Miten IoLiving-järjestelmä käytännössä toimii?

Olen aina ollut automatisaation puolestapuhuja kun se helpottaa ihmisten elämää. Niinpä IoLiving oli rationaalinen valinta, joka helpottaa valvontaa ja vie sitä läpinäkyvämmäksi. Pyritään siis siihen, että homma ei enää ole kenenkään muistin varassa.

Järjestelmän käyttöönotto on äärimmäisen helppoa ja se onnistuu vartissa! Laatikossa on keskusyksikkö sekä anturit viiteen eri paikkaan, jotka voit sijoittaa haluamiisi kylmälaitteisiin – pakkasiin, jääkaappeihin ja kylmiöihin. Anturit alkavat suoraan seurata lämpötiloja ja lähettävät tarvittaessa automaattisesti hälytyksen annettujen parametrien mukaan. Ja lisäantureita on helppo ostaa ja liittää järjestelmään tarpeen mukaan.

IoLivingistä on tietysti monenlaista hyötyä, mutta mikä on se ilmiselvin…

Parastahan tässä on, että jos vaikka joku kylmälaatikko on mennyt pois päältä, voimme aplikaatiosta katsoa milloin se on tapahtunut. Jos vika on tapahtunut aamulla, on raaka-aineet mahdollisesti vielä pelastettavissa! Jos laiterikosta on liian kauan, joudutaan raaka-aineet luonnollisesti heittämään pois.

Miten varsinainen tilanteen seuraaminen tapahtuu?

Meillä on muutama vastuussa oleva henkilö, joille on annettu ravintolan tunnukset. Niillä pääsee sisälle mobiiliaplikaatioon. Eli jos yksi henkilö on ihan oikeasti pois päältä, nukkumassa tai mitä ikinä, niin muut pystyvät vielä reagoimaan mahdollisiin hälytyksiin. Eli mitä useampi ihminen aplikaatiota seuraa, sitä varmemmin homma tietysti toimii.

Ovatko kokit suhtautuneet uudistuksiin positiivisesti?

Järjestelmä on otettu riemulla vastaan ja sitä ei ole lähdetty arvostelemaan oikeastaan ollenkaan. Kokit ovat heti ymmärtäneet, että enää ei tarvita seinille kirjotettuja lippuja ja lappuja. Kaikki data on esimerkiksi terveystarkastajan saatavilla ilman, että kenenkään tarvitsee erikseen muistaa asiaa.

Tekniikka lisää tuotteen laatua, säilyvyyttä ja tuottavuutta.

IoLivinging kanssa pystymme seuraamaan kylmäkaappien tarkkoja lämpötiloja koko ajan, jolloin vähennämme myös hävikkiä. Tuotteen elinikä ravintolassa pitenee kun lämpötilan seuranta on tarkkaa ja laitteistoihin voi luottaa. Toki teemme lämpötilamittauksia edelleen varmistaaksemme erityisesti kalliiden kalojen ja äyriäisten säilyvyyden.

Miten erillisten raaka-aineiden lämpötilojen mittaaminen toteutetaan?

IoLiving-järjestelmään saa lisäosana piikin (käsisensori, käsipääte), jota voi käyttää tavaran vastaanotossa. Lisäksi tarkistamme tuotekohtaisia lämpötilojen toteumia, laatikkokohtaisia lämpötiloja ja kehälämpöuunien lämpötiloja niin, että olemme koko ajan lämpötilojen kanssa oikeissa asteikoissa. Tulokset tallentuvat suoraan samaan aplikaatioon muiden anturien lämpötilojen kanssa. Erityisen kätevä piikki on myös esimerkiksi buffet-pöytien lämpötilatarkkailuun. Reklamaatioita ajatellen voimme helposti näyttää, että kaikki on ollut kunnossa.

Mitä muuta IoLiving-applikaatiolla voi tehdä?

Lämpötilan mittauksien ja seurannan lisäksi hauskin piirre tässä järjestelmässä on se, että tunnukset pystyy antamaan suoraan terveystarkastajalle, joka näkee suoraan tallentuneet mittaustulokset sekä sen, miten kylmälaitteet ja omavalvonta ovat toimineet. Lisäksi IoLivingiin voidaan tallentaa esimerkiksi omavalvontasuunnitelma, pesuaineiden käyttöturvallisuuteen liittyvät paperit ja vaikka työntekijöiden hygieniapassit.

Kiitos, että saimme tulla käymään Bardotiin kuulemaan teidän ajatuksianne ja käyttötapoja IoLiving-järjestelmästä!

Kyllä vaan! Jos vaan  ravintoloitsijoilla on mahdollisuus, niin kannattaa miettiä miten näitä asioita järjestää. Minun elämääni tämä on ainakin helpottanut – en voi muuta kuinn suositella. Eli omavalvonta kuntoon!

Lue omavalvontatiedot älypuhelimellasi.

Metos ioLiving omavalvontatiedot ja -hälytykset voidaan lukea mobiilina missä tahansa. Jo yksikin hälytys voi maksaa järjestelmän hankintakustannuksen takaisin. Asennus ja käyttö ei tämän helpompaa voi olla!

Elintarviketurvallisuutta on helppo valvoa ja dokumentoida ioLiving-käsipäätteen avulla.

ioLiving käsisensorilla tarkistat ja taltioit helposti sisään tulevien erien lämpötilat ennen niiden varastoimista.

ioLiving sensoreiden asentaminen ja käyttöönotto on helppoa! Painat kytkimestä vain virran päälle.

Metos ioLiving -omavalvontajärjestelmässä on valittavana erilaisia sensoreita kuhunkin käyttötarkoitukseen parhaiten sopivaksi. ioLiving sensoreiden asentaminen ja käyttöönotto on helppoa. Painat vain kytkimestä virran päälle ja nimeät mobiilissa sijainnin! Tutustu valikoimaan esim. verkkokaupassamme.