Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Kauppamäen Karamelli on makea erikoisliike

26.05,2021 Referenssit
Artesaanijäätelön valmistusta

Elina Jokinen ja Jasmin Lindroos valmistavat Metos Carpigiani -jäätelökoneella Kauppamäen Karamellin artesaanijäätelöt vitriiniin tuoreena joka aamu. Samalla koneella tehdään myös kotiin myytävät purkkijäätelöt.

Max Grönholm ja Miki Kurkela avasivat toukokuun alussa ”makean” erikoisliikkeen Kauklahden Kauppamäen laelle vanhaan idylliseen 100-vuotiaseen taloon. Max oli pitänyt kyseisessä paikassa kalakauppaa jo vuosina 2016 – 2019. Metos Uutiset kävi heti avajaisviikon jälkeen tutustumassa uuteen erikoisliikkeeseen, Kauppamäen Karamelliin, jossa Max kertoili uuden kaupan syntyhistoriasta.

Max Grönholm ja Miki Kurkela perustivat Kauppamäen Karamellin Espooseen.

Maxin Kala oli saanut aikoinaan hyvän alkuunlähdön Kauklahden Kauppamäellä ja niinpä Max Grönholm (kuvassa vasemmalla) ja Miki Kurkela päättivät palata vanhaan paikkaan uusien ideoiden kera. Maxin kala toimii nyt kahdessa osoitteessa Kauklahden Lasihytissä ja Kauniaisissa Tunnelitiellä.

– Maxin kala avasi kaupan tähän 2016. Kauppa kävi hyvin, mutta tilat kävivät pieneksi ja sitten 2019 kesällä muutettiin kilsan päähän Kauklahden Lasihyttiin. Vuosi sitten meille tuli puhelu, että tämä vanha tila olisi vapaana ja Mikin kanssa heti päätettiin se ottaa, vaikka ei vielä tiedetty mitä siihen tehtäisiin. Mietittiin Kauklahden keskustan hyvää ja yhä kasvavaa palvelutarjontaa ja todettiin, että täysin lapsille suunnattuja palveluja ei vielä löytynyt ja päätettiin toteuttaa karkkikauppa, jossa on runsas ja vaihtuva valikoima tuotteita, jotka innostavat palaamaan yhä uudestaan, kertoo Max.

Kauklahti on Espoon vanhimpia asuinalueita ja sen vanhimmat argeologiset löydöt ovat kivikaudelta 4000 eKr. Noista ajoista on tultu nykypäivään ja huomaamme, että idyllinen, jopa Tylypahkaksikin tituleerattu, Kauklahden Kauppamäki on edelleen Espoon vanhin elävä kaupparaitti.

Kauppa,äen Karuselli

Idyllinen vanha puutalo, jossa Kauppamäen Karamelli sijaitsee on nähnyt elämää jo 100 vuoden verran. Aurinkoisina kesäpäivinä hattarakone nostetaan kaupan terassille vauhdittamaan myyntiä.

– Omaa markkinointia tehtiin ainoastaan niin, että laitettiin lappu oveen, että tähän tulee jotain makeaa. Kyläläiset jo pelkäsivät, ettei tälle myymäläpaikalle tule enää mitään. Viesti alkoi sitten levitä someen. Instassa oli 800 ja facessa 1300 TYKKÄYSTÄ jo ennen avausta. Avajaisissa sitten oli jo melkein 100 m jono.

– Elina, minä ja Miki sekä kokenut graffitiartisti Hannu yhdessä mietimme kaupan sisustusta. Helppoa tämä ei ollut varmasti kellekään asianomaiselle, sillä visio vaihtui ainakin seitsemän kertaa ennen kuin lopputulos alkoi olla selvillä. Avajaisissa saatiin sitten palkinto. Sisään pääsy jono oli puolen tunnin pituinen. Lapset tulivat karkkiostoksille ja sitten vanhempia myöten alettiinkin sisällä kaivella kameroita esille ja kuvat lähtivät virtaamaan someen. Tuotekategoriamme, karkit ja sipsit, ovat tietysti sellainen alue mikä löytyy runsain mitoin kaikkialta muualta. Meidän ideana oli lisätä siihen mukaan elämyksellisyys ja tarjota alan uusia hittituotteita esim. jenkeistä, Hollannista ja Saksasta, mitä ei vielä muilta löydy. Kotimaisuus on meille myös iso juttu. Yritämme löytää mukaan kotimaasta pieniä nousevia suklaantekijöitä ja hyvänä esimerkkinä ovat myös Inkoolaisen Caramillan kovat imeskeltävät makeiset ja pehmeät toffeet. Näidenkin saatavuus muualla on hyvin rajallinen. On hieno juttu, että voi oman kasvun myötä tukea kotimaisten osaajien kasvua.

Kauppamäen Karamellin sisustusta

Kauppamäen Karammellin luonne ja elämyksellisyys paljastuu kun astutaan sisään myymälätilaan. Tuotevalikoiman lisäksi yllättää kaupan visuaalinen ilme, joka on teutettu itse ideoiden ja grafiittimaalari Hannun avustamana. Puun juuren onkalosta lapset voivat ryömiä erilliseen neonvalaistuun leikkihuoneeseen!

Myymälä on toistaiseksi yksikerroksinen, mutta pian avautuu yläkertaan juhlatila 6-12 hengen syntymäpäiväjuhlille, jossa voi esimerkiksi valmistaa itse oman jäätelön. Kaupan tuotantotilana on oma keittiö, joka sijaitsee heti ykköskerroksen myymälätilan vieressä. Pihalla pääsisäänkäynnin vieressä voi herkkuja nauttia aurinkoisella terassilla. Kaupassa kokkaavat ja palvelevat Elina Jokinen ja Jasmin Lindroos sekä lisäksi kylän omaa nuorisoa, joille halutaan tarjota ensikokemuksia työelämään.

Kauppamäen Karamellin myymälätila

Kaupan vasemmalta puolelta löytyvät arteasaani purkkijäätelöt, jäähilejuomat ja mehujäät sekä suklaat. Hattarakone on saanut myös suuren suosion. Takaa oikealta lähtevät rappuset juhlatilaan, jossa voi järjestää synttärijuhlat 6 – 12 henkilölle. Päivänsankari voi siellä valmistaa oman jäätelön omalla reseptillään.

– Ja isoin juttu tietysti tässä kaupassa on omat täällä tekemämme tuotteet, artesaanijäätelöt, -mehujäät, jäähilejuomat ja paljon muuta. Pian meiltä alkaa saamaan myös oman kondiittorin leipomuksia! Näillä erottaudumme muista. Tuoreus, hyvät ja aidot raaka-aineet sekä aina kun mahdollista myös terveellisyys ovat meidän valttikortteja! Hyvät maut syntyvät käsityönä vain aidoista korkealuokkaisista raaka-aineista. Yksi hyvä esimerkki on vadelmamehujää, jonka teemme kotimaisiseta kokonaisesta vadelmasta paseeraamalla ja lisäämällä vain siihen pienen tilkan vadelmamehua. Joka päivä tehdään uudet jäätelöt ja sorbetit vitriiniin, jolloin maut ovat parhaimmillaan. Jäätelössä huomattiin, että kaikki, jotka ovat pienestä aloittaneet ovat nyt suuria! Mikin keittiötausta toi jäätelöosaamista huippuravintoloista ja apuna oli myös Helsingin huippuravintoloissa, mm. Olossa, mainetta niittänyt Jari Vesivalo, joka toi tähän omaa osaamistaan jälkiruokapuolelta. Meillä on nyt varmaankin ainoana toimijana lapsille suunnatut Michelin tähden reseptiikalla valmistetut jäätelöt! Kotiin ostettavaksi ajetaan jäätelöitä 600 ml purkkeihin joka toinen päivä. Ja mikä parasta, Metos Carpigiani-jäätelökoneessa on purkki- ja irtojäätelölle omat ohjelmat, jolloin koostumus saadaan oikeanlaiseksi molempiin tuotteisiin. Myös suklaan temperointiin Carpigiani on älyttömän hyvä laite. Banaanijäätelöpurkkiin teemme ensin suklaan reunalle ja sitten jäätelön keskelle, näin asiakas voi itse annostellessaan rikkoa reunalta suklaata sekaan. Varmaan teemme suklaan parissa vielä lisää. Redy Chef -mallistamme löytyy lisäksi pastry puolelle mm. tuulihattutaikinat ja suolaiselle puolelle munakkaat ja risotot, mutta me pysytään näissä makeissa tuotteissa.

Kauppamäen Karamellin artesaanijäätelöt

Tässä päivän artesaanijäätelötarjonta sekä lisäksi jäätelöä saa kotiin vietäväksi 600 ml purkkeihin pakattuna. Kauppamäen Karamellista löytyy lapsille suunnatut Michelin tähden reseptiikalla valmistetut jäätelöt! Mikin keittiötausta toi jäätelöosaamista huippuravintoloista ja apuna oli myös Helsingin huippuravintoloissa, mm. Olossa, mainetta niittänyt Jari Vesivalo, joka toi tähän omaa osaamistaan jälkiruokapuolelta.

-Ideamme on myös, että tuomme tälle Kauppamäelle lisää karnevaalitunnelmaa. Kun on kaunis päivä, tuodaan esimerkiksi hattarakone pihalle.

Nyt kesän kynnyksellä koko Kauppamäki näyttäytyy taas entistä ehompana jatkamaan sitä perinnettä minkä takia ihmiset ovat aikojenkin alussa valinneet tämän paikan mieleisekseen.

Kauppamäen Karamellin Metos-keittiö

Myymälän omassa keittiössä valmistuu joka päivä uutta ja tuoretta tuotetta myyntiin. Kylmätilaa on tarjolla reilusti keskilattian Metos Classic -kylmävetolaatikossa, jonka pitkä kansi toimii myös esivalmistustilana. Astianpesukone Metos Master Lux 60 on nostettu matalan pöydän päälle, jolloin työskentely tiskien kanssa on ergonomisempaa. Kondiittorituotteet valmistetaan 6-johteisella Metos iCombi Classic -yhdistelmäuunilla.

Mehujäät valmistetaan itse omassa keittiössä.

Elina ja Jasmin valmistavat mehujäät kotimaisiseta kokonaisesta vadelmasta paseeraamalla ja lisäämällä vain siihen pienen tilkan vadelmamehua. Joka päivä he tekevät myös uudet jäätelöt ja sorbetit vitriiniin, jolloin maut ovat parhaimmillaan.

Kauppamäen Karamellin purkkijäätelöt ja mehujäät.

Kotiin ostettavaksi ajetaan jäätelöitä 600 ml purkkeihin joka toinen päivä. Metos Carpigiani-jäätelökoneessa on purkki- ja irtojäätelölle omat ohjelmat, jolloin koostumus saadaan oikeanlaiseksi molempiin tuotteisiin. Myös suklaan temperointi onnistuu Carpigianilla. Banaanijäätelöpurkkiin tehdään ensin suklaa reunoille ja sitten jäätelön keskelle, näin asiakas voi itse annostellessaan rikkoa reunalta suklaata sekaan.

Kauppamäen Karamellin purkkijäätelöt ja mehujäät.

Vaikka Kauppamäen visuaalinen konsepti saa asiakkaat haukkomaan henkeään, iso merkitys on kuitenkin asiakkaiden palvelussa ja huomioimisessa kuten myös oma tuotekehitys ja uusien pientuottajien tuotteiden tuominen valikoimaan.

Oheisella videolla Aki Wahlman haastattelee Miki Kurkelaa, joka kertoo Kauppamäen Karamellin syntyhistoriasta ja perehdyttää meitä jäätelönvalmistuksen saloihin.

.