Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Kodinomainen tapas-bistro Penélope

04.04,2020 Referenssit

Mutkatonta viihtymistä ja mieleenpainuvia makuelämyksiä

Vuosi sitten Helsingin Mikonkadulla avattu Penélope on kahden kokeneen alan ammattilaisen, Hans Välimäen ja Arto Rastaan, luomus. Tavoitteena oli tehdä rento koko kansan ravintola ja minusta me onnistuimme siinä hyvin, Välimäki arvioi.

Ravintolan rento asenne tarttuu myös asiakkaisiin, Penélopessa onkin helppoa unohtaa olevansa ravintolassa. Tilojen suunnittelusta vastannut sisustusarkkitehtitoimisto Fyra on tuonut ravintolaan lämpimän värimaailman ja kodinomaisen ilmapiirin. Ravintolan sydän on siellä, missä sen pitääkin olla, eli keittiössä. Penélopessa on myös pitkä klassinen baaritiski, paljon punaista väriä ja mukavia sohvia. Valaistukseen paneuduttiin huolella ja pimeään aikaan ravintolan valot houkuttelevat astumaan kadulta sisään.

– Halusimme myös saliin tiililattian, joka toimii akustoivana elementtinä ja vaimentaa ääniä. Tiili on pehmeä kävellä ja se on vain parantunut käytössä, Välimäki kuvailee.

Kaunis yksityiskohta sisustuksessa on punainen leikkelekone Metos Berkel sekä korillinen herkullisen näköisiä espanjalaisia kinkkuja, joista salissa leikataan annoksiin siivuja. Kodinomaisuuteen liittyy sekin, että ruoanvalmistuksen jäljet ja työvälineet saavat näkyä. Välimäen mukaan projekti on onnistunut hyvin, Penélopelle on ollut tilaus ja ravintola on täyttänyt paikkansa Helsingissä.

– Olen voinut nukkua yöni rauhassa ja päässyt kokemaan Penélopessa myös keittämisen riemua, kaikki aika ei ole kulunut toimistohommissa.

 

Penelope baaritiski

Rentoa syömistä ja seurustelua oman kumppanin tai mestareiden kanssa. Ruokahalu saattaa kasvaa syödessä ja katsellessa kuinka naapureiden annokset nousevat

 

Moderni tapas-bistro

Penélope on moderni tapas-ravintola, jossa perinteisten tapas-annosten ohella on tarjolla myös isompia annoksia sekä selkeitä pääruokia. Tapaksista onkin maailmalla olemassa lukuisia erilaisia muotoja. Alun perin espanjalaisten peltotyöläisten välipala saattaa Välimäen mukaan tarkoittaa melkeinpä mitä tahansa.

– Tapas voi olla vain annos kinkkusiivuja, eivätkä ne tarvitse välttämättä muuta seurakseen. Espanjassa kinkkusiivut koottiin kuitenkin leivälle, ehkä siksi, että leipä on halvempaa kuin kinkku.

Penélopessa tapas voi olla myös haukipulla hummerisoosissa ja rapukastikkeessa.

– Olin 90-luvun puolivälissä töissä Ruotsissa ja me teimme siellä paljon tämän tyyppisiä ruokia. Minulle jäi siitä ajanjaksosta mielikuva, että me lotrasimme todella paljon kerman ja voin kanssa.
Siksi haukipulla-annoskin on täynnä kermaa ja voita. Eli onhan se hyvän makuinen, Välimäki naurahtaa.

Ravintolan yksi lähtökohdista oli myös käyttää sellaisia hyviä raaka-aineita, joita ei välttämättä ole jokaisessa ravintolassa.
– Meistä onkin ollut hauskaa, että niille on myös ollut menekkiä, hän sanoo.

Omia makumuistoja ruokalistalle

Penélopen ruoat perustuvat Välimäen ja Rastaan omiin mieltymyksiin ja ruokamuistoihin. Esimerkiksi kotimaisesta karitsasta valmistettu Shakshukit ”Kebab” on saanut innostuksensa Välimäen teinivuosista kotikonnuilla Tampereella.

– Tampereella avattiin 1980-luvun alussa kebab-ravintola Abu Fuab, kävin siellä syömässä ja se tuntui minusta aivan mielettömältä paikalta. Sen jälkeen Tampereella avattiin ensin Burger King ja sitten Tampereen Keskustorilla Suomen ensimmäinen McDonald´s.

Sosiaalista syömistä jo vuonna 2007 kokeillut Välimäki muistaa olleensa liikkeellä liian aikaisin.
– Kokeilimme tehdä isoja salaatteja, joista porukka voisi ottaa salaattia omille lautasilleen ja siitä nousi kauhea haloo ravintolassa. Pari vuotta myöhemmin Tomi Björck avasi Farangin ja heillä oli jaettavia annoksia, jotka olivat ihmisten mielestä aivan ihania.

Penélopessa tapas-annokset tulevat muutaman hengen pöytäkunnille yksittäisinä annoksina, mutta isompien porukoiden kohdalla lämpimät ruoat, liha ja kala saattavat tulla pöytään kodinomaiseen tapaan isolla vadilla ja lisukkeet pienemmissä kipoissa. Ne kiertävät pöydässä ja jokainen voi poimia haluamansa määrän annokseensa.

 

Penelope Berkel-leikkelekone

Salin suurella käsikäyttöisellä Berkel Volano -leikkelekoneella kokki taikoo hetkessä herkullisen alkupalalautasen todella näyttävästi.

 

Jutellaan asiakkaiden kanssa

Kun henkilökunnalla on aikaa, asiakkaiden kanssa pysähdytään mieluusti juttelemaan ja vaihtamaan kuulumisia. Ja jos salissa on kiire, myös keittiöväki saattaa piipahtaa tapaamassa asiakkaita.

– Pitää osata lukea asiakasta, haluaako hän keskustella. Osa haluaa kovastikin ja osa ei ollenkaan. Silloin ei kannata jäädä pöytään häiriköimään, Välimäki tarkentaa.

Perinteinen kahvi keitetään salissa, asiakkaan pöydässä. Se luo tilaisuuden luontevaan keskusteluun asiakkaiden kanssa.

– Minulle aterian päättävä kahvi on ollut aina tärkeä ja silloin kahvikuppienkin pitää olla oikeanlaisia. En ole käyttänyt kahvimukeja nuoruusvuosien jälkeen, jos tarjolla on ollut kahvikuppi.

Ohutreunaisessa kupissa kahvi saa paremmin happea ja eron tosiaan huomaa. Huoltoasemilla on yleensä käytössä paksureunaisia kahvikuppeja tai mukeja, mutta valitsen silloin mieluummin kertakäyttöisen kahvimukin, koska siinä on ohuempi reuna, Välimäki kuvailee.

– Meillä kotona vanhemmat säilyttivät vitriinissä kahvikuppeja, joita ei juuri koskaan käytetty. Ihmiset käyttivät mieluummin moderneja kuppeja, ennen kuin huomattiin, että kyllä se vanha kaartikin jotakin tiesi. Kahvi vaan maistuu niissä paremmalta.

Drinkkibaari avautui marraskuussa

Marraskuussa avattiin Penélopen lähelle drinkkibaari, joka palvelee myös ravintolaa. Jos ravintola on täynnä, asiakkaat voivat odottaa pöydän vapautumista baarissa.

– Voimme ohjata asiakkaat kulmabaariin ottamaan pari drinkkiä ja hakea heidät sieltä, kun pöytä on valmis. Toki drinkkejä saa Penélopestakin ja meillä menee yllättävän paljon vodkaa, kuohuviiniä ja olutta. Olut onkin oikeastaan paras kumppani vahvasti maustetulle ruoalle, veden ohella.

Ja jos asiakkaaksi on tulossa oikein iso ryhmä, Penélopen seinän takana olevassa Epicenterissä toimii Välimäen ja Rastaan Xavier-niminen tilausravintola, jossa järjestetään eri kokoisille ryhmille juhlia ja muita tapahtumia. Xavierissa on oma keittiö, joka mahdollistaa jopa 500 hengen tilaisuudet. Epicenter on ruotsalainen 9000 m2 toimistohotellikonsepti, innovaatiotalo, joka tarjoaa joustavia työtiloja erilaisiin tarpeisiin. Sinne on helppo tulla mistä suunnasta Suomea tahansa ja tiloissa on moderni tekniikka, joka mahdollistaa periaatteessa melkein mitä tahansa. Epicenterillä on toimistot myös Tukholmassa, Oslossa, Amsterdamissa ja New Yorkissa.

– He ovat olleet tosi tyytyväisiä yhteistyöhön ja toivovat saavansa meidän mukaan myös jatkoprojekteihin ulkomaille, katsotaan, miten tässä käy, Välimäki tuumii.

 

Teksti Kari Martiala