Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Kuru Private Resort – luksusta kauniin luonnon keskellä

09.12,2021 Referenssit
Kuru Private Resort Samuli Kuronen ja Remi Tremouille

Kuvassa oikealla keittiöpäällikkö Remi Tremouille ja vasemmalla vuoropäällikkö Samuli Kuronen. Remi palasi kiertueeltaan huippuravintoloissa niin Suomessa kuin maailmalla takaisin kotiseudulleen Rantasalmelle.

Kuru Private Resort on juuri avautunut Etelä-Savon Rantasalmella. Se tarjoaa asiakkailleen ylellisellä kosketuksella yksilöllisiä helliviä hoitoja ja rauhoittumista puhtaan luonnon keskellä kuten myös lukuisten elämysten äärellä rentoutumista pois arjen kiireiltä. Majoittuminen tapahtuu 16 yksityisessä Villassa, joidenka ylelliseen varustukseen kuuluun upeiden maiseminen lisäksi oma spa saunan ja suuren lasitetun terassin kera.

Omassa ravintolassa voi nauttia paikallisista raaka-aineista loihdittuja huipputason gastronomisia elämyksiä kansainvälisellä twistillä maustettuna. Myös ravintolan baarin korkeatasoinen viinivalikoima sekä kahvi- ja juomamaailma on vieraiden käytössä niin ruokailun kuin muunkin rentoutumisen yhteydessä.

Kuru Pivate Resort sijaitsee Järvi-Suomessa Rantasalmen Porosalmella. Sen ravintolan aurinkoiselta alppityyliseltä terassilta on huikeat näkymät ympäröivään luontoon.

Kuru Pivate Resort sijaitsee Järvi-Suomessa Rantasalmen Porosalmella. Sen ravintolan aurinkoiselta alppityyliseltä terassilta on huikeat näkymät ympäröivään luontoon.

Metos Uutiset vieraili juuri Villojen viimeistelyvaiheen yhteydessä Remi Tremouillen mestaroimassa ravintolassa ja tässä hän kertoo ajatuksiaan uuden keittiön rakentamisesta kuin opeistaan huippukeittiöistä niin maailmalta kuin Suomesta.  Kysymme alkuun Remiltä, että millainen on Kuru Private Resortin konsepti.

– Mielestäni ravintolalla ei voisi olla parempaa maantietteellistä sijaintia, täällä on lammastiloja, karjatiloja sekä viljelijöitä. Pyrimme käyttämään lähialueen puhtaita raaka-aineita kuten sieniä, marjoja ja riistaa puhtaista metsistämme ja kalaa Saimaan kirkkaasta vesistöstä, kuitenkin välttäen näihin liiallista jumiutumista. Paikallisen tunnettuuteni kautta minulla on hyvät yhteydet paikallisiin reko-ryhmiin ja pientuottajilta tulee hienosti yhteydenottoja mitä ravintolassa kaivataan ja uskon, että tämä vain lisääntyy jatkossa.

– Ravintola avattiin vähän sesonkien ulkopuolelta, mutta ensi vuonna päästään tarjonnan puolesta seuraamaan tarkemmin neljää vuodenaikaa. Ne toimittajat, jotka meillä nyt jo on, ovat lähteneet superinnokkaasti mukaan. Esimerkiksi kalatoimittajalta pystytään pyytämään minkä kalan ruodot haluamme liemiin.

Kuru Private Resortin ravintosalin tyylikäs ja väljä sisustus antaa aikaa tunnelmallisiin ruokahetkiin. Avokeittiö tuo mestarit näytille. Myös viinit suotrastaan pyytävät päästä pöytiin nautittavaksi.

Kuru Private Resortin ravintosalin tyylikäs ja väljä sisustus antaa aikaa tunnelmallisiin ruokahetkiin. Avokeittiö tuo mestarit näytille. Myös viinit suotrastaan pyytävät päästä pöytiin nautittavaksi.

Remi kertoo, että mausteiden käyttö on ollut aina hänen intohimonsa ja lähtemättömän vaikutuksen aasialaiseen maustamiseen hän sai ensimmäisessä Helsingin työpaikassaan Tomi Björckin opeissa Farangissa.  Sieltä sai lisäksi kontakteja, pääsi ns. isolle tasolle.

– Kurussa käytämme paljon maustamiseen myös aasialaisia yrttejä, joilla tuomme särmää maustamiseen, eikä olla siis täysin puhtaasti skandinaavinen keittiö. Piilevänä ja makuja tukevana elementtinä käytämme esimerkiksi kafferilimettiä ja sitruunaruohoa. Kun annoksen saa, sen makumaailmasta kyllä heti huomaa, että se on paikallinen ja sitten sieltä erottuu myös näitä aasialaisia makuja. Pääraaka-aine on aina paikallinen tai sitten pohjoismainen, kuten esimerkiksi ruotsalaiset osterit kerkesivät käymään jo listallamme. Tuskin tulee listalle tonnikallaa tai vastaavaa.

Remi valmistaa meille lahnaraviolit, jonka redussa on sitruunaruohoa, kafferilimeä, korianterinsiemeniä ja sitten tulee vielä tuoretta kafferilimenlehteä päälle. Annos ei ole ulkonäöltään eikä muutenkaan aasialainen, mutta nämä sointuvat makukokonaisuutena tosi hyvin yhteen ja annos on pohjimmiltaan hyvin paikallinen.

Ei ohiajavien autojen valoja ja ääniä. Katse lepää erämaan maisemissa ja tarina kulkee hyvässä seurassa ruokahetkestä nauttiessa. Aamulla pyöräsafari lähiluontoon ja oma sauna sen päälle. Lähtisitkö!

Ei ohiajavien autojen valoja ja ääniä. Katse lepää erämaan maisemissa ja tarina kulkee hyvässä seurassa ruokahetkestä nauttiessa. Aamulla pyöräsafari lähiluontoon ja oma sauna sen päälle. Lähtisitkö!

Farangista Remi siirtyi Oloon, jossa välissä hän kävi työskentelemässä jonkin aikaa Indonesiassa. Olon jälkeen seurasi Helsingissä Jord ja Ask, joidenka jälkeen matka jatkui Australian huippuravintoloihin Sydneyssä, jossa hän työskenteli Josh Nilandin Saint Peterissä ja Automatalla. Tämän jälkeen Sydney vaihtui takaisin Helsinkiin, jossa työ jatkui catering-yhtiön edustusserviiseissä aina koronan alkuun saakka. Työskentely korona-aikana oli aika rikkonaista ja epävarmaa, mutta vapaa-ajan Remi käytti hyväkseen kotona harjoitellen hapanjuurileivän leipomista. Leivät hän jakoi taloyhtiössään Helsingin Kruunuhaassa omakustannehinnalla naapureilleen, jotka välillä muodostivat pitkän jonon Remin oven ulkopuolelle leipiä noutaessaan. Tämä oli myös oiva ja vähän savolaisempi tapa tutustua naapureihin somen ulkopuolella.

– Kun viime talvella ystäväni Markus Heiskanen soitti ja pyysi Rantasalmelle juuri valmistuvaan Kuru Resortiin keittiöpäälliköksi, ei ollut vaikea tehdä lähtöpäätöstä takaisin kotiseudulle.

– Pääsin Kurussa heti sen keittiön rakennusvaiheessa mukaan. Aluepäällikkö Jussi Peisa tuli Metoksen puolelta mukaan keittiösuunnitteluun kesän alussa. Parin viikon aikana keskityttiin laitteiden paikkoihin ja yksityiskohtien hiomiseen, kuten ovien aukeamisiin. Lisäksi sain Kurussa vaikuttaa astiastojen, kokkien ja salihenkilöstön asujen valintaan.

Baari palvelee niin ruokailua kuin illanistujaisia. Espressokeitin Metos Rancilio ja alla hiljainen Metos Master Aqua astianpesukone.

Baari palvelee niin ruokailua kuin illanistujaisia. Espressokeitin Metos Rancilio ja alla hiljainen Metos Master Aqua astianpesukone.

Samuli Kurosen, joka on myös juuriltaan Rantasalmelaisia, sain puhuttua tänne mukaani Helsingistä. Töiden perässä mentiin Helsinkiin, mutta ei se koskaan ole omalta kotipaikalta tuntunut. Rantasauna sekä kalavedet ja metsästysmaat sekä ystävät täällä ovat lähimpänä sydäntä. Ei ole myöskään tätä parempaa paikkaa pienen lapsen kasvamiselle. Lisäaikaa vuorokaudessa on ehkä pari tuntia enemmän, kun ei ole kilpailua vieressä, vaan pystyy keskittymään oman jutun toteuttamiseen.

– Tehdään yhteystyötä naapurimme Järvisydämen kanssa ja asiakkaamme voivat myös käyttää heidän palvelujaan. Konseptimme takia se ei onnistu toisinpäin. Nyt alkuun on pidetty ravintolassa avoimet ovet. Kysyntä on yllättävän hyvä jo näin alkuun, vaikka ollaan ihan ”metsässä”. Kaukaakin tullaan.

Vastuullisuudesta

– Ravintola Nollassa olin opissa pari kuukautta. Heidän konseptinsa pitäisi olla lähtökohtana ihan jokaisen kokin keittämisessä. Toimintaympäristöt ovat toki erilaisia, mutta suunnan pitäisi olla kuitenkin tämä. Niladilla Australiassa opin käyttämään kaiken raaka-aineen ruodosta pyrstöön. Täytyy myös muistaa vastuu työntekijöistä, että jokainen voisi viihtyä ja tuntea oman työnsä arvon täällä. Pääasia on, että vastuullisuuteen panostaa heti alussa, ettei sitten jälkikäteen tarvitse säätää.

Avokeittiön kylmäkalusteet ovat Metos Classic -sarjaa. Päädyssä Metos iCombiPro DUO -asennuksena. Huomaa, että alauunin kahvan pystyy kääntämään ergonomiseen pystyasentoon. Pöytätasot on jätetty vapaaksi annosten nostamiselle. Vasemmalla Metos 650-sarjan rasvakeitin ja parila sekä näiden vieressä Metos Flex -induktioliedet.

Hyvä keittiösuunnittelu näkyy ruoan hävikissä, hermoissa ja yrittäjän lompakossa

Kuru Resortin keittiö on saatu hyvällä suunnittelulla neliöitään suuremmaksi. Tilaa saatiin lisää sijoittamalla seinä- ja kattohyllyjä sinne missä se oli mahdollista. Jokaiseen työpisteen alle laitettiin kylmävetolaatikostot ja kylmiöt toteutettiin walk in -mallisina.  Aamupala- ja esivalmistelemattomat tuotteet pidetään kylmiöissä. Misatut tuotteet jäävät kunkin työpisteen vetolaatikostoon odottamaan lounasta tai iltaa. Edestakaisin juoksentelua pyritään välttämään.

– Ensin pitää miettiä konsepti valmiiksi. Jos tekee ”vähän kaikkea” keittiön, tämä ei yleensä toimi. Tulevaisuuden tarpeita tulee myös jonkin verran miettiä, sen verran kuin näkee eteenpäin. Sitten hahmottelee työpisteet missä kukin olisi serviisissä ja varaa niihin mahdollisimman paljon työtilaa. Kun on säädyllisesti pöytä- ja säilytystilaa, niin sitten voi hankkia pieniä laitteistuksia matkan varrelta. Mutta jos täyttää heti kaikki paikat, että ehkä teen tuota ja tuota, niin sitten kaikki paikat ovat niin täynnä, että ei mahdu tekemään yhtään mitään.

Taustalla walk in -kylmiöt. Keskilattialla on Metos BC -pikajäähdytyskaappi ja vasemmalla Metos Classic -kylmävetolaatikosto ja näiden yllä lisätilaa kattohyllyssä. Astianpesuosaston kupukone on Metos WD-6. Lasit pestään erillisellä Metos Aqua -astianpesukoneella.

– Astiastot sijoitettiin työpistekohtaisesti. Esimerkiksi kylmien suolaisten päällä on hyllyt, joidenka päälle saa sen osaston lautaset. Astianpesusta viedään astiat suoraan kunkin osaston yhteyteen omille paikoilleen. Kun kaikki astiat kiertävät omilta paikoikoiltaan ei mene turhaa aikaa etsimiseen, ja jos joku jäisikin vuorosta pois, tuuraaja voi luottaa, että tavarat löytyvät helposti työpisteistä. Kaikki on siis käden ulottuvilla.

– Kun vuoro vaihtuu, niin tiedät missä ruoat ja astiat ovat. Jos joku on unohtanut tehdä misalistat, riittää kun avaat vetarin, niin näet mitä sinun pitää tehdä. Pahin on, kun joudut etsimään tuotteita eri kylmiöistä ja sitten onnistut saamaan homman valmiiksi, niin sitten tulee edellinen mestari, ja sanoo, että hän oli sen jo tehnyt. Sitten on tuplamäärät tehtynä ja hävikkiä tulee. Vastuullisuutta on siis myös hyvä järjestys keittiössä. Suunnitelmallisuus säästää aikaa varsinaiseen työntekoon, mikä sitten kantaa aina asiakkaalle asti. Voit vaan kuvitella, jos aikaa hukkuu sählinkiin 1–2 tuntia päivässä, mitä se tarkoittaa vuositasolla. Näin maksimoimme kaiken ajan ruoan valmistamiseen. Hyvä keittiösuunnittelu näkyy ruoan hävikissä, hermoissa ja yrittäjän lompakossa.

Pastryn työpöytänä on Metos Classic -kylmävetolaatikosto, jonka päädyssä Metos T2 vakuumipakkauslaite. Lattialla väkivahva Metos Karhu 30 -yleiskone. Jälkiruoka-astiasto on varastoituna työpisteen yläpuoliselle hyllyille.

Remin mielestä keittiösuunnittelussa tietynlainen minimalistisuus on hyvästä. Jos on liikaa laitteita pöydillä, voi käydä niin, että sitten ei ole enää paikkaa leikkuulaudalle, kun pitäisi alkaa jotain tekemään. Hän painottaa, että kaikki tehdään ensin käsin ennen kuin ne menevät koneeseen. Kaikki välttämättömyydet, kuten uunit ja liedet, pitää olla mietittynä heti alussa oikeille paikoilleen.

– Olen nähnyt niin monenlaisia keittiöitä, joista on pystynyt poimimaan parhaat ideat ja vastaavasti olen nähnyt myös paljon toimimattomuutta, mikä on ollut myös hyväksi opiksi. Jos esimerkiksi haluaa pyörittää ravintolaa Sydneyn keskustassa, on vaan otettava ensimmäinen mahdollinen tila, kun sellaisen löytää, ja mentävä sen ehdoilla. Jos on uuni ja perusliedet niin pystyt tekemään mitä vaan. On vain rajattava listalta jotain pois.

– Itseä ärsyttää, jos hommia ei ole oikein mietitty ja tehdään työtä periaatteella, että näin on aina ennenkin tehty. Täällä Kuru Resortissa Samulin kanssa toimimme vuorovaikutuksessa, jos maku on parempi hänen tekemällään tavalla, niin sillä mennään. Tiimityötä.

Remi valmisti annoksen avajaislistalta. Lahnaravioli sitruunavoikastikeessa ja lisänä parmesaania, kirjolohenmätiä, kafferilimetinlehtiä, tillinversoja.

Miksi Metos

– Pääosin olen työskennellyt Metoksen keittiöissä. Metos on ollut luotettava niin laitteissa kuin palvelussa. Tänne tuli koko keittiö asennusta myöten Metoksesta. Hyvä apu tuli Jussin osalta myös yksityiskohtien sparraamiseen. Kuvien valmistumisen jälkeenkin onnistui mainiosti myös pienet muutokset, joita oli helpompi havainnoida, kun seinät olivat paikoillaan ja keittiö alkoi rakentua. Esimerkiksi unin ja piisin väliseen rakoon tehtiin vielä pöytätaso, missä nyt mahtuu tekemään plekitykset ja saa suolat ja setapit pöytään, lisäksi alle mahtuu lisää leikkuulautoja.

– Paikallinen Metoksen keittiömestari ja kouluttaja Jari Korhonen opasti laitteiden käyttämiseen perusteellisesti. Jussikin kävi aina välillä katsomassa työmaan etenemistä sekä edelleenkin ja hyviksi tutuiksi on tultu.

Kuru Private Resort vie Järvi-Suomen hyvinvointimatkailua aimo harppauksen kotimaiseen ja kansainväliseen kärkeen. Metos onnittelee ja toivottaa menestystä alkavaan kauteen!

Ja jälkiruoaksi päärynämoussea ja kristallisoitua valkosuklaata sekä kuusenkerkistä tehtyä serbettiä.

Kuru Private Resortin terassilta aukeaa näkymät Villojen yli upeaan erämaaluontoon.

Kuru Private Resortin terassilta aukeaa näkymät Villojen yli upeaan erämaaluontoon.

Työtuolin ja maiseman voi joskus vaihtaa tällaiseksi.

Työtuolin ja maiseman voi joskus vaihtaa tällaiseksi.

Näkymä sisääntuloaulaan. Sisustus on hyvässä sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa.

Näkymä sisääntuloaulaan. Sisustus on hyvässä sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa.