Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Ravintola Ehta on saanut tulikasteensa

10.09,2021 Referenssit
Sokos Hotel Puijonsarven keittiöpäällikkö Simo Raatikainen

Keittiöpäällikkö Simo Raatikainen on tyytyväinen ja samalla työntäyteinen hotellin ravintolauudistusten keskellä, jotka koskevat sen kahta ravintolaa ja aamiaistarjoilua. Elävä tuli inspiroi ja laajentaa keittiön makumaailmaa uusille urille. 

Sokos Hotelli Puijonsarvi Kuopiossa on Itä-Suomen suurin hotelli käsittäen yhteensä noin 300 huonetta. Sen historia ulottuu aina 150 vuoden takaiseen hotelli Seurahuoneeseen, joka on nyt saneerattu hotellin juhla- ja kokoustilaksi mahdollistaen myös messujen ja erilaisten show-tapahtumien järjestämisen. Eli paljon muutoksia ja tapahtumia mahtuu matkalle, joka jatkuu virkeänä yhä edelleen.

Metos uutiset vieraili heinäkuun helteillä tutustumassa hotellin uuteen, entisen Memphiksen tilalle paikallisesti ideoituun ravintola Ehtaan ja vilkaisimme myös samalla Fransmannin tilalle syntynyttä Frans & Sophieta. Avaramman brekun rakentaminen uuteen sijaintiin rakennuksen vastakkaiselle puolelle oli tuolloin myös kiireisimmillään. Tästä kerromme sitten lähitulevaisuudessa lisää.

Ravintola Ehtan sali on rosoisen kodikas. a. Burgerit ja napolilaistyyliset pizzat ovat Ehtan kärkituotteita.

Ravintola Ehtan sali on rosoisen kodikas. Burgerit ja napolilaistyyliset pizzat ovat Ehtan kärkituotteita ja niiden luvataankin olevan kaupungin parhaita.

Keittiöpäällikkö Simo Raatikainen vastaa kaikesta mikä liittyy Sokos Hotelli Puijonsarvessa ruokaan: ranskalaistyylinen Franz&Sophie, ravintola Ehta, aamiainen sekä moninaiset kokous- ja juhlapalvelut. Myös Ehtan elävään tuleen nojaava keittiö ja lista syntyivät keittiöpäällikkö Simo Raatikaisen ja tiiminsä ideoimana.
Ehtassa nautitaan nyt Kuopion parhaista napolilaistyylisistä pizzoista ja savuisen herkullisista burgereista. Toki listaan mahtuu paljon muutakin tulessa maustettua.

– Keittiösuunnittelussa tein hyvää yhteistyötä Metoksen Mikael Polonin kanssa ja en osaa sanoa monesko versio tämä piirustuksista on. Minä aina ehdottelin kaikenlaista ja Mikael sitten kertoi mikä voi keittiöteknisesti ja käytännössä onnistua ja mikä ei. Tästä tuli kuitenkin juuri sellainen minkä halusin! Varsinkin Fransin puolelle saatiin paljon lisää tilaa ja toiminnallisuus parani niin paljon, ettei samana päivänä voi entisestä puhua. Kiireisimpinä aikoina meillä on käynyt lähellä kuutta sataa asiakasta pelkästään brekulla. Ja parhaina kokouspäivänä voi olla kolmisen sataa ruokavierasta, jolloin molemmat ravintolat ovat käytännössä äärirajoillaan, kertoo Simo.

Metos X-oven -hiiliuuni ja napolilaistyylinen kupoliuuni Metos Joy ovat Ehtan keittiön sielu. Elävä tuli on savuisten aromien paras ystävä.

Metos X-Oven -hiiliuuni ja napolilaistyylinen kupoliuuni Metos Joy ovat Ehtan keittiön sielu. Elävä tuli on savuisten aromien paras ystävä.

Avokeittiö aukeaa näyttävästi Frans & Sophien saliin tuoden napolilaistyylisen kaasutoimisen kupoliuunin ja Metos X-Oven puuhiiliuunin liekkien loimotuksen ja savuiset aromit asiakkaiden nähtäville ja aistittaviksi.

– Fransin lista on ketjuohjattu, mutta Ehtan ja kokouspuolen tarjooman olen täällä paikallisesti tiimini kanssa suunnitellut. Toki olen myös mukana Fransin ketjuohjauksesta vastaavassa valtakunnallisessa ryhmässä.

Mikä on sitten Ehtan taiteellinen tulokulma ruokaan?

– Oikeastaan sanoisin, että mikä milloinkin, tätä ei ole niin tarkkaan lukittu! Hampurilainen ja pizza ovat kuitenkin pääasia. Ideoita tulee ja menee, joskus saattaa tulla hyviäkin sellaisia, mutta osa menee sitten luiskaan. Asiastaan innostuneella porukalla tätä asiakaslähtöisesti täällä paikallisesti tehdään, taustoittaa Simo kysymystä.

Simo painottaa myös, että raaka-aineissa paikallisuus on valttia. Burgerin liha, possun kylki ja niska tulevat paikalliselta Savo-Karjalan lihasta kuten myös pastrami heidän uudesta palvaamostaan. Nilsiästä leipomo Liepuska toimittaa ravintolan omalla reseptillä tehdyt hampurilaissämpylät.

– Varsinkin korona-aikana on tärkeää, että ostamme paikallisilta yrityksiltä. Toki muutenkin näin toimimme. Kaikkeahan ei kuitenkaan tästä läheltä saa, mutta parhaan mukaan ideoiden pyrimme paikallisia käyttämään. Hampurilainen on menekiltään meidän ykköstuote. Listalta löytyy viisi burgeria. Ehta Premium on ollut nyt suosituin. Pihveissä on sopivasti rasvaa ja ne ovat maistuvimmillaan Metos X-Ovenissa kypsytettynä liekkien taputellessa savun aromeja pihvin pintaan. Suosittu on myös kesälistalle tullut Ruupeni-pastramileipä, kertoo Simo.

Paikallinen palvelu on hyvää ja nopeaa. Lihat saadaan hotellille tilauksesta yleensä päivän varoitusajalla. Burgeriliha toimitetaan 2 kg pötkyssä, josta pihvit leikataan.

– Listat vaihtuvat vuosittain pariin kertaan. Alkukesästä tulee uusi lista ja taas vastaavasti kesän loputtua julkaisemme syksy/talvi listan. Siinä välissä teemme pienempiä sesonkikohtaisia muutoksia, esim. kun saamme tuoretta parsaa ja mansikkaa sekä vastaavasti muuta. Muutokset omaan listaan ovat helppoja, koska pystymme tässä tulostamaan listat itse. Taustajärjestelmien päivitys on hivenen enemmän aikaa vievää työtä. Ketjuohjauksessa vierähtää muutama päivä palavereissa Frans&Sophien listan parissa sekä viikon päivät tehdään yhdessä työtä Tuusulassa Meiralla ruokia testatessa. Vastaavasti Ehtan listan taustatyöt tehdään täällä Kuopiossa ja valmiit materiaalit lähetetään Helsinkiin tallennettavaksi, jatkaa Simo.

Oli kesä tai talvi Kuopiossa tapahtuu ja niin kuin kuopiolaiset sen itse sanovat – tervetuloa hyvän elämän pääkaupunkiin. Toki savolaisella huumorilla maustettuun!

Metos X-oven -hiiliuunilla paistetaan burgerpihvit ja suositut vegepihvit. Aito Canutillo-puuhiili antaa täällä pihveille oman arominsa. Vaikka X-Ovenin uniikit ritilälliset vetolaatikot vedetään auki savut pysyvät laitteen sisällä. Metos X-oven -hiiliuuni voidaan sijoittaa avokeittiöön ilmastoinnin alle. Toki paikallisiin paloviranomaisiin tulee aina olla yhteydessä.

Metos X-Oven -puuhiiliuunilla paistetaan burgerpihvit ja suositut vegepihvit. Aito Canutillo-puuhiili antaa täällä pihveille oman arominsa. Vaikka X-Ovenin uniikit ritilälliset vetolaatikot vedetään täysin auki savut pysyvät laitteen sisällä. Metos X-oven -hiiliuuni voidaan sijoittaa avokeittiöön ilmastoinnin alle. Asian varmistamiseksi paikallisiin paloviranomaisiin tulee kuitenkin olla aina yhteydessä.

Metos Pavesi -pizzauuni lämpiää kaasulla. Uunit kestävät lämpöä jopa 1400°C astetta, eli niitä voidaan huoletta lämmittää napolilaispizzan vaatimaan 450°C kuumuuteen. Ehtan oma taikina ja minuutti kuumassa Pavesissa, niin kuplat ovat täydellisiä. Jos pizzaa paistetaan läpi päivän, uuni pysyy kuumana yön yli ja aamulla tarvitaan vain muutaman minuutin esilämmitys. Pavesi-uunit on saatavana joko helposti kaasulla, perinteisesti puilla tai sekä kaasulla että puilla lämmitettävinä.

Metos Pavesi Joy -pizzauuni lämpiää kaasulla. Uunit kestävät lämpöä jopa 1400°C astetta, eli niitä voidaan huoletta lämmittää napolilaispizzan vaatimaan 450°C kuumuuteen. Ehtan oma taikina ja minuutti kuumassa Pavesissa, niin kuplat ovat täydellisiä. Jos pizzaa paistetaan läpi päivän, uuni pysyy kuumana yön yli ja aamulla tarvitaan vain muutaman minuutin esilämmitys. Pavesi-uunit ovat saatavana joko kaasulla, perinteisesti puilla tai sekä kaasulla että puilla lämmitettävinä. Tulen vastapainona keittiön keskilattialla ovat Metos Eco Kitchen -induktioliedet sekä Metos 650 -ravintolalaitesarjan parila.

Frans & Sophien keittiö jatkuu avokeittiönä Ehtan vieressä.

Frans & Sophien keittiö jatkuu avokeittiönä Ehtan vieressä. Sen keskilattiaa kiertävät Metos Evo -rasvakeittimet, Metos Eco Kitchen -induktioliedet, Metos Heidebrenner -laavagrilli ja Metos 650 -ravintolalaitesarjan parila. Taustalla on Metos SelfCookingCenter -uunitorni (iCombiPro). Kylmävetarit ja lämpökaapit ovat Metos Proff -sarjaa.

Näkymä salin puolelta avokeittiöön on varsin herkullinen!

Ranskalaiseen keittiöön perustava bistro Frans & Sophie sijaitsee Hotelli Puijonsarven Snellmaninpuiston puoleisella sivulla. Avokeittiö luo rennon ja välittömän tunnelman kokkien ja asiakkaiden välille. Kokit nostavat näyttäviä ja herkullisia annoksia lämpölamppujen alle. Olisikohan tuo jo minun!