Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Ravintola Fat Lizard Herttoniemi on tulisielu

21.12,2020 Referenssit

Suurikokoinen Metos Marana -pizzauuni sijaitsee salin päädyssä omassa avokeittiötilassa, josta liekkien herkullinen loimotus heijastuu kaikkialle saliin. Tulen loimotus on parhaimmillaan, kun tulta kohennetaan ja lisätään puita.  Kuvassa David Armenin tekemä artesaanipizza kohtaa kohta iloisen ja takuulla tyytyväisen asiakkaan.

Metos Marana on AVPN-luokiteltu pizzauuni.

Tuliko nälkä jo pelkästä kuvasta! Fat Lizardin yhtenä erikoisuutena on Sourdough tyyppinen pizza, eli heidän pizzataikinansa on tehty käyttäen kuivattuja hapanjuurijauhoja. Ja todennäköisesti ovat aikalailla ainoita ketkä Suomessa tekevät pizzataikinan hapanjuurijauhoista.

Ravintola Fat Lizard sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingissä Itäväylän varrella Herttoniemen ytimessä uudessa Hertsin ostoskeskuksessa. Ravintolan palvelut rakentuvat kerroksittain katutasolta aina katolle sakka. Katutasossa on tunnelmallinen Fat Lizard -oluisiin kuin vieraisiinkin pienpanimo-oluisiin erikoistunut Street Bar. Kakkoskerroksessa on upea ruokaravintola drinkkibaarin kera. Katolta löytyy Penthause SAUNA jaguzzin kera ja Penthause ROOM -kokoustilat.

Fat Lizardin menu valmistuu ja maustuu pitkälle tulen avulla, joka syntyy hiilellä ja puulla. Avokeittiö tuo tulenlieskat ja loimotuksen näyttävästi myös saliin. Kopioin tähän Fat Lizardin kotisivuilta tekstin, mikä mitä parhaiten kuvailee ravintolan ruokatuotetta ja tekemisen meininkiä:

”No Bullshit. Ronskia ja rehevää ruokaa laadukkaista raaka-aineista, ilman krumeluureja tai kikka kuutosia. Siihen päälle hyvää pöhinää sekä juomaa. Emme kumartele kuvia tai hakeudu tähtisikermän joukkoon, vaan teemme omaa juttuamme.

 Uskomme näyttävään, käsillä tehtyyn ja runsaaseen ruokaan. Grillaamme, savustamme ja paistamme sekä muutenkin kypsyttelemme mielessämme koko ajan jotain uutta. Elävä tulen loimutessa leivomme kaupungin parhaat pizzat ja hanastamme löytyy aina paras valikoima Fat Lizardin sekä muiden pienpanimoiden oluita.”

Metoksena haluamme nostaa tässä keittiöstä esille erityisesti nämä elävää tulta käyttävät laitteet. Katseen ja makuhermojen vangitsijana salissa on suuri puulämmitteinen Metos Marana Forni -pizzauuni. Marana Forni valmistaa napolilaistyyppisiä AVPN sertifioituja pizzauuneja ja on luokassaan markkinajohtaja.  Tämä Fat Lizardin napolilaistyyppinen uuni eroaa AVPN- sertifioiduista malleista vain siinä, että siinä on pyörivä ja korkeussäädettävä pizza-arina. AVPN lyhenne tarkoittaa Associazione Vera Pizza Napoletana -yhdistystä, joka valvoo ja suojelee napolilaisen pizzan perinteitä. Marana-uunit räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden ja tyylin mukaan. Täällä pintamateriaalina on mattaharjattu ja kuvioitu ruostumaton teräs.

Puuhiiliuunin virkaa tekee avokeittiön fronttiin asennettu Metos Kopa Robata  -puuhiiligrilli. Robatassa on syvä sivuilta ja pohjasta suljettu ja tiilillä vuorattu ja lämpöeristetty hiilipesä, jonka päällä grillaus tapahtuu joko ritilän päällä tai vartaassa. Ritilän ja vartaan korkeutta voi vapaasti säätää.

Toki sitten sähköiseen laitevalikoimaan kuuluu uusinta kehitystä edustava laitekaarti, mutta puhutaan niistä sitten muissa jutuissamme enemmän. Tässä vierailussa raapaistiin hivenen tätä habitusta, mille Fat Lizardin sielu rakentuu. Ja kuvat kertovat enemmän.

Eikä kahta ilman kolmatta. Fat Lizard aloitti Espoon Otaniemessä alkuvuodesta 2018 suuren suosion kera, laajensi nyt keväällä 2020 Helsingin Herttoniemeen ja nyt uusin avaus on tehty joulukuussa 2020 aivan Helsingin ytimeen Kolmen sepän patsaan juurelle. Tästä kerromme kohta lisää!

Elävän tulen Metos Robata, Hibachi ja Yakitori -puuhiiligrillit

Metos Robata -puuhiiligrilli tuo elävällä tulella tapahtuvan ruoanvalmistuksen aivan asiakkaiden silmien alle. Valtteri Nisula valmistaa tilattuja hampurilaisannoksia ja kääntelee siinä ohessa pihvejä, jolloin tulenliskat loimottavat herkullisimillaan.

 

Elävän tulen lisäksi Fat Lizad Herttoniemen avokeittiön varustukseen kuuluu Metos Henny Penny -automaattirasvakeitin, Metos Winston -lämpövetolaatikostot ja Metos iCombi Pro -yhdistelmäuunit, Metos Induktioliedet sekä Metos Prof -työasemat ja kalusteet.

Metos puuhiiligrillit ja -uunit.

Juuri grillatut pihvit ja uppopaistetut ranskalaiset on kasattu annokseksi ja lähtevät välittömästi saliin nälkää sammuttamaan. Katseet seuraavat!

Metos jakelukalusteet räätälöidään tilojen ja tarpeen mukaan.

Herkullinen ja runsas lounasbuffa katetaan puoliltapäivin ravintolakerrokseen.

Metos drinkkibaarilaitteet ja kalusteet.

Kauppakeskus Hertsin katutasossa on tunnelmallinen Fat Lizard -oluisiin kuin vieraisiinkin pienpanimo-oluisiin erikoistunut Street Bar. Menevimmät pienpanimotuotteet löytyvät katonrajaan sijoitetuista tankeista.

Metos Marana Forni -pizzauuni. Marana on AVPN-luokiteltujen pizzauunien suurin valmistaja.

Tästä kuvasta saa paremman käsityksen uunin koosta. Puita lisätään ja tulta kohennetaan uunin sivuluukusta. Tämä komistus lämpiää kotimaisilla koivuhaloilla.

Elävän tulen pizzauunit. Kaikki mallit saa myös sähkö- tai kaasukäyttöisin.

Metos Marana -pizzauunin pyörivä arina mahdollistaa suuremman kapasiteetin läpimenon, koska pizzojen manuaali kääntely jää vähemmälle.

Elävän tulen Metos Marana pizzauunit.

Tässä vielä silmänruokaa Fat Lizardin pizzalistalta. Ulkonäöltään täysin identtistä pizzaa on elävän tulen uunilla täysin mahdotonta valmistaa ja hyvä näin!