Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Ruoka saattaa sisältää jäämiä rakkaudesta

11.10,2021 Referenssit

kertoo Loviisan ruokapalvelupäällikkö Annika Kuusimurto työnsä sisällöstä!

Ruokapalvelupäällikkö Annika Kuusimurron vastuulla ovat kaikki Loviisan kaupungin ruokapalvelut vauvasta vaariin. Yksi keskuskeittiö valmistaa ja toimittaa ruoat Loviisan alueella 23 jakelukeittiölle. Noin 1300 annosta kuljetetaan kuumana ja 1100 annosta viedään jäähdytettynä. Pääsääntöisesti keskustan alueelle menee ruoka kuumana ja kaupunginosiin ruoka jaetaan kaksi kertaa viikossa kylmänä.

Kun Annika aloitti työnsä Loviisassa loppuvuodesta 2009, hän ei vielä tiennyt, että lähes välittömästi olisi edessä keskuskeittiön suunnittelu ja toteutus. 2010 alusta astuivat voimaan kuntaliitokset, jossa Liljendal, Ruotsinpyhtää ja Pernaja liitettiin Loviisaan. Samoihin aikoihin myös ilmeni, että koulu, missä valmistettiin kaikki päiväkotien annokset, onkin homekoulu ja se tullaan purkamaan. Päätös ja aikataulu keskuskeittiömalliin siirtymisessä oli salamannopea kuten myös projektin toteutus. Keskuskeittiö oli toiminnassa elokuussa 2010.

Keskustan alueella oleva Lovisavikens skola on yksi Loviisaan rakennetuista uusista kouluista. Tilava keittiö mahdollisti, että ruoka toimitetaan sinne keskuskeittiöltä jäähdytettynä. Koulussa on noin 330 ruokailijaa. Tyylikäs koulurakennus on rakennettu ristiinliimatusta massiivipuusta.

– Jahkailun sijasta tämä oli pelkkää tekemistä, joka sopi hyvin luonteelleni. Keskuskeittiön alku oli haasteellinen ja aluksi tuntui, että eihän tämä onnistu millään! Työntekijät tulivat pienistä keittiöistä ja reseptien skaalaaminen oli alkuun vaikeaa. Moni oli valmistanut enimmillään joitakin satoja annoksia ja nyt oli tehtävä 1800 annosta. Välillä yhdessä itkettiin ja sitten naurettiin! Yleisön palaute keskuskeittiömalliin siirtymisestä oli välillä aika hirveää. Jossain vaiheessa menin kaupungin johtajan puheille ja pyysin, että saisin laittaa paikallislehteen asiasta artikkelin ja samalla pyytää tähän alkuun työrauhaa. Tämä onnistui, summaa Annika vuosikymmenen takaisia tapahtumia.

Ruokapalveluorganisaatiossa on Annikan lisäksi vain yksi esimies. Hän on Annikan oikeana kätenä työskentelevä keskuskeittiöstä vastaava ruokapalveluesimies Heli Grönlund-Temonen, joka myös tilaa keskuskeittiön elintarvikkeet ja laatii työvuorolistat. Keskuskeittiöllä on 6 kokkia ja kaksi ruokapalvelutyöntekijää, jotka työskentelevät aamupäivisin klo 07:00 – 10:00 keskuskeittiöllä ja sitten siirtyvät palvelukeittiöihin. Loput työntekijät, eli 21 henkeä, ovat ruoka- ja siivouspalvelun moniosaajia, jotka pyörittävät näitä palvelukeittiöitä.

Lovisavikens skolan ruokasali on tilava ja monikäyttöinen. Korkea ikkunaseinä tuo kauniin merenrantamaiseman saliin lähes käsin kosketeltavaksi sekä antaa sisälle reilusti luonnonvaloa. Salin päädyssä ovat jakelulinjastot ja astianpalautus.

– Kaikki palvelukeittiöt saneerattiin lattiasta kattoon noin 4 vuotta sitten. Omiin ja viime vuosikymmenen alussa toteutuneiden kuntaliitosten yhteydessä meille siirtyneisiin keittiöihin oli kertynyt jo reilusti korjausvelkaa. Oli hieno tunne, kun sain saneerausaloitteeni kaupungilla läpi nopeassa tahdissa läpi. Nyt kaikki keittiöt ovat hyvässä kunnossa.

Postin kuljetuspalvelu kuljettaa kaiken ruoan keskuskeittiöiltä jakelukeittiöille. Kuuma ruoka lähtee päivittäin neljässä erässä. Samalla edellisen päivän jakeluastiat palautuvat pestyinä paluukuormassa keskuskeittiölle. Jäähdytetty ruoka viedään vastaavasti vain kahtena viikonpäivänä. Loviisa kuuluu Hanselin ostosopimukseen, jonka puitteissa Kespro toimittaa kaikki elintarvikkeet yhdessä kuljetuksessa keskus- ja palvelukeittiöille.

– Ensisijaisesti käytämme kotimaisia tuotteita. Lähiruoka olisi tervetullutta, jos sitä vain olisi saatavilla. Aikoinaan haimme lähituottajia lehti-ilmoituksen avulla ja muutenkin tutkimme asiaa jatkuvasti, mutta valitettavasti kysyntä ja tarjonta eivät näissä määrissä kohtaa. Lähileipomo tuo meille toki tuoretta leipää. Hienoa on, että kaupat ovat ottaneet lähituottajat valikoimiinsa ja sitä kautta voimme ainakin itse kuluttajina vaikuttaa paikalliseen hyvinvointiin.

Hyvinvointialueet tulevat 2023

Annika summaa, että suurin osa valmistuksesta menee kouluille ja päiväkodeille, mutta mukaan mahtuu myös sotepaikkoja eli palvelutaloja sekä yksi terveyskeskuksen vuodeosasto. Kiintoisa kysymys sitten on, että mitä tapahtuu, kun sotepalveluiden vastuut siirtyvät vuoden 2023 alussa uusille hyvinvointialueille. Eli aikaa toteutukseen ole enää kohta kuin vuosi jäljellä. Yhtä keskuskeittiötä ei voi jakaa kahtia, vaan tulevassa mallissa sotepaikkojen ruoan on tultava muualta. Yleisesti on annettu ymmärtää, että nämä sotepaikat siirtyvät henkilöstöineen hyvinvointialueille eli Loviisan osalta se tarkoittaisi Itä-Uudenmaan hyvinvointialuetta.

– Vaihto ei tule olemaan vaikeaa, koska sotekeittiömme ovat hyvässä kunnossa. Kysymyksiä on paljon ilmassa ja toki omalle henkilöstölle pitäisi jo osata informoida. Voisin kuvitella, että jonkinlainen ylimenoaika on vaihdon alussa. Asioita dramatisoimatta nyt jo tiedämme, että keskuskeittiömme jatkaa päiväkotien ja koulujen ruokapalveluita nykymallin mukaan. Olemme myös sellaisessa tilanteessa, että koko ruokapalveluhenkilöstömme jatkaa mitä todennäköisemmin uudessa mallissa sellaisenaan. Eläköitymisien kautta katsomme sitten, tuleeko korvaavia rekrytointeja. Muutoksia on ollut tähänkin saakka paljon ja tämä on sitten yksi seuraavien joukossa. Välillä käy vain mielessä, että mihin kaikkeen me sitten pystymmekään!

Jos sotea katsellaan reseptien läpi, niin Annikan mielestä soteuudistuksen jälkeen pystyvät molemmat osapuolet paremmin keskittymään oman kohderyhmänsä makumaailmaan kuten myös erilaisten teemojen mukaan tuomiseen.

Annika kertoo lisäksi, että aina välillä kuulee ehdotuksia ruoan myymisestä hyvinvointialueen sotekeittiöille. Vastaukseksi kysyjille hän selventää, että ruoan myyminen ulos ei olisi mahdollista ilman yhtiöittämistä. Volyymi on kuitenkin niin pieni, että isojen toimijoiden kanssa ei pärjäisi, koska organisaatiota tulisi vastaavasti kasvattaa mm. markkinointiin ja myyntiin. Se kylläkin ymmärretään, että isoissa kaupungeissa tämä asia näyttää jo erilaiselta.

Lovisavikens skolan ruoanjakelu on toteutettu Metos Corona -buffettilinjastoista ja avokeittiön puolelle sijoitetusta Metos Proff -jakelulinjasta.

Lovisavikens skolan ruoanjakelu on toteutettu Metos Corona -buffettilinjastoilla ja avokeittiön puolelle sijoitetulla Metos Proff -jakelulinjastolla. Tilavat kulkuväylät linjastojen molemmin nopeuttavat ruokailua.

Pandemia alkoi – kuka kertoi miten pitää toimia

Kaupungin taloustilanteesta johtuen jo ennen pandemian alkua oli alla päätös ruokapalveluhenkilöstön lomautuksista. Kouluissa työskentelevät ruokapalvelu- ja siivoustyöntekijöitä ei keväällä kuitenkaan lomautettu, vaan osa työstä voitiin hyödyntää keskuskeittiölle vuosilomien paikkauksiin ja koulujen ollessa kiinni, tehtiin kesälle kaavailtuja perussiivouksia etukäteen. Lomautukset voitiin näin siirtää kesälle, jolloin jokainen pystyi käyttämään ajan paremmin hyödykseen.

– Pandemian alussa, kun kouluja alettiin sulkea, piti vain itse ottaa järki käteen ja alkaa toimia ja järjestää asiat niin että koululaiset saavat ruokaa. Tämä työ on ylipäänsä sellaista muulloinkin, että jos tulee jokin poikkeama, meidän on itse osattava toimia hetkessä, jotta häiriö ei siirry ketjussa eteenpäin ruokailijalle saakka. Koulutuspäällikön kanssa yhteistyössä järjestimme, että ruokaa on noudettavissa myös keskustan ulkopuolissa kouluissa. Meillä oli 12 ruoanjakopistettä, joihin myös kaupungin vahtimestarit ajoivat ruokakasseihin pakattuja annospakkauksia. Ruoan tilaaminen toimi Wilma-palvelun kautta.

– Aikoinaan pakkasimme myös kotipalveluaterioita ja tältä ajalta meillä oli jäljellä käsikäyttöinen pieni rasiapakkauskone, joka nyt sai venyä uuteen ennätykseensä, kun pakkasimme koululaisille annoksia. Piti hetkessä miettiä mitä ruokia voi pakata ja miten. Hienointa tässä sitten oli, kun vanhemmilta alkoi kuulua palvelusta ja ruoasta positiivista palautetta, kun heillä oli nyt myös mahdollisuus maistaa kouluruokaa!

Lovisavikens skolaan ruoka tuodaan keskuskeittiöltä kahdesti viikossa jäähdytettynä. Tämän mahdollistavat koulun keittiön hyvät säilytystilat ja lämmitykseen riittävä uunikapasitetti. Uuneina ovat Metos SelfCookingCenterit (Metos iCombiPro). Ruoan toimittaminen jäähdytettynä vähentää keskuskeittiön kiireitä. Loviisan alueen 23 jakelukeittiölle noin 1300 annosta kuljetetaan kuumana ja 1100 annosta viedään jäähdytettynä.  

Lovisavikenissä jo suunnitteluvaiheessa keittiölle huomioidut hyvät kylmäsäilytystilat ja ruoan lämmitykselle saatu riittävä uunikapasitetti mahdollistivat, että ruoka tuodaan jäähdytettynä keskuskeittiöltä kahdesti viikossa. Tämä vähentää keskuskeittiön kiireitä. Uuneina ovat Metos SelfCookingCenterit (Metos iCombiPro). Loviisan alueen 23 jakelukeittiölle noin 1300 annosta kuljetetaan kuumana ja 1100 annosta viedään jäähdytettynä.

Jatkuva uudistaminen säästää yllätyksiltä

Tulevaisuus näyttää Annikan mielestä sotesta huolimatta aika vakaalta. Kunnassa tehtiin jokin vuosi sitten kouluverkkoselvitys, jonka johdosta joitakin kouluja lakkautettiin. Lapsimäärän kehitys on nyt Loviisassa vakaa. Päiväkotipuolella on laitettu uuden päiväkodin rakentamisesta hankesuunnittelu vireille, johon siirtyisi kolme pienempää yksikköä lähialueelta. Tämä toteutuu vuosina 2025 – 2026. Yksi pieni koulu on väistötilassa ja sen kohtalo selviää tulevan keväänä, mutta tämä on Annikan mielestä normaalia arjen pyörittämistä. Uusimmat investoinnit Lovisavikens skola ja Koskenkylän koulukeskuksen saneeraus ja laajennus ovat valmistuneet 20-luvun alkuun.

– Vaikka ruoka muuten keskustan alueelle toimitetaan kuumana, on poikkeuksena Lovisavikens skola, missä keittiön mitoitus mahdollisti uuni- ja varastokapasiteetin kasvattamisen siten, että siellä voidaan ruoka vastaanottaa kylmänä. Keskuskeittiön toimintaan tämä tuo lisää joustavuutta. Koulussa on noin 330 ruokailijaa. Keskustan alueella Harjurinteen koulu on meillä 650 oppilasmäärältään suurin, mutta sen keittiö on niin pieni, että sinne ruoka täytyy toimittaa kuumana.

Annika kuvaa ruokapalvelua isoksi palapeliksi, josta usein vuosilomien ja muiden poissaolojen takia jää jokin pala puuttumaan. Tämä on toki ihan normaalia, mutta välillä syntyy tilanteita, että useita paloja puuttuu. Ruoan on aina kuitenkin oltava sovittuna määränä ja aikana kohteessa. Suuri haaste tällä hetkellä on sijaisten löytäminen ruokapalvelutehtäviin.

– Työvoiman saanti on pohdinnan arvoinen asia, varsinkin kun nähtiin, että pandemian aikana emme saaneet sulkeutuneista ravintoloista julkiselle puolelle työvoimaa, vaan se hakeutui muille aloille kuten esimerkiksi kaupan sektorille. Ja tämä ei ole ollut ainoastaan oma havaintoni Loviisassa, vaan perustuu myös muiden ruokapalveluammattilaisten samaiseen näkemykseen asiasta.

– Tässä jokin aika sitten ruokapalveluhenkilöstön kanssa muistelimme menneitä ja totesimme, että kuinka hyviä olemmekaan! Todella paljon on yhdessä koettu. Me teemme tätä sydämellä. Joka päivä on huippupäivä, teemme aivan mahtavaa työtä! Olemme päiväkodeissa ja kouluissa myös kasvattajan roolissa. Tykkään tästä työstä ja parasta tässä ovat ihmiset, olkoon hän sitten pieni lapsi päiväkodissa tai kokki, jonka kanssa käyn keskustelua, moniosaaja kyläkoulussa tai kollega siivouspuolelta. Ihmiskohtaamiset ovat se juttu ja sen takia jaksan tässä työssä!

Astianpalautus ja -pesuosasto sijaitsevat keittiön vasemmassa päädyssä. Vauhtia ei välillä salista puutu, oli sitten kyseessä oppilasruokailun aloittaminen tai päättäminen kuten myös välitunnille tai luokkaan poistuminen. Avaran salin ja leveiden kulkuväylien ansiosta yhteentörmäyksiä ei pääse syntymään. Huomaa myös hyvä yleisvalaistus linjastojen ja palautuksen alueilla.

Kulmamallinen Metos WD -koritunnelikone ja koneen eteen taittuva palautusrullarata mahdollistaa pesuosaston toteuttamisen varsin kompaktiin kokoon. Metos Easy Clean -itsepalautusyksiköltä korit kulkevat esipesutunnelin läpi koritunnelikoneelle. Metos Thermobox -ruoankuljetusvaunut puhdistetaan myös astianpesuosastolla.