Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Porvoon trattoria Nonna Sophia tarjoilee italialaisen kokemuksen – ”Kesti kuukauden saada aikaan täydellinen pizzataikina”

06.10,2022 Referenssit
nonna sophia metos

Trattoria Nonna Sophia on erinomainen syy matkustaa Porvooseen. Italialainen ravintola tarjoilee asiakkailleen italialaista ruokaa; muun muassa napolilaista pizzaa, pasta-annoksia ja risottoa. Ravintola on avattu kesäkuussa 2022 Porvoon keskustan ytimeen, uuden ja vanhan kaupungin välimaastoon.

Trattoria Nonna Sophiasta saa maalaiskeittiötyyppistä, rustiikkista ja fine dining-ruokaan verrattuna kasuaalimpaa ruokaa. Siksi sana ”trattoria” kuvastaa sitä hyvin.

– Nimen taustalla on elokuva italialaisesta isoäidistä, nonnasta, joka asui Amerikassa, mutta oli hyvin perinteinen ja perinteisiin juuttunut. Uusia asioita hän kokeili lastenlasten kannustamana. Isoäitiä näytteli siinä Sophia Loren, ja sieltä on peräisin nimi Sophia. Halusin myös kuvastaa nimellä italialaisen isoäidin, ”nonnan” keittiötä, kertoo ravintoloitsija Mika Gehör.

Myös trattoria Nonna Sophia on perinteinen. Se tarjoilee perinteistä italialaista ruokaa; pizzan lisäksi valikoimasta löytyy pastaa, risottoa, aidosti italialaisia alkupaloja, ja monipuolisesti myös muita italialaisia annoksia.

Italia maistuu, näkyy ja kuuluu ravintolan kaikissa valinnoissa

Kaikki ravintolan valinnat on huolella tehty siten, että kokemus Italiasta on mahdollisimman aito. Ruoat valmistetaan alusta saakka itse, mitään valmista ei käytetä.

Myös keittiölaitteet on valittu siitä näkökulmasta. Kaiken keskiössä on tietenkin pizzauuni. Se on keittiön tärkein laite. Punaisessa, pyörivässä, kaasukäyttöisessä uunissa paistuu kerrallaan seitsemän pizzaa, joita paistetaan arinalla noin minuutin ajan. Uunin lisäksi ravintolasta löytyy esimerkiksi oma pastakone ja jäätelökone.

Kuva: Ravintoloitsija Mika Gehör (vas) ja pizzamestari Vincenzo Cirillo ferrarinpunaisen pizzauunin ympärillä.

Kopa, iCombi ja Marana

– Keittiön laitteissa halusimme panostaa laatuun ja siihen, että työskentely on mahdollisimman sujuvaa. Esimerkiksi pitsauuni on alalla arvostettu ja tiesin, että se on taatusti toimiva laite. Laitteet myös auttavat ja helpottavat työn tekoa, Mika perustelee.

Laitteiden lisäksi huomiota on kiinnitetty ruoan raaka-aineisiin.

– Maahantuomme paljon raaka-aineita suoraan Italiasta, jotta ruoan maun aitous on taattua. Muun muassa leikkeleet, juustot ja jauhot toimitetaan meille sieltä, sanoo Mika.

Italialaisuus näkyy kaikessa muussakin, pizzamestarista lähtien. Ravintolan pizzamestari on nimittäin Italian itärannikolta – Napolin korkeudella sijaitsevasta Barlettasta – kotoisin oleva Vincenzo Cirillo.

– Vincenzo suhtautuu pizzaan intohimolla ja kunnianhimolla. Hänellä kesti kuukauden verran hioa pizzapohja täydelliseksi meidän olosuhteissamme. Esimerkiksi käytettävä vesi ja Italiaan verrattuna erilainen ilmasto vaikuttivat taikinan valmistukseen, selventää Mika.

Kuva: Pizza Tartufata sisältää kuivattua savukinkkua, paistettuja osterivinokkaita, gorgonzolaa, tryffeliä ja tryffelillä maustettua hasselpähkinärouhetta.

Jauho ja hiiva ovat tarkkaan valittuja ja erittäin tarkkaan mitattuja – ne mitataan milligrammojen tarkkuudella. Myös pohja saa fermentoitua rauhassa. Jotta pizzapohjasta tulee tarpeeksi ilmava ja maukas, se saa levätä rauhassa kaksi päivää.

– Pohjasta saatiin todella hyvä napolilainen pohja, toteaa Mika tyytyväisenä.

Italialainen kokemus ei lopu siihenkään. Ravintolan viinivalikoima koostuu Italiasta tuoduista viineistä, joita ei saa muualta Suomesta. Myös ravintolan sisustuksessa, väreissä ja musiikkivalinnoissa näkyy ja kuuluu Italia.

Vanha pankkisali muuntui italialaiseksi maalaiskeittiöksi

Nonna Sophia on rakennettu vanhan pankkisalin tiloihin. Ravintolasalissa on noin 80 asiakaspaikkaa, jonka lisäksi sen yhteydessä on noin 30 henkilön kabinetti. Yläkerrasta löytyy lisää kabinettitilaa, joista löytyy yhteensä noin 50 paikkaa. Kesäterassille mahtuu saman verran.

Ravintolasalin väritys on italialaiseen makuun valittu ja värejä on käytetty sisustuksessa rohkeasti. Pankkisalia, jonka korkeista kattoikkunoista loistaa valo, on pehmennetty pergola-katolla. Salin toiseen päätyyn on rakennettu puutarhamajatyylinen koroke, jossa voi ruokailla pyöreän pöydän ääressä. Sisäpihaan tunnelmaa tuo valaistus.

Kuva: Nonna Sophian ravintolasali.

Keittiön vierestä löytyy pieni Deli-myymälä, josta voi ostaa kotiin vaikkapa aitoa italialaista jäätelöä tai tuorepastaa. Myymälästä voi ostaa myös ravintolan omaa maahantuontia, kuten sardiineja tai etikkaa.
Ravintoloitsija on tyytyväinen Nonna Sophian alkutaipaleeseen.

– Asiakkaat ovat mukavasti löytäneet tänne, juhannuksen jälkeen on ollut tosi hyvin väkeä. Nyt on meneillään hieman seesteisempi ajanjakso. Nyt on kuitenkin varattu jo ihan odotusten mukaisesti kokouksia ja pikkujoulujakin jo tänne, Mika kertoo.

Mika on tyytyväinen myös yhteistyöhön Metoksen kanssa.

– Me olemme tehneet Metoksen kanssa yhteistyötä jo aiemminkin, ja tiesin, että Metos on luotettava ja sieltä saatavat laitteet laadukkaita. Metoksesta avainasiakaspäällikkö Petteri Honkanen tuli hyvissä ajoin mukaan projektiin ja yhteistyötä on tehty monen eri toimijan, kuten tekniikan ja keittiösuunnittelun, kanssa. Kokonaisuus on ollut tosi hyvä, toteaa Mika.

Trattoria Nonna Sophia, Porvoon pikku-Italia, sijaitsee Porvoon keskustassa vanhan kaupungin kynnyksellä osoitteessa Mannerheiminkatu 9. 

Ravintolan sivuille

Pizzauunit verkkokaupassamme

Metos MaranaForni TTT 110 Gas

Muut pizzalaitteet ja -tarvikkeet

Tutustu jäätelökoneisiimme

Leikkelekoneet verkkokaupassamme