Metos Uutiset

Metos Uutiset on julkaistu vuodesta 1950 lähtien.
Tämä on lehtemme sähköinen versio.

Onko kuntien ja kaupunkien järkevää omistaa keittiölaitteet?

08.09,2022 Yleinen
ammattikeittiö ammattikeittiölaitteet

Satavuotias Metos tarjoaa ammattikeittiöiden korkealuokkaiset laitteet kustannustehokkaalla hankintatavalla, johon voi liittää myös ruokahävikin ja ruokaturvallisuuden valvonnan. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja vihreä siirtymä ovat monen kunnan strategiassa. Energiaa säästävien ja vähän vettä kuluttavien ammattikeittiölaitteiden hankinnat ovat konkreettinen tapa toteuttaa strategiaa. Kunnilla on vastuu sekä omista että alihankkijoidensa hankintaprosesseista.

”Kunnan strategiset tavoitteet eivät aina välity tarjouskilpailuihin. Kun hankintapäätökset keittiölaitteiden ostamisesta siirretään rakennusliikkeille esimerkiksi KVR-urakkamuotona, antaa se niille mahdollisuuden valita halvimman kriteerit täyttävän ratkaisun ottamatta huomioon elinkaarenaikaisia käyttökustannuksia. Tällaiset valinnat eivät nosta keittiöiden arvostusta sille tasolle, missä se voisi olla”, Metoksen toimitusjohtaja Sami Kuparinen sanoo.

Laitteiden elinkaarikustannukset ovat vastuullisuuden rinnalla toinen iso asia, jonka pitäisi ohjata hankintapäätöksiä. On resurssien ja kuntien varojen tuhlausta, jos laitteita joudutaan uusimaan kahdeksan vuoden välein, kun hieman kalliimmalla ja merkittävästi laadukkaammalla valinnalla päästään tuplaten pidempään käyttöaikaan.

Kuparinen ehdottaa keittiöhankintojen elinkaaren kestäväksi ratkaisuksi huoltoleasingmallia. Siinä laitteiden toimittaja sitoutuu huolehtimaan laitteista sopimuskauden ajan ja hankinnan tehnyt kunta maksaa laitteista kuukausittaista ylläpitomaksua. Kyseessä on siis samanlainen malli kuin työsuhdeautoista tuttu huoltoleasing.

”Onko kunnille järkevää ostaa keittiölaitteita omaksi vai voisivatko ne hankkia keittiöt palveluna, joka kattaa laitteiston ylläpidon sopimuskauden ajan”, Kuparinen kysyy.

Leasing-malli sopii erinomaisesti parakkikouluihin ja muihin tilanteisiin, joissa tarvitaan nopeasti joustavuutta keittiöratkaisuihin.

Metos on toimittanut keittiölaitteita huoltoleasingmallilla runsaasti yksityissektorille, mutta kunnissa mallia vasta otetaan käyttöön. Julkisista toimijoista sen ovat valinneet muun muassa Kiljavan Sairaala, Mäntyharjun kunta ja Haapamäen Yhteiskoulu.

”Huoltoleasingissä takaamme, että keittiö toimii. Koneet ja laitteet ovat taseessamme, jolloin meillä on intressi pitää niitä kunnossa. Kuntien hankintayksiköille kuukausimaksu on helppo budjetoida.”

Metos tarjoaa lisäksi ruokahävikin valvontapalvelua osana keittiölaitteiden toimitusta. Järjestelmä valvoo sekä hävikin kokonaismäärää että sitä, mistä kohdin ruokaprosessia hävikki syntyy.

Energiatehokkaiden ja vettä säästävien keittiölaitteiden hankinnat ovat osa kuntien ennakointia kotimaiseen ja EU-tason säätelyyn, joka asettaa pian uusia vaatimuksia kunnille. Vaikka suomalaiset kunnat ovat monin tavoin pitkällä ympäristövastuullisuudessa, on keittiöhankinnoissa vielä parannettavaa.

Metos osallistuu 14.-15.9. Helsingissä Kuntatalolla pidettäville Kuntamarkkinoille, jossa keskustelemme aiheesta lisää. Tule vierailemaan osastollamme Kuntatalon K-kerroksessa tai kuulemaan tietoiskumme “Uusi malli ammattikeittiöiden hankintaan – kuinka vähennät taloudellista riskiä?” ke klo 14.00 Kuntatalon kokoustilassa A3.3 tai torstaina klo 14.00 verkossa!

Artikkeli on alun perin julkaistu Kuntamarkkinoiden yhteydessä jaettavassa messulehdessä.

Mitkä Kuntamarkkinat? Lue tapahtumasta täältä!