content/gn-astia.jpg


content/gn-astia2.jpg

 

Metoksen GN-astiat

Gastronorm-mitoituksen alkuperä
(lähde Metos Uutiset 3-2010)

content/gn-kupu.jpg

content/gn-muovi.jpg

 

Gastronorm-mitoitus kertoo GN-astioiden koon

 

Maailmanlaajuisesti käytössä oleva Gastronorm-mitoitus määrittelee ammattikeittiössä käytettävien vuokien ulkomitat. Perusmitta, eli niin sanottu GN-1/1 on kooltaan 530 x 325 mm. Kaikki astiakoot ilmoitetaan suhteessa edellä mainittuun perusmittaan. Lisäksi astioista ilmoitetaan syvyys millimetreinä.
Gastronorm-mitoituksesta käytetään kirjallisuudessa useita eri kirjoitusasuja. Suomessa on vakiintunut käyttöön termit GN-astia ja GN-vuoka. Hieman harvinaisempia kirjoitusasuja ovat muun muassa GastroNorm, GASTRONORM ja GASTRO-NORM.
Gastronorm-standardi antaa astioille ulkomitan, mutta ei tarkkaa kulmien ja sivupintojen muotoa. Tämän vuoksi eri valmistajien astiat poikkeavat toisistaan. Käytännössä tämä ilmenee siten, että erimerkkisten astioiden kannet eivät ole keskenään yhteensopivia ja pinoutuvuus on erilaista. Myös tilavuudet vaihtelevat hieman.

content/GN-piirros.gif

 GN 2/1-20650x530 mm4,5 litraa
 GN 2/3-20354x325 mm1,25 litraa
 GN 2/3-40354x325 mm3 litraa
 GN 2/3-65354x325 mm5,25 litraa
 GN 2/3-100354x325 mm8 litraa
 GN 2/3-150354x325 mm11,5 litraa
 GN 1/1-20530x325 mm1,9 litraa
 GN 1/1-40530x325 mm4,5 litraa
 GN 1/1-65530x325 mm7,4 litraa
 GN 1/1-100530x325 mm12,6 litraa
 GN 1/1-150530x325 mm18 litraa
 GN 1/1-200530x325 mm25 litraa
 GN 1/2-20325x265 mm0,85 litraa
 GN 1/2-40325x265 mm1,75 litraa
 GN 1/2-65325x265 mm3,5 litraa
 GN 1/2-100325x265 mm5,5 litraa
 GN 1/2-150325x265 mm8,5 litraa
 GN 1/2-200325x265 mm11 litraa
 GN 1/3-40325x176 mm1,5 litraa
 GN 1/3-65325x176 mm2,25 litraa
 GN 1/3-100325x176 mm3,5 litraa
 GN 1/3-150325x176 mm5,5 litraa
 GN 1/3-200325x176 mm7,25 litraa
 GN 1/4-65265x162 mm1,5 litraa
 GN 1/4-100265x162 mm2,5 litraa
 GN 1/4-150265x162 mm3,75 litraa
 GN 1/4-200265x162 mm5,25 litraa
 GN 2/4-65530x162 mm3,5 litraa
 GN 2/4-100530x162 mm5,5 litraa
 GN 1/6-65176x162 mm1 litraa
 GN 1/6-100176x162 mm1,5 litraa
 GN 1/6-150176x162 mm2,25 litraa
 GN 1/6-200176x162 mm3 litraa
 GN 1/9-65176x108 mm0,5 litraa
 GN 1/9-100176x108 mm0,8 litraa

 

GN-astioiden lisävarusteet

Keittiön GN-astioille sopivaksi mitoitetut kannet suojaavat ruokia varastoinnin ja kuljetuksen aikana sekä auttavat pitämään lämpötilat halutunlaisina. Kansien käyttö on erityisen tärkeää kylmäsäilytyksessä. Oikein mitoitettu kansi sulkeutuu hyvin ja hidastaa näin hajujen ja makujen sekoittumista keskenään sekä vähentää tuotteiden kuivumista. Kansien käytöllä voidaan vaikuttaa myös kylmälaitteiden huoltotarpeeseen, niitä käytettäessä säilytystilaan vapautuu vähemmän kosteutta. Erityisen tärkeää kansien käyttö on happamien tuotteiden, kuten etikkakurkkujen säilytyksessä. Näistä vapautuvat höyryt aiheuttavat kylmälaitteiden koneikoissa korroosiota.
Kaksiosaiset, keskeltä saranoidut kannet ovat erinomainen apu lämpimien, hitaasti kiertävien tuotteiden tarjoilussa. Niiden ansiosta astiasta voidaan avata vain toinen puoli kerrallaan, jolloin lämpötila ei pääse laskemaan. Metoksen valikoimassa suorakulmaiset kannet sopivat astioille, joissa ei ole kädensijoja. Pyöreäkulmaisia kansia voidaan sekä kädensijallisten että tavallisten GN-astioiden kanssa. Tiivistekannet tarjoavat erinomaisen lisän lämpötilojen hallintaan ja auttavat erityisesti keittojen ja kastikkeiden kuljettamisessa ja varastoinnissa. Tiivistekansien lämpötila-alue on -40° C…+180° C.
Läpinäkyvästä polypropeenista valmistetut suojakuvut täydentävät tarjoilulinjastojen pisarasuojausta ja auttavat myös lämpötilojen hallinnassa. Kaksiaukkoiset kuvut mahdollistavat ottamisen molemmilta puolilta.
Läpinäkyvät muovikannet parantavat tarjoilulinjaston toimintaa. Niiden ansiosta ravintolan asiakkaalla on mahdollisuus nähdä tuote ilman kannen avaamista. Jos muovikannet ovat yhteensopivia teräksisten GN-astioiden kanssa, parantaa se astioiden käyttömahdollisuuksia tarjoilutilanteessa ja myös varastoinnissa.
Välipohjat toimivat apuna salaattien tarjoilussa. Välipohjan ansioista tuotteista valuva kosteus ei pääse kosketuksiin salaatin kanssa jolloin niiden rakenne säilyy halutunlaisena koko tarjoiluajan. Välipohjat toimivat mainioina apuvälineinä myös esillepanossa. Esimerkiksi kalat ja äyriäiset tai vaikkapa valmiit jälkiruoka-annokset saadaan välipohjien ja jäähileiden avulla näyttävästi esille.


GN-astioiden puhdistaminen

Ruostumatonta terästä olevat astiat ovat mekaanisesti kestäviä ja säilyttävät ominaisuutensa myös laajoissa lämpötilanvaihteluissa. Ruostumattoman teräksen ominaisuuksista voit lukea enemmän tästä linkistä. Mikäli lika ei ole kuivunut astian pintaan kiinni, peseytyvät GN-astiat normaalisti kupukoneessa tai korikuljetinkoneessa. Hyvin varustelluissa kupukoneissa on erikseen valittavissa patapesupaine. Mikäli astioita on paljon tai lika on hankalasti irtoavaa, kuten esimerkiksi runsaasti grillattavia ja paahdettavia ruokia valmistettaessa, suositellaan keittiöön erillistä patapesukoneen hankintaa. Ruostumatonta terästä olevat GN-astiat kestävät hyvin raepesukoneen aiheuttamaa mekaanista rasitusta. Tiivistekansia ei saa pestä rakeilla, koska rakeet kuluttavat tiivisteitä tarpeettomasti. Kannet likaantuvat yleensä huomattavasti kevyemmin kuin itse astiat ja puhdistuvat hyvin tavallisessa pesukoneessa. Reiällisten GN-astioiden puhdistaminen raepesukoneessa aiheuttaa keittiöille yhden tärkeän laadun kontrollointipisteen. Pesun jälkeen on huolellisesti tarkastettava, että astiaan ei jää kiinni pesurakeita. Myöhemmissä vaiheissa kontrollointi on hankalampaa ja riski rakeiden päätymisestä asiakkaan lautaselle saakka kasvaa.

Muovisia GN-astioita käytetään yleensä säilytyksessä, esillepanossa ja muissa vastaavissa tarkoituksissa. Kevyemmästä käytöstä johtuen myös niihin muodostunut lika on helposti pestävissä. Muoviset GN-astiat eivät sovellu raepesuun, joten raepesukonetta käytettäessä niille on muistettava valita pesuohjelma, joka puhdistaa ilman rakeita. Muoviset GN-astiat soveltuvat usein hyvin pakastelämpötiloihin. Niiden korkein sallittu lämpötila on yleensä +100° C, joten niitä ei voi käyttää kypsennyksessä. Muovisten astioiden materiaali, polykarbonaatti, kestää melko hyvin kuormitusta, mutta virheellisestä käytöstä aiheutuvat naarmut tulevat läpinäkyvässä muovissa herkemmin esiin kuin teräksessä. Tarjoilussa käytettävien GN-astioiden kunto on ensivaikutelman antaja, joten astioiden kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Oikeat puhdistusmenetelmät ja tarkoitukseen sopivat varastointitilat auttavat säilyttämään astiat pitkään edustuskuntoisina.

Astioiden kuivaus on ensiarvoisen tärkeää sekä elintarvikehygienian että käyttömukavuuden kannalta. Pinottavien astioiden väliin jäävä kosteus saattaa aiheuttaa astioiden kiinnijuuttumista ja muodostaa kasvualustan mikrobeille. Ruostumaton teräs ja muovi varaavat huonommin lämpöä kuin lautaset ja muut keraamiset astiat, joten GN-astiat saattavat olla vielä pitkään märkiä koneellisen pesun jälkeen. Kuivausvaunut ja -hyllyt ovat hyvä apua pestessä suurempia määriä GN-astioita.

Paistamiseen ja grillaamiseen tarkoitetut pinnoitetut GN-astiat kestävät yleensä hyvin koneellista pesua. Useimpia niistä ei suositella raepesuun. Keittiöissä on jonkin verran käytössä myös keraamisia GN-astioita. Näitä käytetään pääasiassa tarjoilussa. Keraaminen materiaali kestää erinomaisesti myös uunilämpötiloja, joten niitä voidaan hyödyntää myös ruoanvalmistuksessa. Keraamiset materiaalit kestävät hyvin normaalia konepesua, mutta niitä ei suositella raepesuun.