Ruoankuljetus on taitolaji

9/14/23 11:56 AM
tuotekatsaukset
Metos Burlodge on tänään yksi suosituimmista sairaaloissa käytetyistä ruoankuljetus- ja kuumennusjärjestelmistä.

Kylmävalmistettu ruoka pakataan keskuskeittiöllä kertakäyttöisiin kalvolla suljettuihin GN-vuokiin, jotka kuljetetaan uunivaunuissa toimipisteille.

 

Kaiken ammattikeittiöalan kiireen keskellä tuskin koskaan muistamme erityisesti kiittää alun perin 1960-luvulla sveitsiläisten kehittämää valmistus- ja tarjoiluastioiden Gastronorm-mitoitusta, joka tekee ammattikeittiöissä työskentelemisestä helpompaa ja sujuvampaa. Ajatellaanpa liedellä käytettäviä kattiloita, joilla jokaisella on oma design ja sen mukainen mitoitus. GN-mitoituksen ansiosta ruoankuljetuskaluston hankinnassa ja käytössä on monta mutkaa jo oikaistuna valmiiksi.

Siinä, missä kuntien lukumäärä 1990-luvun puolivälissä oli 445 kpl, on talous edellä päädytty tämän päivän 309 kuntaan. Siinä rinnalla kuntien ja kaupunkien ruokapalveluja on kehitetty keskuskeittiövetoisiksi ja ruokaa kulkee tänä päivänä ennätysmäärin keskuskeittiöiltä jakelukeittiöille. Perinteisestä tarkasti aikaan sidotusta kuuman ruoan (cook-serve) kuljetuksesta on määrien kasvaessa siirrytty yhä kasvavassa määrin ruoan jäähdyttämiseen ennen kuljetusta (cook-chill) tai kokonaan ruoan kylmävalmistukseen, jolloin ruoka ensimmäisen kerran vasta kuumennetaan jakelukeittiössä. Pumppujen käyttö annostelussa on mullistanut keskuskeittiöiden valmistuksen ja kuljetusten järjestelyn. Ruoka voidaan pumpata padoista jäähdytettynä pusseihin. Kerralla voidaan valmistaa tuhansia kiloja ruokaa, jonka jakelu voidaan suunnitella kiireettömäksi.


Perinteiset ruoankuljetusvaunut modernilla twistillä

Metos Thermobox on perinteinen GN-1/1-astioille mitoitettu ruoankuljetusvaunu. Valikoima on laaja kattaen lämpimät, kylmät ja neutraalit vaihtoehdot. Thermobox-perheessä on käytössä vaunujen värikoodaus. Lämpimät Thermobox-vaunut ovat punaisia ja vastaavasti kylmät sinisiä ja neutraalit mustia. Lisäksi Thermobox -vaunuissa on lämmitykseen valittavana vastus- tai kiertoilmalämmitys ja kylmävaunuissa kompressori- tai aktiivijäähdytys. Vaunuissa voidaan yhdistää erillinen kuuma- ja kylmäyksikkö joko päällekkäin tai rinnakkain, jolloin erilaisia vaunuyhdistelmiä voidaan toteuttaa palvelemaan paremmin yksittäisiä tarpeita. Myös omat värit on mahdollista toteuttaa.

Vaunut soveltuvat autokuljetuksiin sekä kuljetukseen rakennusten sisällä trukkivetoa käyttäen. Kuntien ja kaupunkien ruokapalvelujen lisäksi näiden vaunujen käyttäjiä ovat hotellit, stadionit ja tapahtuma-areenat.


Ruoankuljetusvaunujen ja -laatikoiden omavalvonta

Digitaalinen Metos SmartKitchen -palvelu kattaa lämpötilojen valvonnan keittiöllä ja salissa kiinteästi asennetuissa laitteissa, mutta myös ruoankuljetuksessa toimipisteiden välillä tai keittiöltä lounasbuffettiin sekä sairaalajakelussa.

Kuljetuksen aikaisia lämpötiloja seurataan Metos KuljetusValvoja -antureiden avulla. KuljetusValvoja -antureiden käyttö on helppoa. Kuljetuksen alkaessa anturi kytketään päälle ja asetetaan paikoilleen. Vastaanotettaessa anturin tiedot siirretään älypuhelimeen ladatun KuljetusApuri-sovelluksen kautta SmartKitchen-omavalvontapalveluun.


Metos Burlodge on ruoankuljetuksen Tesla

Alun perin sairaaloiden keskitettyyn ja hajautettuun ruoanjakeluun kehitetty Metos Burlodge on tänään yksi suosituimmista sairaaloissa käytetyistä ruoankuljetus- ja kuumennusjärjestelmistä. Sen käyttö on laajentunut päivä- ja hoivakoteihin sekä työpaikoille helpottamaan vuorotyöläisten ruokailua. 2000-luvun alussa Metos Burlodge -järjestelmä alkoi korvata sairaaloissa potilasruokailussa jo pitkään käytössä olleita peltivaunuja, joilla potilastarjottimet kuljetettiin osastolle. Vallankumouksellista uudistuksessa oli se, että potilas sai ruokansa nyt höyryävän kuumana – ja samalla aikaikkunaa vaunujen kuljetuksessa osastoille voitiin kasvattaa.

Kaikkien Metos Burlodge -tarjotinvaunujen (RTS- ja POD-mallit) nerokas säilytysratkaisu perustuu vaunun sisällä eristettyyn väliseinään, jolla potilastarjotin jaetaan kuumaan ja kylmään osastoon. Tarjottimen molempien puolien säilytyslämpötilat voidaan ohjelmoida siten, että lämpimän puolen kuumennus tapahtuu ruokailuhetkeä ajatellen sopivasti. Tarjotinvaunuvalikoiman käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset ja ruoanjakelu voidaan järjestää monella tavalla. Samaa kylmä- ja lämmintekniikalla varustettua vaunua voidaan käyttää tarjottimien kuljettamiseen ja tarjoiluun sekä niiden palautukseen keittiölle.

Vaunun toisessa malliversiossa (TR) tarjottimet lastataan ja kuljetetaan kohteessa oleviin vaunuihin erillisissä johdevaunuissa. Avoimet johdevaunut suojataan muovihupulla kuljetuksen ajaksi. Vaunut ovat säilytyslämpötilassa siihen saakka, kunnes ennakkoon ohjelmoitu lämmitys käynnistyy.

Kolmas vaihtoehto on käyttää neutraaleja suljettuja tarjotinvaunuja (POD), jotka täytetään ja varastoidaan keittiöllä kiinteästi asetettuihin telakoihin, ja joista ne kuljetetaan vastaaviin telakoihin osastoille odottamaan jakelua. Telakka ylläpitää tarjottimella olevien ruokien oikeat säilytyslämpötilat ja aloittaa ennakkoon ohjelmoidun kuumennuksen ennen jakelun alkamista. Tämänkin vaunumallin tarjottimet on myös jaettu puoliksi kuumaan ja lämpimään puoliskoon.

Metos Burlodge -perheeseen kuuluvat lisäksi myös ruoankuljetus- ja kuumennusvaunut (Multigen), joista ruoka annostellaan yksilöllisesti lautaselle. Näiden vaunujen käyttökohteet ovat yleisimmin hoiva- ja päiväkodit sekä sairaaloiden osastot, mutta ne soveltuvat mainiosti myös tapahtumakäyttöön. Vaunu lastataan keittiöllä ja kuljetetaan kohteeseen tai vastaavasti vaunut voivat sijaita valmiiksi odottamassa jakelupisteissä, jossa ne täydennetään jo edellisenä päivänä. Ruoat säilyvät kylmänä esim. yön yli ja ruoan lämmitys tapahtuu ohjelmoituna juuri ennen tarjoiluhetkeä.

Metos Burlodge -vaunujen käyttöä voidaan valvoa pilvipalveluna toimivan etävalvonnan avulla (B-Cloud), joka esimerkiksi hälyttää automaattisesti poikkeavista lämpötiloista.

Metos Burlodge -vaunuteknologia kehittyy edelleen. Otsikon viittauksessa Tesla-automerkkiin tarkoitetaan, että myös nämä vaunut voidaan kuljettaa rakennuksen sisällä autonomisesti osastoille. Kuljetus tapahtuu vaunun alle kiinnittyvän opetetun robotin avulla, joka kulkee itsenäisesti myös hisseissä ja väistelee niin yllättäviä esteitä kuin ihmisiäkin.


Ruoankuljetus uunivaunuilla

Osin ruokaa kuljetetaan keskuskeittiöiltä perinteisten teräksisten GN-astioiden lisäksi kertakäyttöisillä pakkauskoneessa kalvolla suljettavilla GN-vuoilla. Kertakäyttöiset GN-vuoat lastataan myös suoraan jakelukeittiöissä käytettäviin uunivaunuihin, joissa ne kuljetetaan kyseisten keittiöiden kylmävarastoihin. Paluukuormassa edelliset vaunut ja rst-GN-astiat palautuvat tyhjinä keskuskeittiölle. Näin toimien vältytään paljolta nostelutyöltä, mitä kyllä keittiöissä riittää muutenkin. Vankkarakenteiset ja kumipyöräiset Metoksen iCombi -yhdistelmäuunien vaunut soveltuvat hyvin myös toimipisteiden välisiin kuljetukseen ja niihin on lisävarusteena saatavissa vaunukohtaiset tarranauhakiinnitteiset lämpöeristetyt suojahuput.

Paras hygieniataso ylläpidetään, kun ruoankuljetusvaunu voidaan pestä koneellisesti. Kuvassa on sairaalajakelussa käytettävä Metos POD-osastovaunu ja Metos WD-vaununpesukone.


Ruoan kuljettaminen Sous-vide-pusseissa

Ruoankuljetukseen liittyy välillisesti myös ruoan pumppaaminen kylmävalmistuksessa tai cook-chill-tuotannossa suoraan padasta kuumasaumattaviin Sous-vide-pusseihin. Pussien jäähdytys voi tapahtua edelleen jäähdytyskaapeissa tai -huoneissa tai vesijäähdytetyissä Sous-vide-altaissa, joita voidaan käyttää myös ruoan kuumennukseen. Vastaava Sous-vide-teknologia on saatavissa myös Metos Proveno -padoille. Jäähdytetty ja suljettuun pakkaukseen pakattu ruoka mahdollistaa harvemmat kuljetuskerrat jakelukeittiöille. Tällöin puhutaan ns. pussi-iästä.
Pienten ruokamäärien kuljetukseen

Emme ole unohtaneet kehittää ruoankuljetuksen apuvälineitä pienempien ruokamäärien kuljettamiseen. Keittiöltä saattaa lähteä kymmenittäin vaunuja alueen suuriin toimipisteisiin, ja lisäksi ehkä vain muutama GN-vuoka joihinkin päiväkoteihin. Laajasta valikoimasta homogeenisesta EPP-muovista puristamalla valmistetuista mustalaatikoista ja näiden lisätarvikkeista löytyy tähän tarpeeseen sopiva ratkaisu. Samaisesta materiaalista valmistettu DeliCare-ateriatarjotin on ratkaisumme kotipalvelun ateriapalveluun. Ateriatarjottimen astiastona käytetään posliinisia astioita. Myös perinteiset rst-säiliöt keittojen, puurojen ja jälkiruokien kuljetukseen ovat edelleen tukevasti valikoimassamme.


Katseet tulevaisuuteen

Metoksen kouluttajat ja suunnittelupalvelu avustavat ruoankuljetusratkaisujen valinnassa, oli kyse paikan päällä valmistetun ruoan viemisestä tarjolle oman ruokasalin linjastoon, tai suunniteltaessa tai uudelleen järjestettäessä koko kunnan tai kaupungin ruokapalveluja. Myös laajoista referenssikohteistamme on usein ollut hyötyä ideoiden hakemiseen ja eri toimintamallien soveltamiseen asiakkaan oman suunnittelun tueksi.

Haluatko lisätietoja? Ota yhteyttä myyntiimme!
Wihuri Metro-tukku's stunning Konepaja wholesale exudes light - Metos implemented the demo kitchen
The new Robusto offers timeless flavors with a modern twist, planted in the present day
Bistro Dagmar - favourite foods and a relaxed atmosphere
Good Kitchen Design Brings many Benefits to the Everyday Life of a Professional Kitchen
Maintain kitchen equipment regularly - save money and the environment
Metos Estonia Sales Director received recognition from the Estonian Ministry of Defense