Silver Birch Resort erbjuder resenärer exklusiva upplevelser med kök från Metos

2025-05-08 07:07
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Silver Birch Resort, Rovaniemi, Finland

Silver Birch Resort i Rovaniemi, Finland, bjuder in resenärer till unika upplevelser i den lappländska naturen – med gastronomisk ärlighet i centrum. Resortens kök är utformat som en effektiv helhet, anpassat för att drivas av en enda professionell kock.

Enkelhet. Den nordiska tystnadens exotism. En känsla av exklusivitet.
Detta är vad utländska besökare i allt högre grad söker – och vad Silver Birch Resort erbjuder.


 

Resorten är byggd på mark som för bara några år sedan fortfarande var skog. I dag står huvudbyggnaden här, med restaurang och separata boenden, alla med utsikt över sjön. Den omgivande naturen skapar en ro som många internationella gäster aldrig tidigare upplevt.

Picture: The surrounding nature gives the opportunity to experience a tranquillity not experienced by many foreign guests.

Restaurangen är endast öppen för resortens egna gäster – med undantag för vissa specialevenemang. Frukost, lunch och middag serveras i bufféform. Kocken Henri Ljungkvist planerar menyerna efter gästerna och använder så långt det är möjligt lokala råvaror.

"Jag försöker inte göra maten onödigt komplicerad – det finns alltid en risk att gästen inte ens förstår vad rätten försöker förmedla. Maten ska vara god på ett enkelt sätt, baserad på de bästa råvarorna. Jag tänker också mycket på hälsosamma tillagningsmetoder," säger Ljungkvist.

Gäster på exklusiva resorter fokuserar ofta mer på upplevelsen än på vad maten kostar. Därför är det viktigt med råvaror som bär på en historia – som håller hög kvalitet och erbjuder precis lagom mycket nyfikenhet.

"Vi köper in så mycket som möjligt från lokala aktörer – som renkött och vildfångad fisk. Men jag är inte låst vid det – det viktiga är råvarans kvalitet och karaktär. Just nu har vi exempelvis fransk anka på menyn," berättar Ljungkvist.
 

Inga onödiga steg i köket

Metos har designat köket på Silver Birch Resort för att fungera optimalt för en ensam kock. Det har lagts stor vikt vid tillgänglighet, flöde och effektivitet. När resorten är fullbokad serverar köket mellan 50–60 portioner per skift.

Bild: När resorten är fullbokad serverar köket mellan 50–60 portioner per skift.

Eftersom varje skift består av en kock och en serveringspersonal är det avgörande att allt fungerar smidigt – från matlagning till disk.

"Det absolut viktigaste för att jobbet ska flyta på är att diskrummet är väl genomtänkt och funktionellt. Det behövs en yta för smutsig disk och plats för flera rena backar, så att man kan röja undan när det finns tid – inte när man måste. Man inser inte hur viktigt ett bra diskrum är för arbetsflödet och trivseln förrän man har upplevt ett dåligt!" säger Ljungkvist.

Den helt nya lokalen har också gjort det möjligt att anpassa resten av köket exakt efter verksamhetens behov.
 

Bild: Köket har designatt för att fungera optimalt för en ensam kock.

"Jag kom in i projektet när köket redan till stor del var ritat. Metos förstår vardagen i ett kök, så det var en bra grundplan. Sedan gjorde vi justeringar tillsammans – tog bort en del utrustning och lade till annan," förklarar Ljungkvist.

I ett enmanskök har man varit noga med att allt ska vara inom räckhåll – så att kocken inte behöver ta mer än några få steg från tex ugn till luckan. Många små detaljer har tänkts igenom noggrant för att få en så smidig start som möjligt.

"I ett perfekt läge behöver man inte göra något förberedande arbete under själva serveringen. Men vi vet alla att såna situationer uppstår. Även om köket inte är stort har vi byggt in ett separat sidobord för just det – så att man aldrig behöver stå och preppa vid serveringsbordet,"
säger Ljungkvist.

När utrustningen är på plats och disken flyter på, handlar resten om små smarta lösningar som gör arbetspasset både effektivt och behagligt.
 

Bild: Kocken Henri Ljungvist är mycket nöjd med resultatet.


 

Läs också: Ergonomi i proffskök - fem tips för bättre arbetsmiljö

Vieraskynä ammattikeittiö
Vieraskynä: Hyvähenkinen keittiötiimi on onnellisen ammattikeittiön tukipilari
Pasi Iljo är Säljchef för service på Metos Finland.
Undvik avbrott i köket – Regelbundet underhåll är grunden för ett fungerande storkök
Silver Birch Resort, Rovaniemi, Finland
Silver Birch Resort erbjuder resenärer exklusiva upplevelser med kök från Metos
Catering
Vieraskynä: Cateraajat ovat mikrologistiikan supertaitajia
Bistro&Cafe Kuukkeli
Saariselän Bistro & Cafe Kuukkeli nousi tuhkasta
Tähtäimessä tuottava keittiö
Vieraskynä: Tähtäimessä tuottava keittiö