Undvik avbrott i köket – Regelbundet underhåll är grunden för ett fungerande storkök

2025-05-22 06:37
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Pasi Iljo är Säljchef för service på Metos Finland.

Det huvudsakliga syftet med regelbundet underhåll är att säkerställa kontinuiteten i ditt professionella kök. Det ger trygghet och överskådlighet i köksrutinerna och kostnaderna genom att minska oväntade driftstopp. "The role of periodic maintenance cannot be overemphasised. It's the best way to keep your equipment running smoothly," says Pasi Iljo, Sales Manager of Maintenance in Metos Finland. 

– Vikten av regelbundet underhåll kan inte nog betonas. Det är det bästa sättet att få utrustningen att fungera problemfritt, säger Pasi Iljo, som är Säljchef för service på Metos Finland. 

Att underhålla storköksutrustning enligt anvisningar under garantitiden är särskilt viktigt. Syftet med regelbundet underhåll är att säkerställa att köket fungerar smidigt i vardagen utan oplanerade driftstopp. Faktum är att regelbundet underhåll kraftigt minskar behovet av akut service. 

– Om en maskin kräver akut service är den redan trasig. Underhåll ska vara förebyggande, påpekar Iljo. 

Vid regelbundet underhållsbesök kontrolleras köksutrustningen och dess funktion. Slitagedelar och komponenter med behov av service byts ut, nödvändig rengöring samt andra åtgärder genomförs. Samtidigt kontrolleras säkerheten genom att elkretsar och komponenter testas. Kund erhåller även en servicerapport med en statusindikation på skicket i köket vilket gör att kunden kan planera framtida investeringar.

– Intervallen för underhåll beror på utrustningens typ, dess serviceinstruktioner, underhållsplan och hur mycket samt i vilken miljöutrustningen används, förklarar Iljo.

Läs: Regelbundet underhåll har ett tydligt syfte: att säkerställa kökets kontinuitet
 

Regelbundet underhåll sparar både pengar och miljö

Till exempel leder en skadad kylslist till värmeläckage, vilket gör att kylsystemet måste arbeta hårdare. Detta ökar energiförbrukningen och påskyndar slitaget på hela systemet. Ett annat lysande exempel är när en vattenslang för ett värde av några hundralappar brister på grund av dåligt underhåll och ger upphov till kortslutning i elektronik för tiotusentals kronor.

Ur hållbarhetssynpunkt är det därför viktigt att genomföra regelbundet underhåll.

– En väl underhållen enhet är alltid energieffektiv. Underhåll bevarar prestanda och driftsäkerhet samtidigt som miljöpåverkan minimeras. Det gör även att livslängden kan hållas på den planerade nivån, betonar Iljo.
 

Bild: Kontrollera till exempel elförbrukningen i köket varje månad– en höjd elförbrukning kan vara en indikation på att något i köket inte arbetar optimalt.​​​​​​

Förutom onödig energiförbrukning orsakar oväntade driftstopp även extra miljöbelastning i form av fler servicebesök och reservdelar. Regelbundet underhåll minskar även behovet av dessa akuta insatser.

Läs: Håll dina professionella köksmaskiner i toppskick - spara pengar och vår planet

Användarens ansvar – daglig skötsel är en viktig del

Utrustningen ska skötas enligt bruksanvisningen – även till vardags.

– Bruksanvisningen anger vilka åtgärder användaren själv ska göra dagligen eller veckovis. Det handlar ofta om enkla insatser som varken kräver verktyg eller att något demonteras. Vissa uppgifter kan automatiseras, men andra behöver göras manuellt, Iljo säger.

Användarens agerande påverkar både driftsäkerhet, resultat och energieffektivitet.

– Att slarva med den dagliga skötseln kan leda till högre energiförbrukning, sämre produktion, smakavvikelser och oväntade avbrott, tillägger han.

Vissa åtgärder – som exempel kräver elektrisk kompetens – ska dock alltid utföras av behörigt företag.

Learn how to get kitchen refrigeration equipment ready for the summer

Service och reservdelar – nyckeln till ett hållbart kök

Ett starkt servicenätverk och god tillgång till reservdelar är avgörande för att dina maskiner ska hålla över tid – ofta i decennier.

– Vi har en erfaren och välutbildad serviceorganisation med djup kunskap om våra produkter. Våra tekniker vidareutbildas kontinuerligt, vilket ger trygghet och kvalitet i varje servicebesök, säger Vivesson. Reservdelar beställs via vårt lager, vilket ger tillgång till ett brett sortiment – även för äldre modeller.

– Vi arbetar långsiktigt med våra produkter, och många reservdelar finns tillgängliga långt efter att maskinen tillverkades. Det är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete och bidrar till att köksutrustningen kan få ett långt och pålitligt liv, fortsätter Iljo.

Vieraskynä ammattikeittiö
Vieraskynä: Hyvähenkinen keittiötiimi on onnellisen ammattikeittiön tukipilari
Pasi Iljo är Säljchef för service på Metos Finland.
Undvik avbrott i köket – Regelbundet underhåll är grunden för ett fungerande storkök
Silver Birch Resort, Rovaniemi, Finland
Silver Birch Resort erbjuder resenärer exklusiva upplevelser med kök från Metos
Catering
Vieraskynä: Cateraajat ovat mikrologistiikan supertaitajia
Bistro&Cafe Kuukkeli
Saariselän Bistro & Cafe Kuukkeli nousi tuhkasta
Tähtäimessä tuottava keittiö
Vieraskynä: Tähtäimessä tuottava keittiö