Blogg: Diskning - kökets lungor

2024-06-04 09:07
Anssi Kaikkonen Metos

Det brukar heta att "köket är hemmets hjärta", även i professionella kök är det navet i verksamheten. Från vilket, precis som hjärtat, näring pumpas till kunderna genom disken. I den här metaforen är diskmaskinen lungorna som gör att köket kan andas. Med noggrann diskning rengörs disken efter användning och är åter redo att leverera maten på ett säkert sätt.   

Det är den referensen jag använt, när jag har pratat om vikten av att diska.   

Om det finns överskott i lungorna är de inte fullt funktionella. På exakt samma sätt är det i köket, bara en ren och fungerande maskin kan producera ren disk. När maten läggs på rena tallrikar så är det möjligt för kunden att äta tryggt.

I livet har vi olika behov av våra lungor, till exempel behöver någon som idrottar mycket mer lungvävnad än någon som tar en lugnare och sporadisk joggingtur. Det finns också olika behov att beakta när du väljer diskmaskin, och du väljer en diskmaskin är det värt att vara uppmärksam på att maskinen har tillräckligt med kraft för att rengöra de specifika kärlen du använder. Det finns många sätt att jämföra maskinens prestanda, men vad är det som påverkar diskresultatet? Tankvolym och tankmodell påverkar hur snabbt vattnet blir mättat med smuts eller hur mycket vatten som behöver bytas ut under en diskcykel för att bibehålla diskresultatet. En grund och bred tank låter vattnet svalna lättare än en isolerad och smalare tank.  

Kroppen underhåller automatiskt lungorna varje dag. Dagligt underhåll är också mycket viktigt för diskmaskiner - på så sätt undviks behovet av akut astmamedicinering. Ofta tänker man att det räcker med sköljning för daglig rengöring av maskinen. Detta är fallet om maskinens kammare är rundad, eftersom smuts inte lämnas fastnar i maskinens hörn. Smutsen kan emellertid också vara liten, mikrobiell smuts, och då krävs det också fysiskt arbete för att rengöra maskinen. I sådana fall är ergonomi och arbetarnas säkerhet av största vikt. Till exempel är en kardborrestativ och en förlängningsarm till stor hjälp vid service av maskinen.   

Luften kan innehålla partiklar som kan vara skadliga att andas, och då behövs ett andningsskydd eller luftfilter för att rena luften som strömmar in i lungorna. På samma sätt kan vattnet som kommer in i diskmaskinen innehålla t.ex. kalkavlagringar. Ett externt vattenfilter kan användas för att filtrera bort kalkavlagringar ur vattnet, vilket förbättrar diskresultatet, förhindrar kalkavlagringar och förbättrar maskinens prestanda. Rätt diskmedel och sköljmedel har betydelse både för diskresultatet och för att hålla maskinen i gott skick.   

Bild: "Bara en ren och fungerande maskin kan producera ren disk", säger Anssi Kaikkonen, produktchef.


Ofta undrar man hur mycket vatten som går åt vid till exempel diskning. Ofta jämförs bara maskinens vattenförbrukning, men man bör också undersöka hur maskinen sköljer. Vissa maskiner använder en dubbel- eller trippelsköljning, där den första sköljningen använder vatten som redan har använts en gång. Den sista sköljningen med rent vatten samlas upp i en bassäng eller tank varifrån det sprutas på smutsdisken omedelbart efter diskfasen. Slutsköljningen är en ren slutsköljning. På detta sätt används ännu inte rent vatten för att skölja bort det mest tvättmedelsinnehållande vattnet, utan den sköljningen görs med vatten som har använts en gång. Först därefter utförs den slutliga sköljningen med nytt varmt vatten, vilket inte lämnar något sköljvatten på diskens yta.    

Låt oss slutligen ta en stund och tänka på en produkt som är svår att diska – flaskan, som vatten ofta serveras ur. Hur ser du till att detta föremål, som bär flytande mat, är rent?  

I en traditionell diskmaskin är mängden vatten som kommer in genom flaskans lilla öppning slumpmässig. Numera har man dock utvecklat specialdesignade funktioner för flaskor i tvättmaskiner för att säkerställa att både tvätt- och sköljvatten sprutas hela vägen in i flaskan. Detta gör att “kökslungorna” kan rengöra även de svåraste disken.   

Anssi Kaikkonen, produktchef, Metos Group

Vill du veta hur du kan få diskningen att fungera bäst för dig? Hör av dig till oss. 

Blogg: Diskning - kökets lungor
Wihuri Metro-tukun upea Konepajan tukku huokuu valoa - Metos toteutti tiloihin demokeittiön
Uusi Robusto tarjoaa ajattomia, modernilla twistillä nykypäivään istutettuja makuja
Bistro Dagmar - favoriträtter och en avslappnad atmosfär
Bra köksdesign ger effektivitet och smidighet i vardagen i ett professionellt kök
Håll dina professionella köksmaskiner i toppskick - spara pengar och vår planet