Tamperelainen opiskelija- ja lounasravintola Rata panostaa viihtymiseen

2025-11-10 09:14
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Ravintola Rata

Ravintola Rata on Tampereen Kalevan Hippoksen opiskelijakorttelissa sijaitseva lounas- ja opiskelijaravintola, joka tarjoaa ruokaa iltaan saakka. Ravintolan suunnittelua ohjasivat toive viihtyisästä tilasta ja Juveneksen vastuullisuusarvot.

Tampereen ylioppilaskunta TREY:n omistaman Juveneksen ravintola Rata sijaitsee Tampereella kampusalueen ulkopuolella, Hippoksen opiskelijakorttelissa. Rata on avoinna aamusta iltaan, ja ravintola on suunniteltu viihtyisäksi ja tyylikkääksi, ruokalamaisuutta vältellen. Monimuotoisuus näkyy muun muassa sekä sisustussuunnittelijan kädenjäljessä että Metoksen linjastoratkaisuissa. 


 

– Rata ei ole kampuksella toisin kuin opiskelijaravintolat yleensä. Opiskelija-asuntojen läheisyydessä sijaitseva ravintola palvelee ruokailijoita myös lounasajan ulkopuolella. Kun tilaa ryhdyttiin suunnittelemaan, siitä haluttiin monikäyttöinen tila, jossa opiskelijat myös viihtyvät aamusta iltaan. Halusimme välttää ruokalamaisuutta ja kolkkoutta, ja kiinnitimme paljon huomiota visuaalisuuteen. Sisään tullessa täytyy olla tunne, että astuu sisään ravintolaan, Itä- ja Länsi-Suomen aluejohtaja Anne Kopra-Rittola kuvaa lähtökohtia.

Ravintolan suunnittelussa ja toteutuksessa on ollut mukana kolme keskeistä tahoa: Juvenes, Metos ja sisustusarkkitehtitoimisto Inner. Tiiviillä yhteistyöllä kaikkien osapuolien ammattitaito ja asiantuntemus saatiin yhdistymään menestyksekkäästi kokonaisuudeksi, joka ottaa huomioon niin toiminnallisuuden kuin asiakaskokemuksen. 

Kopra-Rittola kertoo, että Juveneksen työpöydällä oli ravintolan käytännöllisyys, kun sisustusarkkitehti taas pohti erityisesti tunnelmaa ja ravintolamaisuutta. Lopullinen keittiön ja linjastojen kokonaisuuden suunnittelu sekä tarpeiden, toiveiden ja käytännön yhteen sovittaminen hoidettiin suoraan Metoksen ja sisustusarkkitehdin kesken.  

Radan linjasto on hyvä esimerkki Metoksen, Juveneksen ja sisustusarkkitehdin yhteistyöstä. Suunnittelussa otettiin huomioon sekä käytännöllisyys että ravintolamaisuuden korostaminen. Lämpöhauteiden sijaan linjasto rakentuu tasoista, joita voi käyttää monipuolisesti niin kylmien kuin lämpimien ruokien tarjoamiseen. Monipuoliset tasot taipuvat niin lounas- ja kahvilalinjastoksi kuin juhla- ja cocktailtarjoiluihinkin esimerkiksi irrotettavien lämpölamppujen ansiosta. 

Linjasto suunniteltiin ravintolan henkeen sopivaksi ja sen on toteuttanut puuseppä mittatilaustyönä. Monipuolisuuden ansiosta Rata voi toimia tarvittaessa myös vaikkapa iltatilaisuuksien näyttämönä.

Vastuullisuus ravintolan ytimessä

Juvenes on suomalainen, valtakunnallinen ravintola-, kahvila- ja ateriapalveluja tarjoava yritys, jolla on yli lähes 50 toimipistettä. Yli 2 miljoonaa ateriaa vuosittain tarjoileva yritys panostaa vastuullisuuteen. Juvenes onkin nimennyt luonnon sidosryhmäkseen ja pyrkii tekemään liiketoimintapäätöksiä, jotka tukevat ympäristön hyvinvointia.

Tämä vastuullisuuden vaade näkyi myös ravintola Radan laitevalinnoissa. Metos on toimittanut ravintolaan laitteiston, joka on suunniteltu energiatehokkuus ohjenuorana. Lisäksi laitekannasta löytyy muun muassa jäähdytyskaappi, jonka avulla ruoka saadaan nopeasti kylmäksi ja voidaan myydä hävikkiaterioina. 


 

– Vastuullisuus on meillä aidosti tärkeänä osana toimintaa, josta yksi esimerkki on hävikkiannosten myyminen. Viime vuonna myimme yli 47 000 hävikkiateriaa, kertoo Juveneksen kehityspäällikkö Nina Lyytinen.  

– Teemme vastuullisuuden lisäämiseksi päivittäin hyvin konkreettisia tekoja. Näihin kuuluu myös ravintoloidemme keittiö- ja laitesuunnittelu. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pyrimme aina valitsemaan energiatehokkaimman laitteen siihen käyttötarkoitukseen, johon laitetta suunnitellaan.


 

Suosio kasvattaa ravintolaa

Rata avattiin marraskuussa 2024, mutta suunnitteluprosessi aloitettiin ennen korona-aikaa, kun ravintolamaailma näytti erilaiselta.
– Alun perin ravintolakokonaisuutta mietittiin suuremmaksi, mutta koronasta alkaneen kehityksen vuoksi peruutimme hiukan volyymissa. Koronan jälkeen näytti siltä, että suunnitelmamme eivät uudessa tilanteessa vastanneet ennustettua kysyntää, kertaa Lyytinen.

Rata on kuitenkin osoittautunut hyvin suosituksi. 


 

Valmiina juhlakauteen

Monipuoliseksi suunniteltu tila antaa mahdollisuuksia moneen. Kun Radan lisätilakin on valmistunut ja viralliset avajaiset vietetty, ravintola voi taipua monenlaiseen toimintaan.

– Rata on pääosin nyt alkuun tarjonnut lounasta. Tilaa voi varmasti käyttää myös iltaisin ja viikonloppuisin tilausravintolamaisesti yksityistilaisuuksiin. Muunneltavuus on suunnitteluvaiheessa ollut tärkeässä roolissa, Kopra-Ritola kertoo.

– Radalla on vielä edessään ensimmäinen juhlakausi, jolloin monipuolinen linjasto voisi päästä testiin kunnolla. Seuraavaksi on siis aika katsoa, mihin kaikkeen tämä ravintola taipuu! sanoo Lyytinen. 


 

Ravintola Rata
Tamperelainen opiskelija- ja lounasravintola Rata panostaa viihtymiseen
metos marine
Designed for those who work at sea – the new Metos Marine website is here
Melkøya
A comfortable home in the harshest conditions
Valkeavuoren koulukampus
Valkeavuoren koulukampuksen keittiössä valmistuu kouluruokaa 4000 lautaselle
The automation of equipment offers options that make everyday kitchen work easier
Technology can help with labor shortages
Versatility is the key for changing situations in a store.
Multifunctional kitchen equipment help with everyday life at Prisma Ylöjärvi