Valkevuoren koulukampuksen keittiössä valmistuu kouluruokaa 4000 lautaselle

2025-10-01 07:28
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Valkeavuoren koulukampus

Kaarinaan loppukesällä valmistunut Valkeavuoren kampus on yksi Suomen suurimmista koulurakennuksista. Yhtenäiskoulussa opiskelee vajaa tuhat oppilasta, lisäksi tiloissa toimii päiväkoti sekä nuorten sosiaali- ja terveyspalveluja. Kampuksen valmistuskeittiön toimittajaksi valittiin Metos. 

Kampuksen rakentaminen alkoi jo alkuvuonna 2023. Metokselta projektissa oli alusta asti mukana keittiösuunnittelija. Kaarinan kaupungin ruokapalveluiden ammattilaiset kokosivat Metokselle kriteerit laitteista ja niissä tarvittavista ominaisuuksista, joiden pohjalta Metoksen keittiösuunnittelu lähti valmistelemaan tarpeisiin sopivaa kokonaisuutta.

- Suunnitteluvaiheessa on tärkeää tietää myös se, millaista ruokaa keittiössä valmistetaan ja pakataanko sitä myös jakelukeittiöihin. Kalusto suhteutetaan aina oppilasmäärään sopivaksi, Metoksen aluepäällikkö Kalle Teliranta sanoo.

Valmistuskeittiöstä jakelukeittiöihin

Valkeavuoren kampuksen keittiössä työskentelee kymmenen ruoka-alan ammattilaista, joiden käsistä valmistuu yli 4000 annosta päivän aikana. Kolmasosa niistä syödään paikan päällä, ja loput pakataan ja toimitetaan 13 jakelukeittiöön. Isojen annosmäärien valmistus asettaa rajoituksia ruokalistaan ja ruokien valmistamiseen liittyen. Tässä projektissa erityistä huomiota piti kiinnittää esimerkiksi ruokien pakkaamiseen vaadittaviin ratkaisuihin.

Meille tärkeintä ovat laitteiden toimivuus ja riittävä kapasiteetti, toimivat kulkureitit ja riittävän isot kylmiöt. Tänne keittiöön saimme mahtumaan enemmän uuneja ja patoja kuin aikaisempaan, joka on selkeä parannus, Kaarinan kaupungin ruokapalveluesimies Elina Lahtonen-Ruoho kiittelee.

Kuva: Kampuksen keittiöstä löytyy Metoksen Keravalla valmistettuja keittopatoja useassa eri koossa – 400 litraisena, 300 litraisena ja 100-litraisena. 


Metokselta löytyi vaihtoehdot koko valmistuskeittiön varustamiseen. Tilaan saatiin mahdutettua muun muassa painekeittokaappeja, isoja vaunutäytteisiä uuneja, induktioliesiä, pikajäähdytyshuone, jää- ja pakastinkaappeja, kylmiöitä ja pakastehuoneita. 

Kuva: Valkeavuoren kampuksen valmistuskeittiöön sijoitettiin viisi isoa vaunutäytteistä Metos iCombi yhdistelmäuunia. Dieettiruoille on varattu oma keittiö, ja sieltä löytyy vielä lisää uuneja. Dieettiannoksia valmistetaan päivässä monta sataa riippuen päivän ruokatarjonnasta.


Astianpesuosaston puolelta löytyvät astianpalautusyksiköt, tarjotinradat, esipesukone, astianpesukone ja kuivaajat sekä tarjotinpesukone, joiden kautta kulkee tunnissa 500 ruokailijan astiat. Kouluravintolassa ruokailevia varten hankittiin ruokalinjastot sekä pienemmille että isommille koululaisille ja päiväkotilapsille.

Kuva: Koulussa ruokailee päivän aikana 1400 asiakasta. Suunnittelussa piti kiinnittää erityistä huomiota astianpesuratkaisuihin, sillä tiskilinjaston pitää pystyä vastaamaan oppilasmäärää. Astianpesuyksiköstä pesukorit kulkeutuvat automaattisesti esipesukoneen kautta korikuljetinkoneeseen. Koneen perässä on kuivaaja sekä ketjukuljetinkaarre, joka siirtää korit kuivausrullaradalle. WD 21E touch -koneessa on toiminallisuuksina esipesu, kemiallinen pesu sekä kolmoisloppuhuuhtelu. Kone on yksi markkinoiden energiatehokkaimmista koneista.


 

Kuva: Kaikki Metoksen RST-kalusteet valmistetaan Suomessa ja niiden materiaalina käytetään kierrätettyä terästä.


Koulutus ennen käyttöönottoa

Ennen uuden tilan käyttöönottoa Metos käy aina kouluttamassa uusien laitteiden käytön henkilökunnalle. Jos käyttökoulutuksen jälkeen tulee esiin ongelmatilanteita, on asiakkaan käytössä Metoksen huoltotiimi. Varsinkin isoissa kohteissa tulee usein tarvetta pienille muutoksille, koska alkuperäiset suunnitelmat eivät välttämättä aina toimi arjessa niin hyvin kuin oltiin ajateltu. Korjaukset ja muutostyöt pyritään hoitamaan aina nopeasti, jotta asiakkaan arki olisi mahdollisimman sujuvaa.

- Meidän roolimme on iso tällaisissa projekteissa, ja tiedämme oman vastuumme. Tärkeintä on, että lapset saavat ruokansa lämpimänä ja siinä aikataulussa kuin se on suunniteltu, Teliranta sanoo.

Kuva: Ruokalinjastot suunniteltiin erikseen pienemmille ja isommille käyttäjille. Pienten puolella ruokalinjaston korkeus on 750 mm, isommilla 900 mm.
Valkeavuoren koulukampus
Valkevuoren koulukampuksen keittiössä valmistuu kouluruokaa 4000 lautaselle
The automation of equipment offers options that make everyday kitchen work easier
Technology can help with labor shortages
Versatility is the key for changing situations in a store.
Multifunctional kitchen equipment help with everyday life at Prisma Ylöjärvi
Metos, keittiö- ja koulutuspäällikkö Petri Simonen
Metos utbildningstjänster förser professionella kök med verktyg och nya perspektiv
Vieraskynä ammattikeittiö
Vieraskynä: Hyvähenkinen keittiötiimi on onnellisen ammattikeittiön tukipilari
Pasi Iljo är Säljchef för service på Metos Finland.
Undvik avbrott i köket – Regelbundet underhåll är grunden för ett fungerande storkök