Professional dishwashing

Astianpesukoneet ja astianpesuratkaisut ammattikeittiöihin

Astianpesu on olennainen osa ammattikeittiön toimintaa. Se käsittää koko tapahtumaketjun likaisten astioiden palautuksesta puhtaiden astioiden säilytykseen ja sisältää pesemistä, puhdistamista, siirtämistä sekä lajittelua. Lopputulos, eli puhtaat astiat, ovat usean osatekijän summa. Pesutulokseen vaikuttavien tekijöiden tunteminen, oikeat laitevalinnat sekä niiden oikea käyttö ja huolto ovat perusedellytyksiä onnistuneelle lopputulokselle. 

 

Ammattikeittiöiden astianpesun tavoitteet

 

Miellyttävään ruokailuun kuuluu ympäristön, henkilöiden, astioiden ja välineiden ehdoton puhtaus, ja se määritellään myös viranomaisten taholta. Pohjoismaista elintarvikealan suositusta valvoo Suomessa Ruokavirasto. Astian pinnalla ei saa olla näkyvää likaa, ja sen pinnalla saa olla maksimissaan sata mikrobia. Astian tulee olla kuiva. Nyrkkisääntönä voi pitää, että astioiden tulee olla kuivia minuutin kuluessa koneesta ottamisen jälkeen. 

Pestävien astioiden määrä ja laatu aiheuttavat omat kriteerinsä astioiden käsittelyketjulle. Astioiden kierron tulee sujua tehokkaasti, turvallisesti ja työntekijöiden kannalta ergonomisesti. Käsin nostettavat taakat, kuten pesukorit ja astianpinot, eivät saa olla liian raskaita. Olennainen osa työviihtyvyyttä ovat myös alhainen melutaso, hyvä valaistus, ilmastointi sekä oikea työskentelylämpötila. 

Astianpesun tavoite on tuottaa puhtaita astioita lyhyessä ajassa, mahdollisimman kustannustehokkaasti sekä miellyttävässä työympäristössä. 
 

Anssi Kaikkonen Metos Astianpesu ammattikäyttöön
"Keittiö on kodin sydän", sanotaan. Myös ammattikeittiöissä se on toimintojen keskipiste, josta sydämen tapaan ravintoa pumpataan asiakkaille astioiden avulla. Tässä vertauskuvassa astianpesu puolestaan on keuhkot, joiden avulla keittiö hengittää.
Lue blogi

Toimiva ammattikeittiön astianpesuosasto  

 

Astianpesuosaston suunnittelun lähtökohtia ovat esimerkiksi keittiötyyppi, eli onko kyseessä esimerkiksi ravintola, henkilöstöruokala, koulu tai sairaala, ruokailijamäärä, astiasto ja sen määrä, kiertonopeus, muoto sekä materiaalit, huonetilat ja kulkuväylät, pesuun varattu aika sekä kustannukset. 

Ammattikeittiön astianpesu on kokonaisuus, jossa astianpesukone on vain yksi palanen – toki tärkeä sellainen. Astianpesujärjestelmään kuuluu astioiden palautus pesuosastolle, ruokajätteiden poisto, astioiden lajittelu ja koritus, pesu, huuhtelu sekä kuivaus, ja astioiden säilytys ja niiden siirto tarjoilupisteisiin. 

Nämä toiminnot kytketään yhteen jatkuvaksi joustavaksi toimintaketjuksi. Ratkaisumalli suunnitellaan aina tapauskohtaisesti. 

Astianpesu kuluttaa paljon vettä, sähköä ja pesuaineita. Astianpesun valinnoilla voidaan vaikuttaa paljon keittiön ympäristökuormaan.

Ammattikeittiössä astianpesu kuormittaa eniten ympäristöä.

Mikä astianpesukone sopii parhaiten sinun ammattikeittiöösi?  

 

Ammattikäyttöön tarkoitetut astianpesukoneet jaotellaan eri konetyyppeihin. Joskus oikean laitteen valinta juuri omaan ammattikeittiöön voi olla haastavaa, sillä tyyppejä löytyy useita erilaisia ja niiden sisälläkin löytyy vielä useita erilaisia malleja. Kun laite on valittu oikein, palvelee se käyttäjäänsä kaikista parhaiten, joten eri koneisiin ja niiden ominaisuuksiin kannattaa perehtyä huolella.

Pöydänaluskoneet ovat kätevä valinta pieniin tiloihin, kuten baareihin ja päiväkoteihin, ja sopivat lasien ja astioiden pesuun. Kupukoneet taas tarjoavat ergonomisen ratkaisun keskikokoisiin ja suuriin ammattikeittiöihin. Patapesukoneet on suunniteltu suurkeittiöihin, joissa pestään isoja astioita ja laitteiden osia. Raepesukoneet puolestaan käyttävät biohajoavia rakeita kiinnittyneen lian poistamiseen ja ne sopivat raskaisiin pesutarpeisiin. Korikuljetinkoneet ovat suurkeittiöiden tehokkaita kapasiteettiratkaisuja, joissa optimoidaan veden ja energian käyttö. Tappimattokoneet puolestaan ovat joustavia, suuren kapasiteetin koneita, jotka räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan. 

Lue koko artikkeli astianpesukonetyypeistä

Lue lisää astianpesusta:

Blogi: Astianpesu – keittiön keuhkot 

Astianpesukoneen puhdistus – puhdas kone, puhtaat astiat

Kupukoneen ergonomia rakentuu työpisteajattelun ympärille

Tutustu astianpesun valikoimaamme verkkokaupassa

Haluatko tietää lisää? Asiantuntijamme auttavat mielellään.