Metos – yli sata vuotta osaamista 

Metoksen historia ulottuu vuoteen 1922 saakka, jolloin Metalliteos Oy perustettiin ”kaikenlaisen metalliteollisuuden harjoittamiseen Helsingin kaupungissa”. Kaksi sotaa, omistajanvaihdokset, muutokset tuotevalikoimassa, maailmanlaajuinen pandemia ja muut ympäristön asettamat haasteet ovat tuoneet matkaan omat mutkansa Metoksen historiassa. Perustajien sinä päivänä aloittama työ on haasteista huolimatta johtanut siihen, että Metoksesta on kasvanut sadan vuoden aikana ammattikeittiölaitteiden huippuosaaja. 

Metos opetteli yhtenä ensimmäisten joukossa työstämään uutta mullistavaa materiaalia, ruostumatonta terästä, ja löysi sitä kautta tiensä suomalaisiin ammattikeittiöihin. Yrityksen juridinen nimi on vuosien saatossa muuttunut, mutta tuotemerkki, Metalliteos-sanasta lyhennetty Metos on vakiinnuttanut paikkansa ammattikeittiöalan markkinajohtajana ja ykkösosaajana sekä yhtenä suurimmista eurooppalaisista alan yrityksistä.
 

Ensimmäinen suuri tilaus oli nappikauppaa 

Ensimmäisinä vuosina aloittelevassa yrityksessä tehtiin varsin sekalaisia metallialan töitä, kuten vöitä tenniksen pelaajille. Ensimmäinen merkittävä asiakas oli Suomen puolustusvoimat. Nuori itsenäinen valtio tarvitsi omalle armeijalleen asepuvut ja niihin kestävät napit. Nämä armeijan leijonanapit olivat Metoksen ensimmäinen sarjavalmisteinen tuote. Metos valmisti puolustusvoimille myös muun muassa suksisiteitä ja telttakamiinoita. 

Alkuaikoina Metoksen tuotekirjo oli varsin laaja, ja erilaisia laitteita tehtiin suurkeittiöiden lisäksi sairaaloille, elintarviketehtaille, kemianteollisuudelle ja tekstiiliteollisuudelle. Yhdistäväksi tekijäksi muodostui kuitenkin raaka-aine.  
Kuva Turun Museokeskus

Metos on suomalaisen metalliteollisuuden uranuurtaja ja ammattikeittiöalan markkinajohtaja

Metos teki jo 20-luvun lopussa metallituotteita uudesta materiaalista, ruostumattomasta teräksestä. Opit uuden ja vaikeasti hallittavan materiaalin käsittelyyn haettiin Yhdysvalloista ja Pohjoismaista. Siitä lähtien Metos on ollut ruostumattoman teräksen taitaja. Ttaito käsitellä metallia on ollut yrityksen ydinosaamista lähes alusta saakka, jo sata vuotta sitten.

Ensimmäiset yksittäiset suurkeittiölaitteet valmistettiin jo 20-luvun lopulla, kun OTK:n margariinitehdas sai käyttöönsä ruostumattomia altaita vuonna 1929. Ensimmäiset suurkeittiöihin päätyneet Metos-tuotteet olivat ruostumattomasta teräksestä valmistettuja pöytälevyjä, ja ensimmäiset ruostumattomat ammattikeittiön keittopadat valmistuivat vuonna 1931 Paimion parantolaan. 

Merkittävin ammattikeittiöalan ulkopuolinen sarjatuote oli sähkökiuas. Vuonna 1938 SOK:n Vaasan aluekonttoriin toimitettu kiuas, jonka koelöylyt otettiin rantasaunassa Tuusulassa Rusutjärvellä, on tiettävästi maailman ensimmäinen tehdasvalmisteinen sähkökiuas. Kiukaita toimitettiinkin 1960-luvulla Japaniin ja Yhdysvaltoihin saakka. Kiukaiden valmistuksesta luovuttiin lopulta vuonna 1983.

Suurten keittiöprojektien toimittaminen on ollut Metoksen ydinosaamista jo 1930-luvulta lähtien. Ensimmäisenä mittavana, kaikki keittiölaitteet sisältävänä projektina, pidetään Alkon Salmisaaren keittiötä. Keittiö valmistui juuri ennen talvisodan syttymistä. 

Merkittäviä ruostumattomilla laitteilla varustettuja suurkeittiöitä laskettiin Suomessa olevan noin 300 kappaletta 1930-luvun lopulla. Alan suurimpana suomalaisena valmistajana oli jo silloin Oy Metalliteos. Vuoden 1952 lopulla todettiin Metoksen valmistamia keittiölaitteita olevan yli 2000 suurkeittiössä.

Metoksen rooli markkinajohtajana on siitä saakka vahvistunut ja pysynyt. 
Kuva Presidentti Urho Kekkosen virka-asunnon henkilökuntaa Tamminiemessä, Metoksen keittiössä vuonna 1956. Kuva Museovirasto/UA Saarinen.
Kuva Helsingin kaupungin Elintarvikekeskus Helsinginkadulla 1940-luvun alussa.  Foto Roos - Helsingin kaupunginmuseo

Kestäviä patoja alusta saakka

Vuonna 1940 Metos valmisti laitteita ensimmäisiin Helsingin olympialaisiin. Kisat jäivät toisen maailmansodan vuoksi pitämättä, mutta laitteet eivät jääneet viratta – sen sijaan ne pääsivät todelliseen tehokäyttöön. Padat valjastettiin palvelemaan kaupungin ruokahuollon asiakkaita, ja niillä valmistettiin 20 000 annosta päivässä. Padat kestivät käytössä lähes 40 vuotta, ja yksi niistä on tänä päivänä kunniapaikalla Metos Centerissä. Patojen kestävyydestä kertoo hyvin se, että kyseinen yksilö oli edelleen täydessä käyttökunnossa. 
Metoksen padat ovat tänä päivänä maailman parhaat. Sen lisäksi, että ne ovat edelleen äärimmäisen kestäviä, niihin kehitetään koko ajan uusia ominaisuuksia, jotka palvelevat asiakaskuntaamme juuri oikealla tavalla. Patamme ovatkin herättäneet kiinnostusta myös muualla maailmassa. Patoihin liittyviä ratkaisujamme on patentoitu ja ne on konseptoitu asiakkaitamme parhaiten palvelevaksi kokonaisuudeksi.

Virstanpylväitä maailman parhaan padan matkassa maailmalle

Vuonna 2009 toimitimme Abu Dhabissa Workers Villagen ruokalakompleksiin 16 Metos Proveno-pataa, jotka ovat ympärivuorokautisesti valmistamassa 120 000 ateriaa vuorokaudessa tuhansille alueelle majoitetuille rakennustyöntekijöille.

Ensimmäinen toimituksemme Brasiliaan tapahtui vuonna 2018 Albert Einsteinin sairaalalle São Pauloon. Maan johtavan cook-chill-konsultin Armando Puccin suunnittelema keittiö oli ensimmäinen laatuaan maassaan. Metos Proveno -kombipadat ja Metos Dos 2 -pumppujärjestelmä antoivat kokkitiimille mahdollisuuden ergonomisesti sekä työtä ja kiirettä vähentäen valmistaa ruokaa kerralla suurissa erissä ja annostella sen GN-astioissa kylmävarastoitavaksi useiden viikkojen ajaksi.

Kiina on ylivoimaisesti suurin vientimaamme patojen ja paistinpannujen osalta. Suuren vientialueen lukemattomista referensseistä erikoisimmasta päästä on 3 800 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva hotelli Hilton Shigatse Tiibetissä, jonne toimitimme Metos Viking-pataryhmän vuonna 2021.

Vuonna 2021 Metos Manufacturing toimi jo yli 40 maassa. Vuonna 2023 Metos Manufacturing nimi vaihtui Metos Cooking Solutioniksi. 

Kuva Abu Dhabi Workers Village

Metos on kasvanut koko Suomea palvelevaksi asiantuntijaksi

Sodan jäljet alkoivat peittyä 1950-luvulla, jolloin optimismin ja jälleenrakentamisen vauhti tarttui myös Metokseen. Koska osaajia ei ollut, päätettiin niitä kouluttaa itse. Metos palkkasi kotitalousopettajia kouluttajiksi ja aloitti keittiösuunnittelun. Keittiösuunnittelun ja muiden palvelujen kehittyessä Metokselta edellytettiin pelkän laitetoimittajan sijaan asiantuntijan roolia. 

1960-luku oli voimakkaan kasvun aikaa Suomen sisällä, ja tuolloin mietittiin tapoja palvella entistä paremmin koko Suomen tarpeita. Alueellisia myyntikonttoreita perustettiin ensiksi Ouluun, sitten Turkuun, Tampereelle ja Kuopioon. 

Myös huoltopalveluiden kehittäminen otettiin sydämen asiaksi, sillä keittiöiden laitekannan kasvaessa huollosta tuli yhä tärkeämpi osa palvelukokonaisuutta. Huoltotoimintaa oli tehty yhtä kauan kuin laitevalmistustakin, mutta kun huolto erotettiin omaksi palveluyksikökseen, sille voitiin taata tarvittavat resurssit ja sen toimintaa pystyttiin kehittämään paremmin. Nykyinen koko Suomen kattava huoltoverkosto rakentui 1990-luvulla, jolloin Metoksesta tuli alan ainut toimija koko maassa, joka kykeni tarjoamaan oman huoltoverkostonsa asiakkailleen.

Kuva Bjarne Ahlskog Metos Finnchef-uunia huoltamassa.
Kuva Grandeur of the Seas on yksi Royal Caribbean International -varustamon aluksista. Se on rakennettu Kvaerner Masa-Yardsin Hietalahdentelakalla, Helsingissä. Laiva otettiin käyttöön joulukuussa 1996.

Kansainvälisempi rooli alkoi muodostua jo 70-luvulla

Metoksesta alkoi tulla kansainvälisempi toimijo jo 70-luvun alussa, jolloin Metos laajeni Ruotsiin perustamalla ensimmäisen ulkomaalaisen tytäryrityksen nimeltä Metos Storkök Ab. 

Yksi kasvualue oli laivapuoli, joka laajeni 80-luvulla, ja monet Suomessa ja maailmalla valmistetut loistoristeilijät varustettiin Metoksen keittiölaitteilla. Vuosikymmenen alussa Metoksen vienti oli ensimmäistä kertaa suurempi kuin kotimaan myynti.

Yritysostot Metoksen kasvun vauhdittajana 

Vuonna 1959 Instrumentarium osti Metoksen osake-enemmistön ja yrityksestä tuli osa pörssissä noteerattua monialayhtiötä.

Instrumentariumin omistama Metos ja Hackmanin suurkeittiöyksikkö yhdistyivät vuonna 1994 ja syntyi Hackman Metos Oy Ab. Yrityksen osake-enemmistön omisti aluksi Hackman. Instrumentarium jäi aluksi vähemmistöosakkaaksi ja luopui neljä vuotta myöhemmin omistuksestaan, jolloin pörssiyritys Hackman Oyj jäi Metoksen ainoaksi omistajaksi.

1990-luvun lopulla käynnistyi voimakas Metoksen kasvuvaihe ja kansainvälistyminen. Vuonna 1998 kirjattiin kahdeksan yritysostoa. Suomessa Metos osti Pakkaskoneen.

Vuonna 2002 Metos laajensi toimintaansa Italiassa, josta se osti useita valmistavia yksikköjä. Vuosina 2002-2003 Metos laajensi toimintaansa Belgiassa ja Hollannissa ostamalla valmistukseen ja projektitoimituksiin keskittyviä yrityksiä. Vuonna 2004 ammattikeittiölaitteisiin keskittynyt italialainen Ali Group kiinnostui Metoksesta ja osti pörssissä noteeratun Hackman Oyj:n koko osakekannan. Näin Hackman poistui Helsingin pörssistä ja Metos sai jälleen uuden omistajan. Hackmanin Iittala-merkin alle keskitetty kulutustavarapuoli myytiin pois ja on tänä päivänä osa Fiskars Oyj:tä.

Metos jatkaa tänä päivänä toimintaansa Ali Groupin itsenäisenä liiketoimintayksikkönä. Olemme jatkuvasti tehostaneet ja kehittäneet omaa tuotantoamme Keravalla ja Sorsakoskella, sekä panostaneet tuotekehitykseen. Maantieteellisen kattavuutemme ansiosta pystymme palvelemaan asiakkaitamme yli maiden rajojen. 

Edelläkävijä jo sata vuotta

Sadan vuoden aikana Metos on ollut Suomen markkinoilla alalla voimakas edelläkävijä ja vastannut aina nopeasti siihen, mitä muualla Euroopassa ja maailmalla suurkeittiösektorilla tapahtuu. Samalla, kun Metos on vienyt alaa eteenpäin aktiivisesti, on se tuonut asiakkaiden ulottuville uusia asioita, joilla he ovat pystyneet kehittämään omaa toimintaansa ja saamaan kilpailuetua. 

Tämä on edelleen toimintamme tarkoitus – autamme ammattikeittiöitä menestymään. 

Vuosien varrella Metos on osannut ennakoida ympäristön ja toimialan muutoksia ja kyennyt reagoimaan niihin, oli sitten kyse uusista innovaatioista, uudesta kasvusta ja alan trendeistä, uusista kohderyhmistä tai uusista asiakastarpeista. Kun Suomen ravintolat ovat alkaneet kasvaa, on yritykseen palkattu ravintoloiden asiantuntijoita niin suunnitteluun kuin myyntiinkin. Kun myymäläkeittiöitä alettiin rakentaa, on Metos ollut niissä vahvasti mukana niitä kehittämässä. Kun uusia osaajia on tarvittu alalle, on Metokseen perustettu oma ammattikoulu. Metoksen toimintaan on aina vahvasti liittyneet innovaatiot: Metoksen seinien sisällä ovat nähneet päivänvalon niin ensimmäiset Suomessa valmistetut mikroaaltouunit kuin maailman ensimmäinen tehdasvalmisteinen sähkökiuaskin. 

Innovaatiotoiminta ja edelläkävijyys on edelleen vahvasti läsnä toiminnassamme.

Tiesitkö, että…? 

• Metoksen perustajassa Aare Leikolassa oli ripaus keksijää, sillä hänellä oli useita patentteja. Yksi on myönnetty vuonna 1933 ysköskuppien pesu- ja desinfiointikoneelle, joita Metoksessa valmistettiin tuberkuloosin riehuessa Suomessa. 

• Kiuas on ollut Metoksen menestynein kuluttajatuote ja Metos olikin maailman ensimmäinen tehdasvalmisteisen sähkökiukaan valmistaja. Kiuasmallisto oli nimeltään Metos Sisu.

• Metoksen ensimmäinen massatilaustuote oli Suomen puolustusvoimien armeijan leijonanapit.

• Metos valmisti Suomen ensimmäisen mikroaaltouunin Metos Micronic vuonna 1965.

• Yksi erikoisimpia Metos-tuotteita on ollut Delfin-vesipolkupyörä. 

• Vuosien varrella Metos on valmistanut myös kuluttajatuotteita. Isovanhempien ullakolta saatat löytää esimerkiksi kestäviä Metos-merkkisiä säästölippaita.

• Ruostumattoman teräksen ylijäämäpaloille on keksitty jos jonkinlaista käyttöä. Yksi parhaita tuotteita oli tuhkakuppi, joka pääsi myös puolustusvoimien tilauslistalle.

• Painekeittokaappimme ovat käytössä Etelämantereella saakka.
Finlandia katsaus 474 Suomi-Filmi Oy, Kansallinen Audiovisuaalinen Arkisto