Linkit display template

tämä linkkimalli toimii niin, että tehdään display template page, jolloin kaikki sivut tulevat samalle pohjalle

Tai sitten normaali sivu, jossa sisältö mäpätään artikkelista

Astianpesukoneet ja astianpesuratkaisut ammattikeittiöihin

Astianpesu on olennainen osa ammattikeittiön toimintaa. Se käsittää koko tapahtumaketjun likaisten astioiden palautuksesta puhtaiden astioiden säilytykseen ja sisältää pesemistä, puhdistamista, siirtämistä sekä lajittelua. Lopputulos, eli puhtaat astiat, ovat usean osatekijän summa. Pesutulokseen vaikuttavien tekijöiden tunteminen, oikeat laitevalinnat sekä niiden oikea käyttö ja huolto ovat perusedellytyksiä onnistuneelle lopputulokselle. 

 

Ammattikeittiöiden astianpesun tavoitteet

Miellyttävään ruokailuun kuuluu ympäristön, henkilöiden, astioiden ja välineiden ehdoton puhtaus, ja se määritellään myös viranomaisten taholta. Pohjoismaista elintarvikealan suositusta valvoo Suomessa Ruokavirasto. Astian pinnalla ei saa olla näkyvää likaa, ja sen pinnalla saa olla maksimissaan sata mikrobia. Astian tulee olla kuiva. Nyrkkisääntönä voi pitää, että astioiden tulee olla kuivia minuutin kuluessa koneesta ottamisen jälkeen. 

Pestävien astioiden määrä ja laatu aiheuttavat omat kriteerinsä astioiden käsittelyketjulle. Astioiden kierron tulee sujua tehokkaasti, turvallisesti ja työntekijöiden kannalta ergonomisesti. Käsin nostettavat taakat, kuten pesukorit ja astianpinot, eivät saa olla liian raskaita. Olennainen osa työviihtyvyyttä ovat myös alhainen melutaso, hyvä valaistus, ilmastointi sekä oikea työskentelylämpötila. 

Astianpesun tavoite on tuottaa puhtaita astioita lyhyessä ajassa, mahdollisimman kustannustehokkaasti sekä miellyttävässä työympäristössä. 
 

Toimiva ammattikeittiön astianpesuosasto  

Astianpesuosaston suunnittelun lähtökohtia ovat esimerkiksi keittiötyyppi, eli onko kyseessä esimerkiksi ravintola, henkilöstöruokala, koulu tai sairaala, ruokailijamäärä, astiasto ja sen määrä, kiertonopeus, muoto sekä materiaalit, huonetilat ja kulkuväylät, pesuun varattu aika sekä kustannukset. 

Ammattikeittiön astianpesu on kokonaisuus, jossa astianpesukone on vain yksi palanen – toki tärkeä sellainen. Astianpesujärjestelmään kuuluu astioiden palautus pesuosastolle, ruokajätteiden poisto, astioiden lajittelu ja koritus, pesu, huuhtelu sekä kuivaus, ja astioiden säilytys ja niiden siirto tarjoilupisteisiin. 

Nämä toiminnot kytketään yhteen jatkuvaksi joustavaksi toimintaketjuksi. Ratkaisumalli suunnitellaan aina tapauskohtaisesti.