Bistro Dagmar – lempiruokia ja rentoa fiilistä

27.3.2024 8:19
Bistro Dagmar Mikko Nyman Metos

Loppuvuodesta 2023 avattu Dagmar Bistro & Wine Bar on tyylikäs ja rento kohtaamispaikka, joka tarjoilee puhtaita, selkeitä makuja sekä sesongeista ja tunnelmista ammentavaa bistroruokaa. Keittiöpäällikkö Mikko Nymanin tavoitteena on luoda kulmakuppila, johon halutaan palata.

Ravintolayhtiö Oy Botta Ab laajeni ensimmäistä kertaa Ostrobotnia-kiinteistön ulkopuolelle, kun kaikelle kansalle tarkoitettu, noin satapaikkainen rento korttelibistro ja viinibaari aukesi Dagmarinkadulle. Keittiöpäällikkö Mikko Nyman kokkaa yhdessä tiiminsä kanssa Dagmarissa lempiruokia kaikkialta maailmasta. 

– Ollaan tosi helposti lähestyttävä ravintola, ja se fiilis ulottuu myös meidän tekemiseen. Meillä kaikki osallistuvat siihen pohdintaan, mitä ruokalistalle laitetaan, ja paljon ideoita onkin yhdessä löytynyt. Niitä sitten testaillaan tuotannossa, ja jos idea osoittautuu toimivaksi ja tarjoiluun sopivaksi, niin ruoka otetaan listalle, hän kertoo.

Dagmarin annokset ovat bistromaisia, ja ne on tarkoitettu syötäviksi yksin tai jaettavaksi. 

– Hyvää, vaihtuvaa tarjontaa, vastuullisesti ja sesonkiin perustuen, Mikko kuvailee ruokatarjontaa.

– Esimerkiksi juuri nyt meillä on erikoisuutena listalla mangalitsaporsasta, jota varten ostimme kokonaisen ruhon. Näin saamme siitä kaikki osat käyttöön ja sillä tavalla myös kunnioitamme raaka-ainetta ja vähennämme hävikkiä.

– Halusimme tuoda Töölöön olohuonemaisen, helposti lähestyttävän ravintolan. Tänne ovat tervetulleita ihan kaikki vauvasta vaariin. Onkin ollut ilahduttavaa huomata, että paikka on löydettykin hyvin ja esimerkiksi vakituisiakin asiakkaita jo on, Mikko iloitsee. 

– Kesällä avaamme vielä reilu 60-paikkaisen terassin, joten sen myötä täällä on reilusti tilaa rentoutua ja nautiskella kesästä! 

Bistro Dagmariin voi piipahtaa vaikkapa lasilliselle. 


 

Keittiössä on tärkeää toiminnallisuus 

Ravintolan kaikki tilat kävivät läpi täydellisen muodonmuutoksen. Ravintolan keittiön suhteen Mikolle oli tärkeää toiminnallisuus sekä se, että keittiössä pystyy työskentelemään sujuvasti juuri sen hetken tarpeen mukaan. Lisäksi tärkeää oli hyödyntää keittiön neliöt tehokkaasti. 

– Laitteiden toiminnallisuus ja niiden sijoittelu ratkaisee paljolti, mitä keittiössä voidaan jatkossa tehdä. Meillä tavoitteena oli ennen kaikkea toiminnallinen keittiö, jossa pystytään järkevästi tekemään töitä, hän selventää. 

Keittiön ergonomiaan liittyvät asiat olivat Mikon mielestä helppo ratkaista, koska ne sisältyvät valmiiksi hankittujen laitteiden ominaisuuksiin. 

– Laitteiden suhteen ergonomia on Metoksen puolelta niin valmiiksi pureskeltua, ettei meidän tarvinnut sen enempää niitä itse miettiä. Ergonomiset laitteet, säädettävät pöytätasot ja pyörillä liikuteltavat ratkaisut olivat meille tärkeitä, hän pohtii. 

Tavoitteena oli saada aikaan toiminnallinen keittiö, jossa työteko on järkevää.


Suunnitelmat heräsivät eloon piirustusten jälkeen Metoksen keittiösuunnittelijoiden käyttämällä 3d-mallinnuksella, joka auttoi hahmottamaan tilan vielä paremmin ennen niiden valmistumista.

– Esimerkiksi välimatkat keittiössä aukesivat paljon paremmin mallinnuksen kautta, ja mukautimmekin suunnitelmia vielä niiden perusteella, Mikko kertoo.

– Keittiö onnistui todella hyvin, vaikka tiesimme jo valmiiksi, että näihin neliöihin olisi haastavaa saada kaikki haluamamme mahtumaan. Meidän ei tarvinnut luopua mistään haluamastamme. Meillä on nyt laaja valikoima hyviä laitteita, joiden avulla saamme tehtyä kaiken, mitä ikinä haluammekaan tehdä. 

"Keittiö onnistui tosi hyvin", iloitsee keittiöpäällikkö Mikko Nyman.

Keittiöön tuli myös niin uusia laitteita, ettei henkilöstöllä ollut niistä aiempaa kokemusta. Metoksen kouluttaja piti laitteisiin käyttökoulutuksen, joka auttoi saamaan laitteet heti käyttöön. 

– Koulutus avasi hyvin sitä, mitä kaikkea näillä laitteilla päästään tekemään. Nyt nämäkin laitteet ovat meillä päivittäisessä käytössä, Mikko kertoo.
Hän arvostaa myös keittiölaitteiden huoltopalvelun toimivuutta ja nopeutta. Koska laitteet ovat jatkuvassa päivittäisessä, kovassa käytössä, huollon toimivuus on ravintolan toiminnan onnistumisen kannalta oleellista. 

– Metoksen kanssa kaikki on sujunut hyvin, yhteistyö on ollut kaikin puolin toimivaa, Mikko toteaa lopuksi. 

Lue myös: Hyvällä keittiösuunnittelulla tehokkuutta ja sujuvuutta ammattikeittiön arkeen

Tutustu Metoksen koulutuspalveluun

Dagmar Bistro Wine & Bar sijaitsee osoitteessa Dagmarinkatu 4, 00100 Helsinki. Lounasta tarjoillaan arkisin klo 11-14, AfterWorkista nautiskellaan ti-pe klo 14-17 ja lempiruokia on saatavana ti-pe klo 17 alkaen ja lauantaisin koko päivän.

Ravintolan johtaja Annamari Holmborg toivottaa kaikki tervetulleiksi.
Uusi Robusto tarjoaa ajattomia, modernilla twistillä nykypäivään istutettuja makuja
Bistro Dagmar – lempiruokia ja rentoa fiilistä
Hyvällä keittiösuunnittelulla tehokkuutta ja sujuvuutta ammattikeittiön arkeen
Huolla ammattikeittiölaitteet säännöllisesti – säästät rahaa ja ympäristöä
Metos Viron myyntijohtaja sai tunnustuksen Viron puolustusministeriöltä
Keittiömestari Hans Välimäki on luottanut Metoksen ammattikeittiöratkaisuihin koko uransa ajan