Blogi: Astianpesu - keittiön keuhkot

4.6.2024 9:07
Anssi Kaikkonen Metos

”Keittiö on kodin sydän”, sanotaan. Myös ammattikeittiöissä se on toimintojen keskipiste, josta sydämen tapaan ravintoa pumpataan asiakkaille astioiden avulla. Tässä vertauskuvassa astianpesu puolestaan on keuhkot, joiden avulla keittiö hengittää. Huolellisella astianpesulla astiat puhdistuvat käytön jälkeen, ja ne ovat taas valmiina viemään ravintoa turvallisesti eteenpäin.  

Tuota kuvausta olen käyttänyt, kun puhutaan astianpesun tärkeydestä.  

Jos keuhkoissa on ylimääräistä, ne eivät toimi täysin. Aivan samalla tavalla vain puhdas ja toimiva kone voi saada aikaan puhtaita astioita. Kun ravinto virtaa asiakkaiden lautasille puhtailla astioilla, se mahdollistaa turvallisen ruokailun.  

Elämässä meillä on erilaisia tarpeita keuhkoille, sillä esimerkiksi paljon urheileva tarvitsee enemmän keuhkoiltaan kuin rauhallisemmin ja satunnaisemmin lenkkeilevä. Myös astianpesukoneiden valinnalle on erilaisia tarpeita ja valinnassa kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että koneessa riittää tehoa puhdistaa juuri ne astiamallit, joita itsellä on käytössä. Koneen ominaisuuksia vertaillaan monella tavoin, mutta millä on vaikutusta pesutulokseen? Allastilavuus sekä altaan malli vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti vesi kyllästyy liasta tai miten paljon vettä täytyy vaihtaa pesusyklin aikana, jotta pesutulos säilyy. Matalassa ja leveässä altaassa vesi pääsee jäähtymään helpommin kuin eristetyssä ja kapeammassa altaassa. 

Elimistö huoltaa keuhkoja automaattisesti päivittäin. Myös astianpesukoneiden osalta päivittäinen huolto on erittäin tärkeää – näin voidaan välttää akuuttia astmalääkitystä. Usein ajatellaan, että koneen päivittäiseen puhdistukseen riittää huuhtelu. Näin onkin, mikäli koneen muotoilu on pyöristettyä, koska tällöin lika ei jää lepäämään koneen nurkkiin. Lika voi kuitenkin olla myös pientä, mikrobipitoista likaa, jolloin koneen puhdistukseen tarvitaan myös fyysistä työtä. Tällöin ergonomia ja työntekijän turvallisuus on erittäin tärkeää. Esimerkiksi levykehys ja jatkovarsi ovat oiva apu koneen huollossa.  

Ilmassa voi olla hengitystä haittaavia partikkeleita, jolloin tarvitaan hengityssuojainta tai ilmansuodatinta puhdistamaan keuhkoihin virtaavaa ilmaa. Samoin astianpesukoneeseen tulevassa vedessä voi olla esimerkiksi kalkkia. Ulkoisella vedensuodattimella voidaan suodattaa tuota kalkkia pois vedestä, jolloin pesutulos paranee, koneeseen ei pääse kertymään kalkkia ja kone toimii paremmin. Oikeilla pesu- ja huuhteluaineilla on vaikutusta sekä astioiden puhdistumiseen että koneen säilymiseen käyttökuntoisena.  

Kuva: "Vain puhdas ja toimiva kone voi saada aikaan puhtaita astioita", sanoo tuotepäällikkö Anssi Kaikkonen.


Usein myös mietitään, kuinka paljon astianpesu kuluttaa esimerkiksi vettä. Usein ominaisuuksia tarkastellessa verrataankin vain koneen veden kulutusta, mutta myös koneen huuhtelutapaa pitäisi tutkia. Toisissa koneissa käytetään kaksois- tai kolmoishuuhtelua, jossa ensimmäiseen huuhteluun käytetään jo kerran huuhdellutta vettä. Puhtaalla vedelle tehtävän loppuhuuhtelun vesi kerätään talteen altaaseen tai säiliöön, josta se suihkutetaan astioille heti pesuvaiheen jälkeen. Viimeisenä on puhdasta loppuhuuhtelua. Näin pesuainepitoisimman veden huuhteluun ei vielä käytetä puhdasta vettä, vaan tarvittava huuhtelu saadaan aikaan kerran käytetyllä vedellä. Vasta tämän jälkeen suoritetaan loppuhuuhtelu raikkaalla kuumalla vedellä, jolloin astianpinnalle ei jää huuhteluvettä.   

Mietitään lopuksi vielä hetki vaikeasti pestävää tuotetta – pulloa, josta vettä usein tarjoillaan. Miten varmistetaan, että tuo nestemäistä ravintoa kuljettava esine saadaan puhtaaksi? 

Perinteisessä tiskikoneessa pienestä pullon aukosta sisään menevä vesimäärä on satunnainen. Nykyisin on kuitenkin kehitetty pesukoneisiin pulloille erityisesti suunniteltuja toimintoja, jolloin varmistetaan sekä pesu- että huuhteluveden suihkutus pullojen sisäosiin koko matkalta. Näin keittiön keuhkot puhdistavat myös vaikeamman astian puhtaaksi.  

Kirjoittaja Anssi Kaikkonen on Metos Groupin tuotepäällikkö. 

Haluatko tietää, kuinka astianpesu saadaan toimimaan teille parhaalla mahdollisella tavalla? Ota yhteyttä! 

Blogi: Astianpesu - keittiön keuhkot
Wihuri Metro-tukun upea Konepajan tukku huokuu valoa - Metos toteutti tiloihin demokeittiön
Uusi Robusto tarjoaa ajattomia, modernilla twistillä nykypäivään istutettuja makuja
Bistro Dagmar – lempiruokia ja rentoa fiilistä
Hyvällä keittiösuunnittelulla tehokkuutta ja sujuvuutta ammattikeittiön arkeen
Huolla ammattikeittiölaitteet säännöllisesti – säästät rahaa ja ympäristöä