-
Esikäsittely
-
Ruoanvalmistus
- Ruoanvalmistus Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Keittopadat
- Hot Fill -pumput
- Sous Vide -altaat
- Painekeittokaapit
- Uunit
- Liedet
- Paistinpannut
- iVario
- Pizzalaitteet ja pizzatarvikkeet
- Ravintolalaitesarjat
- Parilat
- Grillit
- Rasvakeittimet
- Salamanterit ja paahtimet
- Pastakeittimet
- Sushi-laitteet
- Höyrystimet ja hauteet
- Sirkulaattorit
-
GN-astiat ja pellit
-
Ruoanjakelu ja ruoankuljetus
-
Tarjoilulaitteet ja työtasot
- Tarjoilulaitteet ja työtasot Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Buffet-sarjat
- Lämpövetolaatikostot
- Lämpöhauteet
- Lämpöpöydät
- Lämpökaapit
- Kylmäaltaat
- Kylmäkaapit
- Kylmävetolaatikostot
- Kylmätyöpöydät
- Pizzatyöpöydät
- Neutraalikaapit
- Lautasjakelimet
- Vesijakelimet
- GN-jakajat altaisiin ja vetolaatikoihin
- Lämpölamput ja lämpösäteilijät
-
Tarjoilun pienlaitteet
-
Lasikot ja myyntikalusteet
-
Kahvilaitteet
-
Baarilaitteet ja baarikalusteet
-
Jään ja jäätelön valmistus / gelato
-
Kylmäsäilytys ja jäähdytys
- Kylmäsäilytys ja jäähdytys Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Jääkaapit
- Pakastekaapit
- Kylmähuoneet
- Pakastehuoneet
- Jäähdytyskaapit ja pakastuskaapit
- Pikajäähdytyskaapit ja pikapakastuskaapit
- Pikajäähdytyshuoneet ja pikapakastushuoneet
- Kylmävetolaatikostot ja pöytämalliset kylmäkaapit
- Kylmäaltaat
- Monitoimikaapit
-
Astianpesu
-
Astianpesun tarvikkeet ja kalusteet
- Astianpesun tarvikkeet ja kalusteet Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Astianpesukorit
- Ruokailuvälinelokerikot
- Pöydänaluskoneiden kalusteet
- Kupukoneiden kalusteet
- Esipesukoneiden kalusteet
- Patapesukoneiden kalusteet
- Korikuljetinkoneiden kalusteet ja radat
- Astianpesuosaston lajitteluyksiköt
- Esipesusuihkut
- Lattiapesurit
- Höyrypesurit ja painepesurit
-
Vedensuodattimet
-
Keittiökalusteet
-
Vaunut
- Vaunut Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Tasovaunut
- Tarjoiluvaunut
- Hyllyvaunut
- GN-johdevaunut
- Korivaunut
- Jakelinvaunut
- Osastotarjoiluvaunut
- Patatarvikevaunut
- Tarjotinvaunut ja ruokailuvälinevaunut
- Monitoimivaunu
- Lavavaunut
- Allasvaunut
- Biojätevaunut ja jätevaunut
- Tarjotinpalautusvaunut
- Palautusvaunut
- Lautaskasettivaunut
- Jauhovaunut ja maustevaunut
- Vihannesten huuhteluvaunut
- Välitystuotevaunut
- Vaunut kuljetuslaatikoille
- Nostovaunu
- Pyykkivaunut
-
Pesulalaitteet
-
Outlet
- Outlet Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Esikäsittely outlet
- Ruoanvalmistus outlet
- Ruoanjakelu ja ruoankuljetus outlet
- Tarjoilulaitteet ja työtasot outlet
- Lasikot ja myyntikalusteet outlet
- Kahvilaitteet outlet
- Baarilaitteet ja baarikalusteet outlet
- Kylmäsäilytys ja jäähdytys outlet
- Astianpesu outlet
- Pesulalaitteet outlet
- Keittiökalusteet outlet
- Kaikki outlet-tuotteet
-
Esikäsittely
-
Ruoanvalmistus
- Ruoanvalmistus Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Keittopadat
- Hot Fill -pumput
- Sous Vide -altaat
- Painekeittokaapit
- Uunit
- Liedet
- Paistinpannut
- iVario
- Pizzalaitteet ja pizzatarvikkeet
- Ravintolalaitesarjat
- Parilat
- Grillit
- Rasvakeittimet
- Salamanterit ja paahtimet
- Pastakeittimet
- Sushi-laitteet
- Höyrystimet ja hauteet
- Sirkulaattorit
-
GN-astiat ja pellit
-
Ruoanjakelu ja ruoankuljetus
-
Tarjoilulaitteet ja työtasot
- Tarjoilulaitteet ja työtasot Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Buffet-sarjat
- Lämpövetolaatikostot
- Lämpöhauteet
- Lämpöpöydät
- Lämpökaapit
- Kylmäaltaat
- Kylmäkaapit
- Kylmävetolaatikostot
- Kylmätyöpöydät
- Pizzatyöpöydät
- Neutraalikaapit
- Lautasjakelimet
- Vesijakelimet
- GN-jakajat altaisiin ja vetolaatikoihin
- Lämpölamput ja lämpösäteilijät
-
Tarjoilun pienlaitteet
-
Lasikot ja myyntikalusteet
-
Kahvilaitteet
-
Baarilaitteet ja baarikalusteet
-
Jään ja jäätelön valmistus / gelato
-
Kylmäsäilytys ja jäähdytys
- Kylmäsäilytys ja jäähdytys Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Jääkaapit
- Pakastekaapit
- Kylmähuoneet
- Pakastehuoneet
- Jäähdytyskaapit ja pakastuskaapit
- Pikajäähdytyskaapit ja pikapakastuskaapit
- Pikajäähdytyshuoneet ja pikapakastushuoneet
- Kylmävetolaatikostot ja pöytämalliset kylmäkaapit
- Kylmäaltaat
- Monitoimikaapit
-
Astianpesu
-
Astianpesun tarvikkeet ja kalusteet
- Astianpesun tarvikkeet ja kalusteet Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Astianpesukorit
- Ruokailuvälinelokerikot
- Pöydänaluskoneiden kalusteet
- Kupukoneiden kalusteet
- Esipesukoneiden kalusteet
- Patapesukoneiden kalusteet
- Korikuljetinkoneiden kalusteet ja radat
- Astianpesuosaston lajitteluyksiköt
- Esipesusuihkut
- Lattiapesurit
- Höyrypesurit ja painepesurit
-
Vedensuodattimet
-
Keittiökalusteet
-
Vaunut
- Vaunut Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Tasovaunut
- Tarjoiluvaunut
- Hyllyvaunut
- GN-johdevaunut
- Korivaunut
- Jakelinvaunut
- Osastotarjoiluvaunut
- Patatarvikevaunut
- Tarjotinvaunut ja ruokailuvälinevaunut
- Monitoimivaunu
- Lavavaunut
- Allasvaunut
- Biojätevaunut ja jätevaunut
- Tarjotinpalautusvaunut
- Palautusvaunut
- Lautaskasettivaunut
- Jauhovaunut ja maustevaunut
- Vihannesten huuhteluvaunut
- Välitystuotevaunut
- Vaunut kuljetuslaatikoille
- Nostovaunu
- Pyykkivaunut
-
Pesulalaitteet
-
Outlet
- Outlet Kategorian kaikki tuotteet
- Takaisin
- Esikäsittely outlet
- Ruoanvalmistus outlet
- Ruoanjakelu ja ruoankuljetus outlet
- Tarjoilulaitteet ja työtasot outlet
- Lasikot ja myyntikalusteet outlet
- Kahvilaitteet outlet
- Baarilaitteet ja baarikalusteet outlet
- Kylmäsäilytys ja jäähdytys outlet
- Astianpesu outlet
- Pesulalaitteet outlet
- Keittiökalusteet outlet
- Kaikki outlet-tuotteet
Energiatehokkuus ammattikeittiössä – mittaaminen, osaaminen ja pienet teot ratkaisevat

Energiatehokkuus on noussut ammattikeittiöiden polttavaksi puheenaiheeksi. Energian hinnan vaihtelut, tiukentuvat ympäristötavoitteet ja kustannuspaineet pakottavat tarkastelemaan keittiön toimintaa uudesta näkökulmasta. Kysymys ei kuitenkaan ole vain laitehankinnoista, vaan myös päivittäisistä toimintatavoista ja henkilöstön osaamisesta.
Metoksen keittiö- ja koulutuspäällikkö Petri Simonen painottaa, että onnistunut energiatehokkuus rakentuu kolmen tekijän varaan: mittaaminen, suunnitelmallisuus ja käytännön osaaminen.
Mitä et voi mitata, sitä et voi muuttaa
Ammattikeittiön suurimmat energiankuluttajat ovat usein kylmäsäilytys ja ilmanvaihto, jotka yhdessä voivat kattaa jopa kaksi kolmasosaa koko energiankulutuksesta. Seuraavaksi suurimpia kuluttajia ovat astianpesu ja ruoanvalmistus.
– Avainsanana energiansäästössä on mitattavuus. Kun tiedät, mihin energiaa kuluu, voit myös vaikuttaa siihen, Simonen muistuttaa.
Mittaamisen avulla löydetään suurimmat kulutuskohteet ja voidaan arvioida erilaisten toimintatapojen vaikutuksia. Jos muutos ei tuo tuloksia, prosessia voidaan säätää uudelleen.
Laitteet luovat perustan – käyttäjä ratkaisee
Nykyaikaiset laitteet ovat lähtökohtaisesti energiatehokkaita, mutta ne eivät yksin tee keittiöstä säästäväistä. Käyttäjän toiminta ratkaisee jopa 60 prosenttia laitteen energiankulutuksesta.
– Ammattikeittiölaitteita voi käyttää monella eri tavalla, ja oikea käyttö vaikuttaa paitsi energiatehokkuuteen myös laitteiden elinkaareen, Simonen toteaa.
Oikeanlainen perehdytys ja osaamisen ylläpito ovat siksi keskeisessä roolissa. Metoksella laitteiden käyttökoulutus sisältyy hankintaan, ja koulutusta voidaan järjestää myös myöhemmin henkilöstön tarpeisiin.
Myös huollolla on tärkeä merkitys. Säännöllinen huolto varmistaa laitteen toiminnan ja pienentää kulutusta – usein yksittäiset, pieniltä tuntuvat toimenpiteet tuottavat pitkällä aikavälillä huomattavia säästöjä.
Käytännön vinkkejä energiankulutuksen vähentämiseen
Energiatehokkuutta voidaan parantaa monilla pienillä teoilla, jotka yhdessä muodostavat merkittävän vaikutuksen:
- Yhdistelmäuuni: Vältä tyhjäkäyntiä, esikuumenna vain juuri ennen käyttöä ja käytä kypsennysmittaria, jotta ovea ei tarvitse avata turhaan. Ohjelmoi ruokalistan tuotteet omiksi prosesseikseen, jolloin vältät ylikypsentämistä ja vähennät hävikkiä.
- Astianpesu: Pidä pesukoneen kupu suljettuna, jotta lämpö ei karkaa. Esihuuhtele astiat kylmällä vedellä ja huolehdi siitä, että koneen vettä täytyy vaihtaa mahdollisimman harvoin.
- Linjastot: Käynnistä laitteet vasta, kun niitä tarvitaan, ja sammuta ne käytön jälkeen. Lisää lämpöhauteisiin valmiiksi lämmintä vettä ja käytä kansia sekä kylmä- että lämpöhauteissa.
- Huolto ja puhtaus: Puhdista lauhduttimet ja huolehdi säännöllisistä vuosihuolloista – näin vältät yllättävät energiapiikit ja pidennät laitteiden käyttöikää.
Suunnittelu ja kokonaisuuden hallinta
Energiankäyttöä ei tule tarkastella vain yksittäisten laitteiden tasolla, vaan osana koko keittiön prosessia. Oikein mitoitetut laitteet ja tehokas työtilasuunnittelu säästävät energiaa, parantavat ergonomiaa ja sujuvoittavat arkea.
Hyvä esimerkki on kosketusnäytöllinen Metos Proveno -keittopata, jossa yhdistyvät monipuoliset toiminnot, helppokäyttöisyys ja energiatehokkuus. Laitteen automatiikka tukee sekä tasalaatuista tuotantoa että energiansäästöä.
– Tuotannon suunnittelu on yhtä tärkeää kuin laitevalinnat. Työtapojen ja aikataulujen ennakkoluuloton tarkastelu voi paljastaa yllättäviä säästömahdollisuuksia, Simonen rohkaisee.
Energiatehokas keittiö hyödyttää kaikkia
Kun keittiö toimii energiatehokkaasti, säästöjä syntyy monella tasolla. Ne näkyvät pienempinä laskuina, vähäisempänä ympäristökuormituksena ja parempana työympäristönä.
– Energiatehokas keittiö on usein myös miellyttävämpi työpaikka. Se hyödyttää sekä taloutta, ympäristöä että henkilöstön hyvinvointia, Simonen summaa.




