Jyväskylän yliopiston kirjaston uudistus voitti Finlandia-palkinnon – myös ravintolamaailma uudistui

22.8.2023 8:04
referenssit
Jyväskylän Yliopiston kirjasto Lähde.

Jyväskylän yliopiston kirjaston suunnitteli arkkitehti Arto Sipinen 1970-luvun alussa. Yli 45 vuotta ahkerassa käytössä ollut kirjasto oli jo kymmenen vuotta sitten huonossa kunnossa. Siksi oli tarpeen teettää talossa kokonaisvaltainen peruskorjaus, jonka yhteydessä uudistettiin myös kirjaston kahvila-ravintola ja tehtiin rakennukseen kokonaan uusi keittiö.

Rakennuksen talotekniikka oli vanhentunutta, ja tilat kaipasivat kokonaisuudessaan uudelleenjärjestelyitä. Tiloja haluttiin uudistaa ja monipuolistaa, samoin kuin siinä tapahtuvaa toimintaakin. Peruskorjauksen suunnitelmat tilattiin talon alkuperäisen arkkitehdin pojalta, arkkitehti Ari Sipiseltä.

Yliopiston tilat suljettiin keväällä 2019. Alkoi suuri työ, jossa melkein kaikki purettiin.

 

Myös ravintolamaailma uudistettiin

Aiemmin “Keltaisena kirjastona” tunnetun rakennuksen värimaailma säilytettiin peruskorjauksessa. Perusvärejä eli keltaista, mustaa, valkoista, sinistä ja punaista on käytetty eri puolilla uusissa tiloissa ja siellä olevissa kalusteissa.

Myös kahvila-ravintola koki kasvojenkohotuksen.

– Kahvila-ravintola pysyi samassa paikassa, sisäänkäynnin vieressä, mutta se remontoitiin kokonaan, kertoo Armi Simonen, Metoksen Jyväskylän alueen huollon palvelupäällikkö.

Kahvilatiloissa näkyy rakennuksen perusvärit.

Kahvila Tieteen tiloissa näkyvät rakennuksen perusvärit.

Sen sijaan keittiötä rakennuksessa ei alun perin ollut. Käytössä oli viitisen vuotta käytössä ollut väliaikainen keittiö.

– Keittiö ja ravintolasali rakennettiin alusta saakka. Uudessa keittiössä pystyttiin osin hyödyntämään myös väliaikaisesta keittiöstä jääneitä laitteita, mutta suureksi osaksi laitteet uusittiin, Simonen kertoo.

– Väliaikaiskeittiö oli myös meidän kalustamamme ja ne laitteet, mitä siellä oli jo käytössä, olivat vielä hyvässä kunnossa. Laitteet huollettiin, ja niitä toimitettiin muihin yliopiston keittiöiden toimipisteisiin. Heillä on paljon muitakin keittiöitä Jyväskylässä, joten laitteet saatiin hyvin hyödynnettyä.

 

”Kaikki tarvitaan, mitä meillä on, mutta niillä myös pärjätään”

Keittiössä ja kahvila-ravintolassa toimii Compass Groupin Food & Co Ravintola Taide ja kahvila Tiede.

– Meillä on ravintolassa viikoittain 1 400 päiväkävijää. Opiskelijoiden ja yliopiston henkilökunnan lisäksi syömässä käy kaupunkilaisia edullisella lounaalla, kertoo keittiömestari Mikko Lausamo.

Ravintolassa on viikoittain 1 400 päiväkävijää.

Ravintola on auki vuoden ympäri ja myös lauantaisin. Koneet ja laitteet ovat kovalla käytöllä.

– Näin isoja määriä tehdessä koneet ovat päällä koko ajan ja laitekanta täydessä käytössä aika lailla päivittäin. Esimerkiksi vihannesleikkurilla tehdään satoja kiloja päivässä, hän jatkaa.

Ravintolan keittiössä valmistetaan itse noin puolet ruoista, esimerkiksi salaatit ja kauden lämmin kasvis, joka tarjoillaan joka päivä lounaalla.

– Tekisimme mielellämme enemmänkin itse, mutta tilat tulevat tässä vastaan. Koneet ovat onneksi toimineet hyvin ja niiden kapasiteetti on aika hyvin kohdallaan tähän asiakasmäärään nähden. Kaikki tarvitaan, mitä meillä on, mutta niillä myös pärjätään, Mikko summaa yhteen.

– Keittiössä on paljon ammattikäyttöön tarkoitettu peruslaitteistoa, kuten yhdistelmäuuneja. Erikoisemmasta päästä oleva laite on induktiotasoparila sekä frittikeitin, jotka meillä ovat avokeittiössä. Keittiössä valmistetaan noin joka toinen viikko perjantaisin frittiruokaa niin sanotulla pop-up -pisteellä, jossa saattaa olla tarjolla esimerkiksi burgeritäytettä ja bataattiranskalaiset tai ranskalaiset perunat.

– Ne ovat aina todella suosittuja, ja siinä kapasiteetissa meinataan jäädä vähän jälkeen. Toisaalta niitä päiviä on kuitenkin sen verran vähän, että kapasiteettia ei ole tarpeen kasvattaakaan, Mikko kertoo.

Mikko on ollut hyvin tyytyväinen keittiölaitteiden toimintaan ja erityisesti paikallinen huolto saa häneltä kiitosta.

– Metoksen huolto on toiminut tosi nopeasti ja moitteettomasti täällä, siihen olen ollut todella tyytyväinen. Hyvin toimiva huolto on todella tärkeää näin käyttäjän näkökulmasta, erityisesti, kun käyttö on näin kovaa.

 

Uudistuneelle kirjastorakennukselle Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto

Uudistunut kirjastorakennus sai nimen Lähde. Lähde voitti vuoden 2022 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon, jonka myöntää Suomen Arkkitehtiliitto SAFA. Voittajan valitsi elokuvaohjaaja Klaus Härö. Hän korostaa perusteluissaan rakennuksesta huokuvaa kunnioitusta alkuperäistä kirjastoa ja kävijöitä kohtaan.

”Pieteetillä ja perusteellisuudella on paneuduttu siihen, mitä ja miten kohde on kerran palvellut ja voisi palvella vastedeskin. Vanhaa ei ole romutettu, muttei myöskään romantisoitu kritiikittömästi vain siksi että se sattuu olemaan oman maun mukaista”, perusteluissa sanotaan.

”On kunnioitettu, mutta uskallettu tehdä rohkeitakin muutoksia. Arvokkaaseen rakennus- ja kaupunkimaisemaan taiten asettunut aikansa lapsi herää uuteen loistoon peruskorjauksessa, jossa vanha on ajatuksella sovitettu uuteen aikaan.”

 

Haluatko tietoa laitteistamme tai vaikkapa keittiösuunnittelusta? Ota yhteyttä paikalliseen toimistoomme!

Myynti: Jussi Peisa, p. 040 670 6750 tai jussi.peisa@metos.fi

 

Uusi Robusto tarjoaa ajattomia, modernilla twistillä nykypäivään istutettuja makuja
Bistro Dagmar – lempiruokia ja rentoa fiilistä
Hyvällä keittiösuunnittelulla tehokkuutta ja sujuvuutta ammattikeittiön arkeen
Huolla ammattikeittiölaitteet säännöllisesti – säästät rahaa ja ympäristöä
Metos Viron myyntijohtaja sai tunnustuksen Viron puolustusministeriöltä
Keittiömestari Hans Välimäki on luottanut Metoksen ammattikeittiöratkaisuihin koko uransa ajan