Metos Cooking Solutions vie suurkeittiöosaamista Suomesta maailmalle

31.8.2023 10:00
ihmiset, yleiset
Metos Cooking Solutions Director Greg Archer

Metos Cooking Solutionsin toimintaa vetää johtaja Greg Archer.

 

Suurten ammattikeittiöiden patojen valmistaminen ja niihin liittyvien menetelmien kehittäminen on ollut Metoksen osaamisen ytimessä jo vuodesta 1931 saakka, jolloin ensimmäiset ammattikeittiön padat valmistuivat Paimion parantolaan. Nyt tätä suurkeittiöalan parasta osaamista viedään entistä vahvemmin myös kansainvälisille markkinoille.

Metoksen uudessa strategiassa suurkeittiöosaaminen on nostettu entistä voimakkaammin esille, ja sitä tullaan viemään entistä vahvemmin myös kansainvälisille markkinoille. Metos Cooking Solutions -niminen myyntiyksikkö – entinen Metos Manufacturing – on uudistunut ja keskittyy nyt suurkeittiöiden tuotantomenetelmien kehittämiseen sekä asiakkaiden palvelemiseen niin kansainvälisesti kuin paikallisestikin.

Metos Cooking Solutionsin (lyhennettynä MCS) toimintaa vetää johtaja Greg Archer.

– Olemme aiemmin valmistaneet hyvin monenlaisia ammattikeittiölaitteita, kuten patoja, paistinpannuja, uuneja, linjastoja, astianpesukalusteita ja keittiövaunuja hyvin monenlaisille toimijoille. Nyt pystymme keskittymään suurkeittiöiden sekä pienten ja keskisuurten elintarviketeollisuuden toimijoiden tarpeisiin paremmin. Uudistuksen myötä profiloidumme myös pelkästä laitevalmistajasta enemmän asiantuntijaksi ja tuotantomenetelmien kehittäjäksi, Greg kuvailee.

– Tavoitteena on, että Metos Cooking Solutions nousee maailmanlaajuiseksi suunnannäyttäjäksi suurten ruoanvalmistusratkaisujen alalla.

Nykyään yhä useammat ravintolat, kahvilat, hotellit ja catering-yritykset maailmalla saavat ruokansa keskuskeittiöistä. Näissä käytetään ruoanvalmistuksessa ja pakkaamisessa hyvin edistyneitä laitteita, automaattisia toimintoja ja jopa robotiikkaa, ja kokonaisuus muistuttaa yhä enemmän elintarviketehtaan ympäristöä.

– On meidän tehtävämme auttaa asiakkaitamme alan muutoksessa, Greg toteaa.

 

”Olemme uudelleenmäärittämässä suurkeittiöiden ruoanvalmistuksen tapaa”

Tulevien vuosien aikana ammattikeittiöala tulee Gregin mukaan kokemaan paljon muutoksia myös suurkeittiöiden osalta. Kehitykseen vaikuttavat muun muassa teknologinen kehitys, vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvät kysymykset sekä kuluttajien mieltymykset. Alalla vaikuttavat trendit koskevat esimerkiksi automatiikkaa ja älyteknologiaa, dataohjautuvuutta, innovatiivisia tuotantomenetelmiä sekä joustavaa ja modulaarista suunnittelua.

– Suuriin keittiöihin otetaan käyttöön yhä enenevässä määrin automaatiota ja älykästä tekniikkaa. Ruoanlaittoprosesseja automatisoidaan ja laitteiden etävalvonta tehostaa seurantaa. Saatavilla on entistä enemmän dataa, ja analytiikkaa käytetään tuotantoprosessien analysointiin, kysynnän ennustamiseen, varaston optimointiin sekä reseptien hienosäätöön. Tämä auttaa kohdentamaan resursseja oikein.

Alalla vaikuttava työvoimapula pakottaa osaltaan hyödyntämään teknologiaa ja tekoälyä entistä voimakkaammin.

– Teollisessa ruoanvalmistuksessa käytetään jo useita tehokkaita ja skaalautuvia tuotantomalleja, jotka mahdollistavat suuren ruokamäärän valmistamisen ja jotka ylläpitävät samalla korkeaa laatua ja tasalaatuisuutta. Työvoimapulan jatkuessa maailmalla on entistä tärkeämpää kehittää laitteiden automaattisia toimintoja ja hyödyntää tekoälyä ja robotiikkaa.

– Innovatiivisia valmistusmenetelmiä, kuten sous vide ja tyhjiöpakkaaminen, tullaan käyttämään entistä laajemmassa mittakaavassa, mikä mahdollistaa tarkan kypsennyksen ja optimaalisen maun myös ruoan massatuotannossa. Keittiöt muuttuvat joustavammiksi ja modulaarisemmiksi, jolloin ne mukautuvat paremmin muuttuviin ruokalistoihin ja tuotantotarpeisiin, Greg luettelee.

Myös ruokaturvallisuus ja hygienia säilyvät edelleen korkealla prioriteettilistalla.

– Kehittyneet valmistusmenetelmät ja -laitteet suunnitellaan hygieniaa ylläpitäviä ominaisuuksia ajatellen, ja automaattiset puhtaanapitomenetelmät ja kosketusvapaa teknologia auttavat vastaamaan tiukkoihin standardeihin.

Lisäksi esimerkiksi vaihtoehtoisten proteiininlähteiden – kuten kasvipohjaisten ja laboratoriossa kasvatettujen lihavaihtoehtojen – suosio kasvaa.

– Valmistajien on sopeuduttava ja pystyttävä luomaan houkuttelevia ja maukkaita vaihtoehtoja. Alan on kokonaisuudessaan siirryttävä kohti ympäristöystävällisempiä ruoanvalmistustekniikoita ja -menetelmiä suuressa mittakaavassa, hän pohtii.

– Yhteenvetona suurkeittiöiden ruoanvalmistuksen tulevaisuus sisältää teknologian, kestävyyden, joustavuuden, mukautuvuuden ja yhteistyön elementtejä. Olemme alan kehityksessä uudelleenmäärittämässä tapaa, jolla ruokaa valmistetaan, kuljetetaan ja kuinka se koetaan laajassa mittakaavassa, Greg summaa yhteen.

 

Metos on kansainvälisesti korkealaatuinen brändi

Metoksen brändi nähdään hänen mukaansa maailmalla korkealaatuisena, innovatiivisena ja ammattitaitoisena. Brändi tunnetaan skaalautuvuudesta ja kestävistä ratkaisuista, ja sitä arvostetaan kumppanina.

– Metos Cooking Solutions jatkaa tällä tiellä tulevaisuuteen katsovana ajatusjohtajana, ja tuo markkinoille huipputeknologiaa ja ratkaisuja, joilla määritellään uudelleen tehokkuus- ja laatustandardit. MCS tarjoaa edelleen ratkaisuja, jotka toimivat varmasti äärimmäisen vaativissa olosuhteissa. Kasvavan kansainvälisen läsnäolon myötä osoitamme asiantuntemusta kulinaaristen haasteiden ratkaisemisessa maailmanlaajuisesti, Greg pohtii.

– Ja koska olemme vahvasti asiakaslähtöinen toimija, tarjoamme myös jatkossa asiakkaille erinomaiset tuki-, koulutus- ja ylläpitopalvelut.

Haluatko tietää lisää? Metos Cooking Solutions englanninkieliset sivut:
Uusi Robusto tarjoaa ajattomia, modernilla twistillä nykypäivään istutettuja makuja
Bistro Dagmar – lempiruokia ja rentoa fiilistä
Hyvällä keittiösuunnittelulla tehokkuutta ja sujuvuutta ammattikeittiön arkeen
Huolla ammattikeittiölaitteet säännöllisesti – säästät rahaa ja ympäristöä
Metos Viron myyntijohtaja sai tunnustuksen Viron puolustusministeriöltä
Keittiömestari Hans Välimäki on luottanut Metoksen ammattikeittiöratkaisuihin koko uransa ajan