Monikäyttöiset laitteet auttavat arkea Ylöjärven Prismassa

27.8.2025 9:26
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Versatility is the key for changing situations in a store.

Prisma Ylöjärvi palvelee asiakkaitaan ravintolamaailmalla ja lounasbuffetilla. Pirkanmaan Osuuskaupan masterchef, ravintolaprojektin suunnittelusta ja rakentamisesta vastannut Jouni Vaarala kertoo, että päivittäistavarakaupassa asiakas on ravintolapalveluiden ostajana hyvin erilainen kuin ravintolassa. Myös keittiöiden tarpeet ovat ravintolaan verrattuna erilaiset. 

Viime syksynä avattuun Ylöjärven Prisman ravintolamaailmaan valikoitui asiakkaiden toiveista hampurilais- ja siipiravintola sekä aasialaista ruokaa tarjoava ravintola. Lisäksi Prisman erikoisuutena on Ruokatorin itsepalvelu-lounasbuffet, josta asiakas voi kerätä vaikkapa lounaan mukaansa.


– Isoin ero ravintolaan verrattuna on siinä, että kaupassa ei ruokaa odoteta. Jos ruoan valmistuksessa tilauksesta asiakkaan edessä menee muutama minuutti, se on jo liikaa. Tämä määrittää sitä, millaisia laitteita keittiöihin hankitaan.

Ravintolamaailman hampurilaisravintolaan löytyivät uudet laitteet, joiden avulla valmistus sujuu kiireisen asiakkaan aikavaatimusten mukaan.
 


 

– Heille tuotiin uusia induktiolaitteita, joita he eivät ketjun muissa pisteissä ole käyttäneet. He ovat saaneet paljon hyötyä ja iloa laitetuntemuksen lisääntymisestä. Näin olemme saaneet heidän tuotteensa vastaamaan vielä paremmin Prisman asiakkaiden toiveisiin, Vaarala kertoo esimerkkinä.

Monikäyttöisyys on kaiken avain

– Kaupassa kasvaa myös koko ajan ostamisen helppouden tarve. Yksi tällainen on lisääntyvä itse ottaminen, jossa taas korostuu selkeä prosessi, jossa asiakas tietää, mistä ruoka otetaan, miten punnitaan, maksetaan ja missä sen voi syödä.

Itsepalvelu-buffetissa on erityisvaatimuksia silloin, kun se rakennetaan päivittäistavaraliikkeeseen ja sen asiakkaille. Hankintaa ohjaavana tekijänä on ollut koko ruokakaupan päivän kattava monikäyttöisyys. 
 


 

– Kaupassa tarvitaan sellainen laitekanta, joka vastaa muuttuviin tilanteisiin ja seuraa aikaansa. Ostaminen muuttuu päivän aikana ja kaupan asiakas ajattelee hiukan eri tavalla eri aikoina. Silloin tarvitsemme laitteista maksimaalisen hyödyn, mikä tarkoittaa tarvetta erikoislaitteille. Esimerkiksi Metoksen kombilevyt palvelevat meitä lounasbuffetissa aina tarpeen mukaan joko kuumina tai kylminä. Lounaan jälkeen taas voimme laittaa tarvittaessa kaikki levyt kylmiksi ja tuoda siihen pakattuja ruokia tarjolle, Vaarala kuvaa. 


 

Ideoita laitevalintoihin 

Vaarala kehuu välejä Metokseen hyviksi ja luottamuksellisiksi - asiat ovat aina toimineet hyvin, ja siksi myös tähän projektiin saatettiin lähteä yhdessä.

– Nautin siitä, että saan Metokselta aina ideoita siitä, millaisilla laitteilla tänä päivänä voidaan asiat toteuttaa mahdollisimman kustannustehokkaasti. Laitteisiin pääsee myös Keravalle tutustumaan tiimin ja kumppaneiden kanssa, mikä on tosi tärkeä asia!  


 

Vaarala näkee suurissa projekteissa tärkeänä sen, että sujuvan keittiösuunnittelun lisäksi saadaan tiedot muun muassa sähköistä ja ilmantarpeista helposti ja luotettavasti myös muille rakentajille. Taustalla toimivalla sujuvalla yhteistyöllä on suuri merkitys sille, että koko projekti sujuu alusta loppuun suoraviivaisesti. 

Ergonomialla tuki- ja liikuntaelinsairauksia kuriin

Pirkanmaan Osuuskaupalla on henkilöstön hyvinvointi kirjattu strategiaan ”Ihmiset ensin”-periaatteena. Yksi oleellinen osa työhyvinvointia on ergonomia, joka on otettu keittiön suunnittelussa huomioon. 

– Tämän projektin suunnittelussa kiinnitettiin huomiota muun muassa siihen, että askeleita ei tarvitse ottaa turhaan, kun muutenkin työssä kävellään paljon. Tähän liittyy kiinteästi muun muassa laitteiden sijoittelu, ja työergonomiaa saatiin kuntoon Metoksen ergonomisilla, säädettävillä pöydillä. Jokainen työntekijä saa säädettyä työpöydän itselleen optimaalisesti niin, että voi tehdä siinä vaikkapa tuhat patonkia työvuoron aikana, Vaarala kertoo.

Vaarala kiittelee, että projekti on mennyt hyvin suunnittelusta toteutukseen ja käyttöönottoon.

– Kaikkiin toiveisiin on saatu vastattua ja olemme saaneet hyviä ideoita. Itse pitkän keittiöuran tehneenä arvostan erityisesti sitä, että saan aina uusimmat tiedot laitteista sekä niiden hyvistä ominaisuuksista ja toiminnallisuuksista. Laitevalinnat on tehty aina sen mukaan, että ne ovat täsmälleen tarpeeseen sopivat, mitä itse arvostan.  

Versatility is the key for changing situations in a store.
Monikäyttöiset laitteet auttavat arkea Ylöjärven Prismassa
Metos, keittiö- ja koulutuspäällikkö Petri Simonen
Metoksen koulutuspalvelu tarjoaa ammattikeittiölle työkaluja ja uusia näkökulmia
Vieraskynä ammattikeittiö
Vieraskynä: Hyvähenkinen keittiötiimi on onnellisen ammattikeittiön tukipilari
Pasi Iljo is a Sales Manager of Maintenance in Metos Finland
Keittiön katkokset kuriin! Määräaikaishuollolla vähennät vikatilanteita
Silver Birch Resort.
Silver Birch Resort tarjoaa matkailijoille eksklusiivisia elämyksiä Metoksen keittiöstä
Catering
Vieraskynä: Cateraajat ovat mikrologistiikan supertaitajia