Vieraskynä: Hyvähenkinen keittiötiimi on onnellisen ammattikeittiön tukipilari

11.6.2025 5:39
A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Vieraskynä ammattikeittiö

Ammattikeittiö on dynaaminen työympäristö. Täysin samanlaista keittiötä ja työpäivää ei ole. Työpäivät, -tehtävät ja -vuorot sekä kiire ja stressitilanteet vaihtelevat. Työkaverit voivat vaihtua vierellä. Tilaukset ja asiakkaat tulevat ja menevät. Työpäivä ja -viikko sekä sesongit soljuvat ajoittain nopeasti.

Työrytmi on kaikkien, jopa ekstrojen tiedossa. On sujahdettava mukaan ruoka- ja palvelutuotannon virtaan, sillä työtahti kiihtyy kohti ruoan esillepanoa tai kuljetushetkiä. Paine purkautuu lounaan ja illallisten päättyessä ja kun viimeiset mustat roskasäkit kannetaan jäteastioihin.

On aika huoahtaa porukalla ja sparrata seuraavaa työvuoroa tai katsoa seuraavaan päivään. Yhteiset kahvittelu-, lounas- ja tiedonvaihtohetket ovatkin tärkeitä keskustelutuokioita, joissa (keski)johto tai ulkopuolinen voi aistia myös työpaikan hengen. Tulevatko vai ”ehtivätkö” kaikki mukaan tauolle? Pitääkö joku monologia vai saavatko kaikki puhevuoron? Nauretaanko pöydässä? Puhutaanko muustakin kuin työstä?

Työpaikan ilmapiiri on ammattikeittiöiden tärkeimpiä henkilöstötyytyväisyysmittareita. Sitä on varsin vaikeaa mitata, koska hyvä henki on monen tekijän summa. Vahvaa tiimihenkeä voi yrittää luonnehtia urheilutermein, jossa ruoka- ja palvelujoukkueella on yhteiset tavoitteet ja tekemiset. Kaikessa näkyy ja kuuluu työn, toistensa, asiakkaiden, brändikonseptin ja/tai omistajan arvostus. Laatua ja taloudellisuutta arvostetaan. Ennen kaikkea töihin on kivaa lähteä pakkasessa, rännässä ja helteelle!

Hyvähenkinen vieraanvaraisuustiimi säteilee. Sen energisyys paistaa, oli sitten kiirettä tuotannossa tai asiakaspalvelussa. Pusketaan porukalla tulosta. Riskejäkin otetaan ja kriittisiä näkemyksiäkin kestetään.

Vierailija aistii avoimen ja kannustavan ilmapiirin sekä positiivisen stressitason niin etu- kuin takaovelta. Myönteisen ”viban” tuntee sähköposteissa, viesteissä ja puhelimessa. Jo ensimmäinen ilme tai puhekupla voi paljastaa työhehkun ja palvelemisen levollisuuden, mutta myös työtilanteiden hektisyyden. 

Suomessa on tutkittu hyvinvoivia työpaikkoja ja palkittu niitä jo pitkään. On osoitettu selkeästi, miten tyytyväinen työntekijä pystyy tehokkaampiin työsuorituksiin yhteisöllisessä organisaatiossa. Sairauspoissaolot vähenevät, kun johtaminen on selkeää, työilmapiiri on kannustava ja työyhteisö on tasaveroinen. Työnteko tällaisessa keittiössä on joutuisaa ja mielekästä. Aika juoksee nopeasti ja tunteja ei lasketa. Töihin tullaan jo aikaisemmin ja lähdetään myöhään. Uhraudutaan yrityksen, asiakkaiden ja toisten puolesta.

Hyvän ilmapiirin takana on aina omistajan arvomaailma sekä johtamisen ja työnteon kulttuuri. Onnellisen ammattikeittiön jokainen työsuoritus on palkan ja palkitsemisen arvioinen. Keskijohtoa tuetaan ja valmennetaan. Osa-aikaiset ja keikanheittäjät saavat puolestaan yritys- ja keskijohdon kiitokset ja opit. Ihanneillassa patatiskari ja harjoittelijat kutsutaan peränurkasta taputtavan asiakasryhmän eteen kuulemaan kaunopuheisia kiitoksia!

Toki ammattikeittiö on sääntöjen, tapojen, tiedon sekä tunteiden moniääninen viidakko, joka pelästyttää sekä yliherkät että ylitarkat prosessi-ihmiset. Jatkuva kiire ja ”kaiken” ylimalkaisuus voi ahdistaa. Ammattikeittiö on silti parhaimmillaan vieraanvaraisuuden näyttämö sekä monen mikrotehtävän tuotanto- ja palveluympäristö, jonka suoritus- ja innovaatiokyky punnitaan päivittäin eikä kvartaaleittain.

Kirjoittaja: Vesa V. A. Heikkinen, yliopettaja Haaga-Helia amk 

Blogi on Haaga-Helian ammattikorkeakoulun yliopettajan kirjoittama. Se on viimeinen kolmen vieraskynäkirjoituksen sarjasta, jotka on kirjoitettu osana yhteistyöhanketta, jossa ovat osallisena Haaga-Helian lisäksi Turun ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulut. 

Lue muut vieraskynäkirjoitukset täältä: 

Vieraskynä: Cateraajat ovat mikrologistiikan supertaitajia 

Vieraskynä: Tähtäimessä tuottava keittiö

Vieraskynä ammattikeittiö
Vieraskynä: Hyvähenkinen keittiötiimi on onnellisen ammattikeittiön tukipilari
Pasi Iljo is a Sales Manager of Maintenance in Metos Finland
Keittiön katkokset kuriin! Määräaikaishuollolla vähennät vikatilanteita
Silver Birch Resort.
Silver Birch Resort tarjoaa matkailijoille eksklusiivisia elämyksiä Metoksen keittiöstä
Catering
Vieraskynä: Cateraajat ovat mikrologistiikan supertaitajia
Bistro&Cafe Kuukkeli
Saariselän Bistro & Cafe Kuukkeli nousi tuhkasta
Tähtäimessä tuottava keittiö
Vieraskynä: Tähtäimessä tuottava keittiö