Metos on ollut jo lähes 100 vuoden ajan varustamassa suomalaisia ammattikeittiöitä. Olemme markkinajohtaja Pohjoismaissa, Baltian maissa sekä Benelux-maissa ja kuulumme ALI-ryhmään. Metoslaisia on noin 750 kymmenessä eri maassa.

Metoksen historia pähkinänkuoressa

1920-luku

Aare Leikola, Metoksen perustaja

Aare Leikola, Metoksen perustaja

 

  • Vuonna 1922 Aare Leikola perusti yhtiökumppaneidensa kanssa Oy Metalliteoksen. Yrityksen toiminta-ajatuksena oli metallituotteiden massatuotanto. Ensimmäinen sarjavalmisteinen tuote oli armeijan leijonanapit.
  • Yritys opetteli uuden materiaalin, ruostumattoman teräksen taitajaksi.
  • Ensimmäiset suurkeittiöihin päätyneet Metos-tuotteet olivat ruostumattomasta teräksestä valmistettuja pöytälevyjä.
  • Vuosikymmenen lopulla tehdas muutti Fleminginkadun vuokratiloista Elimäenkadulle.

 

Metalliteos laajentaa toimitilojaan Elimäenkadun ja Kuortaneenkadun kulmatontilla 1930-luvun loppupuolella.

Metalliteos laajentaa toimitilojaan Elimäenkadun ja Kuortaneenkadun kulmatontilla 1930-luvun loppupuolella. Puurakenteinen rakennus sai työntekijöiltä lempinimen Siperia. Paljon puhuttuja alapohjan tuuletusongelmia ei ollut, sillä rakennuksessa oli aito maalattia.

Metoksen toimitilat Elimäenkadulla

Edessä puurakenteinen Siperia.

1930-luku

  • Vuonna 1931 Metoksella tehtiin ensimmäinen ammattikeittiöpata, joka toimitettiin Paimion parantolaan.
  • Vuonna 1938 yritys valmisti maailman ensimmäisen tehdasvalmisteisen sähkökiukaan.
  • Vuosina 1935 – 1938 Metos investoi tehdaslaajennukseen. Vuosikymmenen lopulla osa tehtaasta tuhoutui rajussa tulipalossa.
  • Ensimmäinen kaikki keittiölaitteet käsittävä projekti toimitettiin Alkon Salmisaaren keittiöön juuri ennen talvisodan syttymistä vuonna 1939.
Maailman ensimmäinen sähkökiuas Metokselta

Metos valmisti maailman ensimmäisen tehdasvalmisteisen sähkökiukaan vuonna 1938. Kiuas toimitettiin SOK:n konttoriin Vaasaan ja koelöylyt otettiin rantasaunassa Tuusulassa Rusutjärvellä. Metos luopui kiukaiden valmistuksesta vuonna 1983.

 

Tulipalo 1938

Vuoden 1938 tulipalo tuhosi merkittävän osan Metoksen tuotantotiloista. Kuvassa sammutustyöt käynnissä.

1940-luku

Metos vanha logo

  • Metos-tuotemerkki otettiin laajempaan käyttöön. Virallinen rekisteröinti sille haettiin vasta vuonna 1960.
  • Vuonna 1940 Metos valmisti laitteita Helsingin olympialaisiin. Kisat jäivät sodan vuoksi pitämättä, mutta laitteet pääsivät todelliseen tehokäyttöön. Esimerkiksi padat palvelivat Elintarvikekeskuksen käytössä yli 40 vuotta.
  • Sotavuosina Metoksella valmistettiin puolustusvoimille muun muassa suksisiteitä ja telttakamiinoita.
  • Metos valmisti suksisiteiden ohella muitakin kuluttajatuotteita, muun muassa teräksisiä säästölippaita.
Metos Olympiapata

Vuonna 1940 Metos toimitti padat Helsingin olympialaisiin. Kisat jäivät sodan vuoksi pitämättä, mutta padat palvelivat Helsingin Elintarvikekeskuksella yli 40 vuoden ajan. Tämä valokuvan yksilö pääsi todellisen tehokäytön jälkeen edelleen täydessä käyttökunnossa Metoksen museoon.


Metos säästölipas

Metos on valmistanut myös muutamia kuluttajatuotteita. Yksi tunnetuimpia on metallinen säästölipas, joita on tehty 1940-1950-luvulla ainakin ovaalin, suorakulmion ja neliön muotoisilla pohjalevyillä. Lippaan pohjaan on stanssattu O/Y Metalliteos ja pankkia osoittava numero. Kirpputoreilla ja nettihuutokaupoissa lippaiden hinta vaihtelee kunnon mukaan 20-65 euron välillä.


Metos Uutiset no 5 - 1950

Vuonna 1950 alkunsa saanut Metos Uutiset on yksi alan luetuimpia asiakaslehtiä.


Yrjönkadun näyttely 1956

Ennen Keravalle muuttoaan Metoksen myyntinäyttely on sijainnut vuosien saatossa Helsingissä useassa eri osoitteessa, muun muassa Mannerheimintiellä, Fennian talossa, Arabiassa, Elimäenkadulla ja Yrjönkadulla. Kuva on vuonna 1956 ovensa avanneesta Yrjönkadun näyttelystä Hotelli Tornia vastapäätä.

 

1950-luku

  • Vuonna 1950 ensimmäinen Metos Uutiset –asiakaslehti näki päivänvalon. Julkaisu ilmestyy edelleen samannimisenä.
  • Metos aloittaa asiakaskoulutukset eri puolella maata.
  • Vuonna 1952 sai mittavan laitetoimituksen Helsingin olympialaisiin
  • Vuosikymmenen puolivälissä käynnistettiin vientitoiminta.
  • Kotimaan kaupassa yksi merkkipaalu oli laitenäyttelyn avaaminen Yrjönkadulle vuonna 1956.
  • Vuosikymmenen lopulla Metos sai uuden omistajan. Vuonna 1959 Instrumentarium osti Metoksen osake-enemmistön ja yrityksestä tuli osa pörssissä noteerattua monialayhtiötä.
Kurssi-ilmoitus 1957

Koulutus on kuulunut jo 1950-luvulta lähtein Metoksen toimintaan. Eri puolella maata järjestetyt emäntäpäivät olivat aikanaan niin suosittuja, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Ilmoitus on vuodelta 1957.


Metos-huoltoauto kleinbus

Keittiöiden laitekannan kasvaessa huollosta tuli yhä tärkeämpi osa palvelukokonaisuutta. Metos-huollon perustamisvuotena voidaan pitää virallisesti vuotta 1962, jolloin siitä muodostettiin oma tulosyksikkö. Kuvassa Turun huoltopisteen edessä Ampumakentäntiellä kuvattu huoltoauto silloin joskus, kun ajoneuvojen rekisterikilvet olivat vielä mustapohjaisia.


Suomen ensimmäinen mikroaaltouuni Metos Micronic

Vuonna 1965 päivänvalon nähnyt Metos Micronic oli ensimmäinen Suomessa valmistettu mikroaaltouuni. Uunissa on saman verran tehoa kuin nykyisissä pienissä kotitalousmikroissa. Tehovajaus kuittaantuu tyylikkäillä yksityiskohdilla, kuten nestejäähdytyksellä ja tiikistä valmistetuilla puulistoilla.

 

1960-luku

  • 1960-luku oli voimakkaan kasvun aikaa Suomessa. Metos-huolto perustettiin vuonna 1962 ja samoihin aikoihin aloitettiin alueellisen myyntiverkoston rakentaminen.
  • 1962 Instrumentarium-yhtymään kuuluva Merivaaran tehdas valmistui Keravalle. Tehtaassa valmistettiin aluksi sairaalakalusteita ja myöhemmin tiloihin siirrettiin Metoksen toimintoja.
  • Vuonna 1965 tehtiin historiaa, kun ensimmäinen Suomessa valmistettu mikroaaltouuni, Metos Micronic tuotiin markkinoille.
  • Vuonna 1967 Metos luopui sairaalalaitteiden valmistuksesta ja keskittyi ammattikeittiölaitteisiin ja kiukaisiin.
Metos Keravan tehdas

Keravan toimitilat ovat rakentuneet useassa eri vaiheessa vuosina 1963-2002. Tältä näytti tontilla vuonna 1964, kun tehtaan ensimmäinen vaihe oli valmis. Tontti on osittain presidentti Juho Kusti Paasikiven entisillä maatalousmailla.


Metos keittiösuunnittelua vuodelta 1979.

Metos otti keittiösuunnittelun palveluvalikoimaansa jo 1950-luvulla. Tuohon aikaan panostus oli uraauurtava, sillä ammattikeittiöala oli monen muun toimialan tavoin hyvin tuotantokeskeistä. Oheinen kuva on otettu 1979, jolloin tietokonepohjainen AutoCad-järjestelmä ei ollut vielä käytössä.


Metos Master 015 -astianpesukone 60-70-luvulta.

Pesukoneita on tehty Metoksella aina 1940-luvulta lähtien. Kuvan 1960-1970-lukujen vaihteessa myydyssä Metos 015:ssä oli uutuutena veden paineella tapahtuva kuvunnosto, jonka venttiilit ovat nähtävillä koneen oikealla sivustalla.


Metos Uutiset 4 - 1971

Metos Uutisten vuoden 1971 ravintolapuolen erikoisnumero, joka esitteli juuri valmistuneen Tampereen Näsinneulan Metos-keittiön. Trendejä esitelleessä artikkelissa väitettiin, että ”pizza on tulossa”.

 

1970-luku

  • 1972 Metoksen tuotanto siirtyi Keravalle.
  • 1972 Metos laajeni Ruotsiin perustamalla ensimmäisen ulkomaalaisen tytäryrityksen (Metos Storkök Ab) sekä ostamalla ensimmäisen ulkomaalaisen valmistusyksikön, kylmälaitteita valmistava Accord AC Ab:n.
  • Vuonna 1976 Metoksen hallinto, markkinointi ja myynti muuttivat Helsingistä Keravalle.
  • 1970-luvun lopulla Merivaaran tuotanto siirtyi Lahteen ja koko Keravan tehdas jäi Metoksen käyttöön.

 

Loistoristeilijä M/S Skandinaviassa Metos-keittiö.

M/S Skandinavia sai monen muun loistoristeilijän tavoin 1980-luvulla Metos-keittiön. Neitsytmatka alkoi New Yorkista World Trade Centerin tornien juurelta. Laiva purjehtii edelleen Karibialla, mutta kuvassa näkyviä vuonna 1972 valmistuneita kaksoistorneja ei enää ole.


Veijo Vanamo luennoi Metoksen koulutustilaisuudessa 1985.

Metoksen järjestämät koulutustilaisuudet ovat olleet aina suosittuja. Vuonna 1985 otetussa kuvassa Veijo Vanamo luennoi täydelle salille laitenäyttelyn yhteydessä olevassa koulutusluokassa.

 

1980-luku

  • 1980-luvulla Metos loi toimivat kauppasuhteet Neuvostoliittoon. Vuonna 1980 yritys sai mittavan tilauksen Moskovan olympialaisista.
  • Vuonna 1982 Metoksen vienti oli ensimmäistä kertaa suurempi kuin kotimaan myynti.
  • Vuonna 1983 Metos luopuu kiukaiden valmistuksesta ja keskittyy puhtaasti ammattikeittiölaitteisiin ja niitä tukeviin palveluihin.
  • 1980-luvulla Metos laajensi toimintaansa laivakeittiöihin ja toimitti muun muassa mittavia risteilijäprojekteja.

 

Culino-pata ja Culimix-sekoitin

1990-luvun huipputuote oli Culino-pata ja Culimix-sekoitin. Vuonna 1997 Culino voitti maineikkaan Apria-palkinnon Ranskassa Equip’hôtel -messuilla.

 

1990-luku

  • 1990-luvun alun lama koetteli kovasti myös Metosta. Markkinat romahtivat samaan aikaan sekä Suomessa ja tärkeillä vientialueilla ja yritys joutuu supistamaan toimintojaan.
  • Instrumentariumin omistama Metos ja Hackmanin suurkeittiöyksikkö yhdistyivät vuonna 1994 ja syntyi Hackman Metos Oy Ab. Yrityksen osake-enemmistön omisti aluksi Hackman ja vuonna 1998 se lunasti kaikki osakkeet itselleen.
  • 1990-luvun lopulla käynnistyi voimakas Metoksen kasvuvaihe ja kansainvälistyminen. Vuonna 1998 kirjattiin kahdeksan yritysostoa. Suomessa Metos osti Pakkaskoneen.
  • 1990-luvulla Metos rakensi nykyisen huoltoverkoston Suomeen. Yrityksestä tuli ainut alan toimija, joka kykenee tarjoamaan oman huoltoverkoston tuen koko maassa
Metos huoltoauto 1999

Metoksen oma huoltoverkosto laajeni 1990 luvulla kattamaan koko Suomen. Tuolloin aloitettu asennettujen laitteiden ja niille tehtyjen huoltotoimenpiteiden systemaattinen kirjaaminen tietokantoihin nosti palvelun nopeuden aivan uudenlaiselle tasolle.


Metos Center Keravalla

Metos Center valmistui Keravalle vuonna 2002.

2000-luku

  • Vuonna 2002 Metos laajensi toimintaansa Italiassa, josta se osti useita valmistavia yksikköjä
  • Vuosina 2002-2003 Metos laajensi toimintaansa Belgiassa ja Hollannissa ostamalla valmistukseen ja projektitoimituksiin keskittyviä yrityksiä.
  • Vuonna 2002 Euroopan mittavin ammattikeittiölaitteiden näyttely- ja koulutuskeskus, Metos Center valmistui Keravalle
  • Vuonna 2004 Metos sai uuden omistajan, kun italialainen Ali Group osti pörssissä noteeratun Hackman Oyj:n osakekannan.