Quê Em – syviä ja aromaattisia makuja Vietnamista

4.1.2023 7:29
Ravintolan omistajat.

Ravintola Quê Em on kattaus aitoa Vietnamia. Pohjoisen Vietnamin vehreät vuoristot, etelän trooppiset rannat. Huumaavat tuoksut, jotka täyttävät suurkaupunkien kadut. Vietnamilaisen keittiön klassikot sekä sesongin antimet yhdistyvät tämän upouuden korkealaatuisen etnisen ravintolan menussa.

 

Rakkaimmat ruokamuistot syntyvät jo lapsuudessa ja kulkevat mukanasi, vaikka juurtuisit uuteen kulttuuriin. Ravintolan omistajat Linda Nguyen ja Leo Lar ovat yhdessä luoneet taidokkaan näytteen vietnamilaisesta makujen maailmasta, josta myös heidän juurensa ovat peräisin.

– Tästä tulee ravintolan nimi Quê Em, ”kotiseutuni”, he kertovat.

Jo kymmeniä vuosia Suomessa asuneen pariskunnan pojat ovat syntyneet Suomessa, ja tätä kautta myös he saavat oppia omasta ruokakulttuuristaan.

– Pääkaupunkiseudulla on suuri vietnamilaisyhteisö, ja koti-ikävä on heille tuttu tunne. He tulevat mielellään tänne kotiseutuaan muistelemaan. Suomalaisille ravintola tarjoaa laadukkaan makumatkan Vietnamiin, jossa suomalaiset matkustelevat muutoinkin paljon. Vietnamilainen keittiö on siis tuttua myös suomalaisille ja sopii muutoinkin suomalaiseen makuun, omistajat taustoittavat.

 

Korkealaatuista autenttista vietnamilaista ruokaa – juomakulttuuria unohtamatta

Joulukuussa 2022 avattu Quê Em on tasokas vietnamilaista ruokaa tarjoava ravintola.

– Halusimme avata ravintolan, joka tarjoaa korkealaatuista vietnamilaista ruokaa. Ravintolan, joka korostaa vietnamilaista yhteisöllistä ja sosiaalista ruokailukulttuuria. Täällä voi iltaisin syödä autenttista vietnamilaista ruokaa ja nauttia samalla ystävien kanssa esimerkiksi herkullisista cocktaileista.

Quê Em on onnistunut tavoitteessaan. Ravintolan tilat houkuttelevat viipymään ja nauttimaan rauhassa yhdessä olemisesta. Ruokailijat tilaavat oman annoksen, joka suositellaan jaettavaksi pöytäseurueen kesken, kuten vietnamilaiseen kulttuuriin kuuluu. Jokainen saa oman kulhon, johon poimitaan ruokaa keskelle sijoitetusta tarjoiluastiasta.

Päivällinen on elämys, johon pääsee myös itse osallistumaan.

Esimerkiksi perinteinen Phở bò bát đá -keitto. Keitto tarjoillaan kuumassa 300 asteisessa kivikulhossa, jossa liemi kiehuu pöytään saapuessaan.Keiton mukana tarjoillaan naudankylkeä sekä tuoretta naudanlihaa, nuudeleita, tuoreita vihanneksia sekä yrttejä. Näistä ruokailija saa itse rakentaa keiton annostelemalla nuudelit ja vihannekset. Liha kypsentyy kiehuvassa liemessä ruokailijan silmien alla.

– Liemi on valmistettu talon omalla, salaisella reseptillä, ja sitä on haudutettu vähintään 15 tuntia, hymyilevät ravintoloitsijat.

Vietnamilaiselle keittiölle on tunnusomaista runsas tuoreiden yrttien ja vihannesten käyttö. Tuoreita yrttejä on aina vietnamilaisessa ruokapöydässä, ja yrttejä myös lisätään oman maun mukaan ruoka-annokseen. Useimmilla ruoka-annoksilla on myös oma liemensä, joka täydentää aromaattisen kokonaisuuden.

– Etenkin kalakastikkeemme on ollut todella kysytty, moni on tiedustellut, voisiko sitä ostaa mukaan, Linda kertoo.

Puolikas grillattu ankka Lang sonin tyyliin valmistettuna Moc mat -lehdellä.

Ruoan lisäksi ravintola panostaa vietnamilaiseen juomakulttuuriin. Ravintolassa tarjoillaan erilaisia vietnamilaisia kahveja, kuten munakahvia, sekä tasokkaita aasialaisia alkoholituotteita ja eksoottisia cocktaileja.

Vietnamilainen “kananmunakahvi” Cà phê trứng on lämmin kahvijuoma, mutta samalla myös lähes jälkiruoka, kertovat omistajapariskunta. Se nimittäin päällystetään keltuaisista tehdyllä, pehmeällä marenkimaisella vaahdolla. Lämmin kahvijuoma edessä oikealla. Vasemmalla vietnamilainen kylmä kahvi.

Omistajilla onkin jo pitkä kokemus alalta, sillä he omistavat myös On the Rocks-liveklubit. Kokemusta ravintola-alalta pariskunnalla on siis lähes 30 vuoden ajalta.

 

Ravintolakonsepti on toteutettu kiireettä – keittiötä myöten

Quê Emin kokonaiskonsepti on huolella suunniteltu ja kiireettä mietitty, liiketilasta lähtien. Sopivan tilan löytäminen ravintolalle ei ollut helppoa.

– Etsimme pitkään sopivaa tilaa. Halusimme avata paikan Helsingin keskustaan, ja sellaista tilaa, joka olisi sopivan kokoinen ja sopivalla hintatasolla, oli vaikea löytää. Vihdoin koronan aikaan kuulimme tästä, ja koska myös viereinen liiketila oli tyhjänä, saimme seinän purkamalla tästä meille sopivan kokoisen paikan, Linda kertoo.

Ravintolassa on 120 asiakaspaikkaa, pieni se ei siis ole.

Vaikka koronan ja sodan keskellä ravintolan avaamiselle oli haastavat lähtökohdat, halusi pariskunta hyödyntää tilaisuuden ja toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa. Tiloihin tehtiin täysi remontti, joka kesti kokonaisuudessaan puolitoista vuotta.

Myös Metoksen avainasiakaspäällikkö Petteri Honkanen kiittää kiireetöntä valmistelua.

– Useimmiten ravintolaa avatessa on kova kiire tehdä keittiö valmiiksi. Tällä kertaa ravintolan keittiön kanssa edettiin todella hienosti rauhassa, ja oltiin valmiita tekemään valinnat laatu etusijalla, Petteri kertoo.

Omistajilla oli itsellään selkeästi mielessä, mitä laitteita he keittiöönsä halusivat.

– Esimerkiksi kaasuwokki on meille tärkeä keittiössä. Sillä saadaan ruoan oma tuoksu ja maun aromit upeasti esille. Taloyhtiön sääntöjen vuoksi emme saaneet hiiligrilliä, joten varustimme keittiön laavakivigrillillä. Lisäksi meiltä löytyy isot keittokattilat, joissa tehdään monta sataa litraa lientä kerralla. Sitä valmistellaan pitkään, jotta maut saavat syvyyttä.

Kaasuwokki on tärkeä laite keittiössä.

– He halusivat tehokkaimmat mahdolliset laitteet ja siksi keittiöön valittiin esimerkiksi paras yhdistelmäuuni, mitä on saatavilla, täsmentää Petteri.

– Keittiön laitteet ovat laadukkaita ja ne ovat toimineet todella hyvin. Meillä on ollut Metoksen laitteita käytössämme jo pitkään, ne ovat tuttuja merkkejä meille, ja olemme olleet niihin hyvin tyytyväisiä. Laitteiden käyttöön on saanut hyvän opastuksen. Yhteistyö Metoksen kanssa on ollut hyvää, Leo toteaa. 

Liemi valmistetaan talon omalla, salaisella reseptillä, ja sitä haudutetaan kattilassa vähintään 15 tuntia.

Vaikka ravintola on vastikään avattu, ovat ravintoloitsijat saaneet jo paljon kiitosta.

– Olemme tulleet todella iloiseksi saamastamme palautteesta. Ja monet asiakkaat, jotka ovat löytäneet tänne kerran, ovat tulleet tänne jo monta kertaa uudelleen, iloitsee Linda.

Tammikuusta 9.1. alkaen ravintola tarjoilee myös lounasta.

– Tervetuloa tutustumaan lounaaseen ja viettämään rauhassa aikaa päivällisellä, nauttimaan herkullisista ruoista, cocktaileista ja tunnelmasta, omistajat kannustavat.

Chúc ngon miệng – hyvää ruokahalua!

Keittiömestari on tullut töihin ravintolan keittiöön Vietnamista.
Missä? Ravintola Quê Em sijaitsee Kampin ostoskeskuksen vieressä osoitteessa Kansakoulukatu 1, Helsinki.
Lue lisää ravintola Quê Emin sivuilta:
Blogi: Astianpesu - keittiön keuhkot
Wihuri Metro-tukun upea Konepajan tukku huokuu valoa - Metos toteutti tiloihin demokeittiön
Uusi Robusto tarjoaa ajattomia, modernilla twistillä nykypäivään istutettuja makuja
Bistro Dagmar – lempiruokia ja rentoa fiilistä
Hyvällä keittiösuunnittelulla tehokkuutta ja sujuvuutta ammattikeittiön arkeen
Huolla ammattikeittiölaitteet säännöllisesti – säästät rahaa ja ympäristöä